Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι εθελοντές του InfinityGreece μιλούν για την ευτυχία

ευτυχία

Οι εθελοντές του InfinityGreece μιλούν για την ευτυχία

Η 20η Μαρτίου θεσπισμένη ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας από τον ΟΗΕ, έρχεται για ακόμη μια χρονιά να μας υπενθυμίσει τί είναι η ευτυχία, αλλά και πού στεκόμαστε εμείς ως ατομικότητες αναφορικά με την εσωτερική και εξωτερική ικανοποίηση. Για τη συμβολή στην ημέρα αυτή 36 νέοι εθελοντές του InfinityGreece απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο δίνοντας έναν δικό τους ορισμό για την ατομική ευτυχία, προτείνοντας τρόπους επίτευξης και βαθμολογώντας την προσωπική τους ανάγκη για ευτυχία στη ζωή. 

Τι είναι, τελικά, η ευτυχία;

Αυτή η μικρή αλλά πολύ σημαντική ερώτηση που ταλανίζει εδώ και χιλιετηρίδες τις σκέψεις των ανθρώπων κι απάντηση δεν έχει, τουλάχιστον όχι μια κι όχι απόλυτη. Ωστόσο οι απαντήσεις των περισσοτέρων που συμπλήρωσαν την φόρμα μας σε αυτή την ερώτηση βλέπουμε πως συγκλίνουν. Με αδιαμφισβήτητη διαφορά την πρώτη θέση στο «Τι είναι ευτυχία για σένα;» ανήκει δικαιωματικά στην ψυχική και σωματική υγεία. Παρατηρούμε, λοιπόν, πως η νέα γενιά αρχίζει να συνειδητοποιεί την ζωτική σημασία που έχει για την κατάκτηση της ευτυχίας μας το να είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Όσοι καταφέραμε να βγούμε αλώβητοι μετά από μια θριλερική πανδημία, ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με μια ηθική και κοινωνική κρίση, με μια ευρύτερη κατάπτωση και διαφθορά των θεσμών γύρω μας. Όλα αυτά είναι ικανά να κάνουν τους νέους σήμερα να θέσουν σαν προτεραιότητα την ψυχική και σωματική τους υγεία για την ευτυχία τους.

Οι απαντήσεις που έπονται συσχετίζουν την ευτυχία με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ευτυχία είναι, μας καταθέτουν, να περιτριγυριζόμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους, οικογένεια, φίλους κι άτομα που μας βοηθάνε να εξελιχθούμε! Επιβεβαιώνεται κάπως, εδώ, ότι ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν και δεν θωρεί την ευτυχία του αποπλαισιωμένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Γιατί όπως λέει κι ο σοφός λαός μόνος κανείς ούτε στον παράδεισο δεν αντέχει. Συνεχίζουμε με απαντήσεις που ορίζουν την ευτυχία ως προσωπική πληρότητα, διερεύνηση, αρμονία και ισορροπία σε όλους τους τομείς. 

Τέλος, κάτι που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη στις απαντήσεις ήταν η συσχέτιση της ευτυχίας με την επικέντρωση στο εδώ και τώρα. Ευτυχία για τους νέους σήμερα είναι το να βρίσκονται με όλες τις αισθήσεις τους παρόντες στη στιγμή! Τι πιο όμορφο από άτομα που μπορούν να ζουν το τώρα, να απολαμβάνουν τη φύση, τους φίλους τους, ένα καλό φαγητό χωρίς να προβληματίζονται για το μετά σε μια κοινωνική πραγματικότητα που μας θέλει να προβληματιζόμαστε συνέχεια για την επόμενη μας κίνηση; 

Στο σημείο αυτό να πούμε πως απαντήσεις που όρισαν την ευτυχία με γνώμονα οικονομική/επαγγελματική επιτυχία ήταν μειοψηφία! Ενώ ένας σκεπτικός κι αναποφάσιστος ακόμη φίλος μας απάντησε πως δεν ξέρει ακόμα τι είναι ευτυχία αλλά ελπίζει κάποτε να το πετύχει, κάτι που δίνει ελπίδα σε όλους μας σαν σκέψη.

Η ευτυχία λοιπόν είναι υγεία, είναι αρμονία, είναι μικρές απλές στιγμές…

Πώς φτάνουμε στην ευτυχία;

Κι αν έφτασες όντως σε κάποιο συμπέρασμα για το τί είναι ευτυχία, ένα συμπέρασμα καθαρά δικό σου, προσωπικό σου, μοναδικό σου, με όλη την κυριαρχία αυτού του στόχου σαν καθαρά δική σου, τότε ήρθε και η ώρα που έδωσες μια απάντηση εξίσου ξεχωριστή για το πώς θα πετύχεις αυτόν τον στόχο. 

Οι νέοι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, αποδεικνύεται πως αναγνωρίζουν τη συμβολή των συμβούλων ψυχικής υγείας και της ψυχοθεραπείας, τόσο όσο και της φροντίδας της σωματικής τους υγείας. Είναι έτοιμοι να μπουν στη διαδικασία της ενδοσκόπησης τους και να διαθέσουν τον χρόνο και την προσωπική δουλειά για μια καλύτερη έκδοση του εαυτού. Ίσως η αναγκαιότητα και η κρισιμότητα του να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα μέλλον καλύτερο από το παρόν να δημιούργησε αυτήν την επιθυμία και προσμονή για αυτογνωσία, αυτοαποδοχή και αυτοβελτίωση, αυτήν την οικειοθελή παραχώρηση του “εγώ” προς τιμήν και χάρη του “εμείς”.

Αυτό το “εμείς”, λοιπόν, είναι στα δύο πρώτα δημοφιλή “μέσα επίτευξης της ευτυχίας”. Ο ποιοτικός χρόνος με τα αγαπημένα πρόσωπα, είτε συγγενικά, είτε φιλικά, είτε ό,τι άλλου είδους οικείους ανθρώπους, η εκτίμηση και αφοσίωση σε αυτήν την συν-ύπαρξη θεωρείται ένα από τα κύρια συστατικά της ευτυχίας. 

Η οργανωτικότητα και η στοχοθεσία φαίνεται να καθοδηγούν μέρος των ατόμων στην ευτυχία. Ειδικότερα, αναφέρεται πως η “τακτοποίηση” της καθημερινότητας, ακόμα και με μικρά επιτεύξιμα βήματα που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην ολοκλήρωση ακόμη μεγαλύτερων στόχων, σκοπών και ονείρων, όπως για παράδειγμα από το πρωινό ξύπνημα μέχρι και τον απογαλακτισμό από τους γονείς και το πατρικό σπίτι, είναι ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας. 

Βέβαια τα ταξίδια, η ενασχόληση είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με αντικείμενα ενδιαφέροντα, η δοκιμή καινούριων χόμπι και δραστηριοτήτων δεν μπορεί να λείπει από τη διαδρομή προς την ευτυχία. Ακόμη, προς έκπληξή μας η οικονομική αποκατάσταση αποτελεί ένα ελάχιστο μέρος των απαντήσεων και κάπως ήρθε σαν ανταπάντηση η επιθυμία κάποιων για κοινωνική προσφορά, δηλαδή την παραγωγή κάποιας αξίας προς όφελος του γενικότερου καλού, τη δημιουργία προσωπικού, μοναδικού στίγματος.

Ένα tribute αξίζει να γίνει, όπως και στην πρώτη ερώτηση σε εκείν@ που δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε τί είναι ευτυχία, αλλά ούτε και πώς να φτάσουν σε εκείνη. Αν κάποιο πράγμα χαρακτήριζε τους νέους κι αυτήν την εποχή, είναι η αβεβαιότητα. Άρα και καθόλου παράλογη δε θεωρείται η έλλειψη κινήτρου, ή ο αποπροσανατολισμός και η θολούρα μας στην περίοδο των “μεγάλων” 20. 

