Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι νέοι;

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι νέοι;

Εθελοντισμός και InfinityGreece είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν γινόταν, οπότε, να μην μοιραστούμε μαζί σου τα νέα από μια πολύ σημαντική, στα πλαίσια του εθελοντισμού, διοργάνωση, που έλαβε χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες.

Από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ActionAid φιλοξένησε, διαδικτυακά, το μεγαλύτερο συνέδριο διεθνούς εθελοντισμού IVCO 2021, σε συνεργασία με το International Forum for Volunteering in Development και υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και με την υποστήριξη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, ενώ, παράλληλα, διοργάνωσε και την 1η Διαδικτυακή Παγκόσμια Έκθεση Εθελοντισμού.

Η έκθεση εθελοντισμού ήταν μια πολύ σημαντική προσθήκη, όχι μόνο, γιατί έδωσε την δυνατότητα σε 53 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις να έρθουν σε επαφή με πλήθος επισκεπτών, να διοργανώσουν εργαστήρια και να αναπτύξουν το δίκτυο τους, αλλά και γιατί δόθηκαν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της συνεργατικής έρευνας της ActionAid με την Ierax Analytix για τον εθελοντισμό στους νέους.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 600 νέοι της Θεσσαλονίκης, ηλικίας έως 30 ετών, με στόχο να αναδείξουν διάφορες πτυχές του εθελοντισμού, οι οποίες θα συμβάλλουν μελλοντικά στην ενίσχυση του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ενδιαφέρον των νέων απέναντι στην ανάληψη εθελοντικών δράσεων παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο, πράγμα που οφείλεται κατά έναν αρκετά μεγάλο βαθμό στις νέες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία του Covid σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εθελοντισμός αλλάζει και εξελίσσεται- ακριβώς όπως κι ένας ζωντανός οργανισμός. Αν και οι νέοι εξακολουθούν να τονίζουν την σημασία των “κλασσικών” μορφών εθελοντισμού που αφορούν στο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, οι σύγχρονες ανάγκες αλλά και η αναγνώριση του ρόλου των ψηφιακών μέσων και εργαλείων, συμβάλλει στην αύξηση του ψηφιακού και εξ αποστάσεως εθελοντισμού, που δίνει την δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν τα digital skills τους αλλά και να αξιοποιήσουν τα media για καμπάνιες ευαισθητοποίησης και project που συμβάλλουν, επίσης, στην βελτίωση της κοινωνίας μας.

Οι νέοι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό συμμετέχουν σε μια αξεπέραστη εμπειρία, τόσο για τους ίδιους όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μια εμπειρία που τους δίνει την δυνατότητα να μετατραπούν σε ενεργούς συνδιαμορφωτές στα κοινωνικά δρώμενα, να αναλάβουν δράση στην παγκόσμια διάδοση σημαντικών αξιών, που αλλάζουν την ζωή όλων προς το καλύτερο, αλλά, και να συμβάλλουν στην μετάδοση σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων.

Ο εθελοντισμός αλλάζει την ζωή σου και σε βοηθάει να μάθεις περισσότερα για σένα και για τους άλλους. Το αίσθημα της συνεισφοράς είναι ένα μόνο από τα δώρα που μπορείς να κερδίσεις μέσα από την συμμετοχή σου στις διάφορες δράσεις. Οι εθελοντές δημιουργούν ζωντανές ομάδες, πραγματοποιούν φιλίες και δένονται μέσα από τους κοινούς τους στόχους. Τους δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να δικτυωθούν, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία που μπορούν να τους ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.

Παρά τα οφέλη του εθελοντισμού, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, και πρώτα από όλα αυτά που βάζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Για να γίνεις εθελοντής δεν χρειάζεται να διαθέτεις ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε εμπειρία, ούτε τον άπλετο ελεύθερο χρόνο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η όρεξη να προσφέρεις, να εξελιχθείς και να ακουστείς, να γίνεις η διαφορά και να συμπαρασύρεις και τους άλλους. Να κάνεις το πρώτο βήμα και να δώσεις την ευκαιρία στον μοναδικό εαυτό σου να αφήσει το δικό του στίγμα στην δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Η ανάπτυξη και η διάδοση των digital media, μπορεί πλέον να σου δώσει το πάτημα που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε κρατάνε πίσω και να μεταφέρουν την φωνή σου σε κάθε άκρη του κόσμου. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να κάνει φιλίες, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και να μοιραστεί τις πιο υπέροχες ιδέες του. Να είσαι σίγουρος πως κάθε προσπάθεια μετράει. Οπότε, ξεκίνα το ταξίδι σου σήμερα…

 Αξίζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα