Τα προβλήματα των νέων της Θεσσαλονίκης- Έρευνα 2022

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα του InfinityGreece σε συνεργασία με την Ierax Analytix στη Θεσσαλονίκη, είναι σημαντικό να αναλύσουμε τα προβλήματα των νέων, καταλήγοντας σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πόλη και τους ίδιους.

Στις μέρες μας, είναι δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί όλα τα διαφορετικά προβλήματα που απασχολούν τους νέους. Είναι, ίσως, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε ως κοινωνία που δυσκολεύει την κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, σε συνδυασμό με την μεγάλη ροή πληροφοριών, στην οποία εκτιθόμαστε σε καθημερινή βάση, που παρεμποδίζει την αναγνώριση τους. 

Με την γνώση των προβλημάτων, ωστόσο, προκύπτει και το πώς οι κοινωνία, πολίτες και φορείς αντίστοιχα, μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση τους.

Τα βασικότερα προβλήματα των νέων

Τεχνολογία και Μοναξιά

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας αφορά την άμεση ανάγκη των νέων για κοινωνικοποίηση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε την εποχή που βρισκόμαστε και την τεχνολογική εξέλιξη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, πως οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να συνδεθούν με άτομα που τους καταλαβαίνουν και να αλληλεπιδράσουν με αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη ανάγκη είναι σοβαρή για τα νεότερα άτομα διότι συμβάλλει, αφενός στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή τους, αφετέρου στην αλληλεπίδραση με άτομα ίδιας ηλικίας, ενδιαφερόντων και ιδεών, που τους κάνει να αισθάνονται ότι ανήκουν και είναι μέλη ενός συνόλου.

TV100-InfinityGreece-Ierax-Research-neoi-thessalonikis-koinonikopoihsh
Οι νέοι της Θεσσαλονίκης νιώθουν μοναξιά- Έρευνα InfinityGreece 2022

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης και η αγορά εργασίας

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί η ανησυχία των νέων για το μέλλον τους, και συγκεκριμένα οι ευκαιρίες που μπορεί να έχουν στην αγορά εργασίας αλλά και το κατά πόσο ο μισθός τους θα μπορεί να είναι ικανοποιητικός ως προς τις ανάγκες τους. Πράγματι, μία μεγάλη πηγή άγχους σήμερα αποτελεί η μελλοντική θέση εργασίας στην οποία θα καταφέρει να απασχοληθεί ένα νέο άτομο, όπως και το περιβάλλον της εργασίας του.

Αν αναλογιστούμε, ιδιαίτερα, την απαιτητική αγορά εργασίας σήμερα, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα που τη χαρακτηρίζει, είναι λογικό οι νέοι να νιώθουν ανήσυχοι για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τον μελλοντικό εργασιακό μισθό τους. 

1 στους 2 νέους χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη

Αξιοσημείωτο πόρισμα της έρευνας είναι, στη περίπτωση της δημιουργίας ενός Youth Center (ή Κέντρου Νεολαίας) στη Θεσσαλονίκη, η ανάγκη ενός μεγάλου ποσοστού των νέων για ψυχολογική υποστήριξη. Η έκφραση της συγκεκριμένης ανάγκης υποδηλώνει άμεσα το άγχος και τη πίεση με τα οποία καταβάλλονται σε καθημερινή βάση, καθώς και διαφορετικά προβλήματα που προκύπτουν στην ζωή κάθε νέου ανθρώπου, για τα οποία είναι σημαντικό για αυτόν η ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό που θα του προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση. 

TV100-InfinityGreece-Ierax-Research-neoi-thessalonikis-paroxes-youth-center
1 στους 2 νέους χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη- Έρευνα InfinityGreece 2022

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα Youth Center

Με γνώμονα τους παραπάνω προβληματισμούς, είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα Youth Center και στη πόλη της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα προσφέρει άμεσες λύσεις στις προαναφερθείσες ανάγκες των νέων. 

Συγκεκριμένα, μέσω ενός Κέντρου Νεολαίας, οι νέοι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν με άλλα άτομα της ηλικίας τους και με κοινά ενδιαφέροντα, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να εκπαιδευτούν μέσω προγραμμάτων εκμάθησης δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στην μετέπειτα εργασιακή πορεία τους, να οργανώσουν δράσεις εθελοντισμού και κινητικότητας αλλά και να λάβουν την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται από τους ειδικούς του Youth Center.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η δημιουργία ενός Κέντρου Νεολαίας είναι πλέον απαραίτητη για την αντιμετώπιση ενός ικανού αριθμού προβλημάτων με τα οποία ταλαιπωρούνται οι νέοι της Θεσσαλονίκης σήμερα, από την κοινωνικοποίηση τους μέχρι την ψυχολογική τους υποστήριξη και την κατάρτιση τεχνικών δεξιοτήτων για το μέλλον τους. 

Δείτε πώς μοιάζει ένα Youth Center:

Οι ανησυχίες των νέων ανθρώπων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, για την εξομάλυνση των προβλημάτων της καθημερινότητας τους και για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους.

Παρακολούθησε εδώ την παρουσίαση της έρευνας

Στην εκπομπή “Η Ζωή το Σαββατοκύριακο” της Μαρίας Δόικου, στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης “TV100”, ο πρόεδρος και ιδρυτής του InfinityGreece, Γιάννης Χαρχαντής υποδέχτηκε τον Χάρη Λαλάτση, CEO & Founder της Ierax Analytix και οι δυο τους παρουσίασαν και ανέλυσαν τις ανάγκες των νέων της πόλης και πώς μπορεί ένα Youth Center να υποστηρίξει τη νέα γενιά.

pergine italy esc volunteering opportunity

ESC Volunteering Opportunity «ASIF- #KAIROS 4 Youth Workers» – September 2023 – August 2024 – Pergine Valsugana, Italy

ASIF- #KAIROS 4 Youth Workers ESC Volunteering Opportunity ΠΟΥ Pergine Valsugana (Trento), Italy ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11 μήνες/ Έναρξη Σεπτέμβριος  2023 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 2 Συμμετέχοντες/-ουσες 18-30 Μέσω του προγράμματος καλύπτεται πλήρως η διαμονή, η διατροφή, η μετακίνηση του/της

WeFor Climate: Η νέα καμπάνια του WeFor για την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια, οι αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή, όχι απλώς μας πλησιάζει, αλλά μας επηρεάζει ήδη, είναι απτές. Αξίζει να αναφερθούμε στα ακραία, και χωρίς προηγούμενο, καιρικά φαινόμενα που πλήττουν διάφορες περιοχές του πλανήτη

RED Xmas: Το απόλυτο πάρτι επιστρέφει

Το InfinityGreece με υπερηφάνεια διοργανώνει το πιο χριστουγεννιάτικο πάρτι της πόλης και θα είναι epic! Ρωτάς ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, το πολυαγαπημένο σε όλους RED Xmas που διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά και φέτος

Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Social Entrepreneurship) αποτελεί μια διακριτή μορφή επιχειρηματικότητας η οποία έχει ως σκοπό την επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού (social purpose) μέσω της δημιουργίας κοινωνικής αξίας (social value). Στοχεύει

digital nomads observatory infinitygreece συνεργασια

Συνεργασία του Digital Nomads Observatory με το InfinityGreece

Το όραμα του InfinityGreece είναι να παρέχεται ένας ασφαλής χώρος έκφρασης στην νεολαία της Θεσσαλονίκης, όπου κάθε νέος λαμβάνει δημιουργικά ερεθίσματα στον τομέα των Digital Media, θα αναπτύσσεται προσωπικά, θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα μαθαίνει εμπειρικά αφήνοντας το στίγμα του στην τοπική κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά το Digital Nomads Observatory (digitalnomadsobs.org) μελετά και προωθεί την εργασιακή κουλτούρα του μέλλοντος, όπου ευζωΐα, εξειδικευμένη εργασία και ταξίδια δημιουργούν ένα νέο παραγωγικό lifestyle, τους “ψηφιακούς νομάδες”.

el