Η κατάθεση σκέψεων και ψυχής, λοιπόν, που απάντησε σε αυτή μας, την κατά τ’ άλλα δύσκολη ερώτηση, μας συνεπήρε και ομαλά μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως ό,τι είναι ευτυχία είναι και το μέσο για να το αποκτήσεις τελικά. 

“Βασικός στόχος στη ζωή μου είναι να είμαι ευτυχισμένος!”

Ο Αριστοτέλης κάποτε είχε πει ότι “Η ευδαιμονία είναι για τον άνθρωπο το ύψιστο αγαθό, γιατί χωρίς αυτή η ζωή του ανθρώπου θα ήταν μάταιη.” Η πιθανότητα η συγκεκριμένη φράση να αποτέλεσε θεμέλιο για να “χτιστεί” η ζωή των περισσότερων ατόμων σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο επιβεβαιώθηκε. Το τελευταίο ερώτημα που τέθηκε ήταν αν ο βασικός στόχος της ζωής των νέων ατόμων είναι η ευτυχία τους και έπρεπε να απαντήσουν μεταξύ της κλίμακας Likert από το 1 μέχρι 5, με το 1 να σημαίνει ότι η δήλωση δεν ισχύει καθόλου και το 5 ότι ισχύει πολύ. 

Το 88,8% κυμάνθηκε μεταξύ 4 και 5 αποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα θεωρεί ότι η ευτυχία είναι ο υπέρτατος στόχος της ζωής. Ωστόσο υπήρξε ένα 11,2% το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ 2 και 3. Άραγε αυτό τι να σημαίνει; Ποιοι μπορεί να ήταν οι λόγοι που η ευτυχία δεν ήταν ο βασικός σκοπός; Ίσως μερικοί νέοι άνθρωποι επηρεασμένοι από τον υλιστικό κόσμο να θεωρούν ότι μόνο μέσω της εργασίας και των χρημάτων θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Ίσως να θεωρούν ως ύψιστο στόχο την ανακάλυψη του εαυτού τους, μπορεί αυτό να είναι το νόημα της ζωής τους. Το ερώτημα αυτό βάζει σε σκέψεις τα νέα άτομα αλλά και όλους μας για το αν πραγματικά η ευτυχία είναι ο στόχος της ζωής.

Εν κατακλείδι, είναι φανερό με μια σύντομη εσωτερική έρευνα των μελών του οργανισμού ότι η ευτυχία ως επί το πλείστον βασίζεται στην ύπαρξη ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι στόχοι που έθεσαν οι εθελοντές για την επίτευξή της είναι μετρήσιμοι και αφορούν την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού κοινωνικού κύκλου, την προσωπική δουλειά και την οικονομική και επαγγελματική ικανοποίηση, στόχοι διόλου ευκαταφρόνητοι και άμεσα συσχετισμένοι με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σημαντική παρατήρηση και η θέσπιση της ευτυχίας ως σχεδόν τον ανώτερο δυνατό σκοπό στη ζωή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η νέα γενιά επαναπροσδιορίζει τις αξίες και τα ιδανικά της και στοχεύει σε έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής με στοιχεία εσωτερίκευσης. Η έρευνα λόγω της τυχαιότητας του δείγματος και του αριθμού συμμετοχών δεν δύναται να γενικευτεί, ωστόσο αποτελεί σημαντική ένδειξη του τρόπου σκέψης των εθελοντών του οργανισμού και των νέων εν γένει.

Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στο “Τσίμπα ένα Χαμόγελο”, το οποίο διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά από το InfinityGreece και είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου και μπορείς να κάνεις δωρεά εγγραφή τώρα!

Το άρθρο έγραψαν οι: Αγγελική Λιάμα, Δήμητρα Κανδύλα, Σταματίνα Καραβίδα

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα