Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί να κάνω εθελοντισμό;

Εθελοντισμός: Ακόμα το σκέφτεσαι;

Γιατί να κάνω εθελοντισμό;

Σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής σου ήρθες σε επαφή με δράσεις οργανισμών που προσφέρουν κοινωνικό έργο. Θαυμάζεις τα άτομα που βοηθούν και μπορεί, μάλιστα, να πέρασε από το μυαλό σου η ιδέα να συνεισφέρεις κι εσύ, πάντα με την σκέψη του “Γιατί να κάνω εθελοντισμό;”

 

Λόγω έλλειψης χρόνου ή κινήτρου, ίσως, δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία να το ξεκινήσεις. Πάμε να δούμε πως μπορεί να σε ωφελήσει ο εθελοντισμός και γιατί πρέπει να ξανά σκεφτείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτόν.

Γιατί να κάνω εθελοντισμό;

1. Διασκέδαση και κοινωνικοποίηση

Παρόλο που οι εθελοντικές δράσεις διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό, ένα είναι σίγουρο: κανένας δεν σου επιβάλλει να βρίσκεσαι εκεί! Επομένως, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να διασκεδάσεις κάνοντας με μεράκι και ενθουσιασμό αυτό που αγαπάς.


Επίσης, μπορείς να κοινωνικοποιηθείς περαιτέρω ερχόμενος σε επαφή με άλλους ανθρώπους, που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Ο εθελοντισμός σας φέρνει πιο κοντά, καθώς ενώνεστε κάτω από ένα κοινό όραμα. Θα δημιουργήσεις φιλίες, οι οποίες, επειδή στηρίζονται σε κάτι τόσο ουσιώδες, είναι στέρεες και διαρκούν στον χρόνο.

2. Απόκτηση δεξιοτήτων

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τα οφέλη του εθελοντισμού την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Ως εθελοντής έρχεσαι σε επαφή με νέες πληροφορίες και επεκτείνεις τους γνωστικούς σου ορίζοντες. 

Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό και ασφαλές περιβάλλον για να αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες και να βγεις από τη ζώνη βολικότητάς σου. Υπομονή, οργανωτικότητα, συνέπεια και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που μπορείς να αναπτύξεις.


Σε περίπτωση, δε, που αποκτήσεις μία πιο ηγετική θέση, όπως team leader/manager, η φαρέτρα με τις γνώσεις σου θα εμπλουτιστεί!


Ακόμη, μέσα από τη λειτουργία σου σε ομάδα, αναπτύσσεις επικοινωνιακές και συνεργατικές δεξιότητες. Η επικοινωνία είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την καλή συνεργασία. Εναρμονίζεσαι με το σύνολο και γίνεσαι ομαδικός παίκτης. Μαθαίνεις να σέβεσαι και να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα των υπόλοιπων μελών της ομάδας.

εθελοντές πανηγυρίζουνε

3. Ενίσχυση βιογραφικού

Όλες οι παραπάνω δεξιότητες ενισχύουν φυσικά το βιογραφικό σου και σε κάνουν να ξεχωρίζεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους στην αγορά εργασίας. Πολλοί εργοδότες βλέπουν την εθελοντική εργασία ως ένα σκαλοπάτι που σε συνδέει με τις πραγματικές απαιτήσεις των θέσεων εργασίας. Τα soft skills που έχεις αποκτήσει είναι ανεκτίμητης αξίας.

Επίσης, η ενασχόλησή σου με τον εθελοντισμό φανερώνει έναν άνθρωπο ευαίσθητο, με κοινωνικές ανησυχίες. Έναν άνθρωπο που δεν επαναπαύεται και προσπαθεί συνεχώς για την προσωπική του εξέλιξη και την συνεισφορά στην κοινωνία. 

Οι συγκεκριμένες αρετές του χαρακτήρα σου συμβάλλουν στην θετική σου αξιολόγηση. Είναι γνωστό, άλλωστε, το quote “Hire character, train skill”.

4. Ταξίδι αυτογνωσίας

Ίσως το πιο σημαντικό takeaway που παίρνεις από την εθελοντική σου εμπειρία είναι η ανακάλυψη του εαυτού σου. Πιο συγκεκριμένα, ανακαλύπτεις τα ταλέντα σου, τα δυνατά σου σημεία και τα στοιχεία που έχουν δυνατότητα βελτίωσης. Ανακαλύπτεις ποια πράγματα σε παθιάζουν και πού έχεις κλίση.

Μέσα από αυτές τις εμπειρίες ζωής πλάθεται ο χαρακτήρας σου και αποκτάς αρετές. Συνειδητοποιείς πράγματα για σένα και για τη ζωή σου γενικότερα. Καθορίζεις ποιες αξίες είναι σημαντικές για σένα και ξεκινάς να δρας έχοντας αυτές ως γνώμονα.
εθελοντές όλοι μαζί

5. Συνεισφορά και ηθική ικανοποίηση

Ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστα κομμάτια του εθελοντισμού. Όταν κάνεις εθελοντισμό, προσφέρεις χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα αλλά με αμοιβή την ηθική ικανοποίηση. Αφήνεις πίσω τον εγωισμό σου και ασχολείσαι με άλλους ανθρώπους, που βρίσκονται σε πιο δυσμενή κατάσταση από σένα.

Πολλοί μεγάλοι ηγέτες, που άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, τόνιζαν την αξία της συνεισφοράς. Ο Γκάντι είχε δηλώσει ότι ο καλύτερος τρόπος να βρεις τον εαυτό σου είναι να χάσεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία των άλλων. Επίσης, ο Αριστοτέλης δήλωσε ότι η ουσία της ζωής είναι να υπηρετείς τους άλλους και να κάνεις καλό.

6. Ψυχική υγεία

Τα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας που απορρέουν από την εθελοντική σου δράση συμβάλλουν στην ψυχική σου υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνονται σε τεράστιο βαθμό η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου. Επίσης, εκκρίνονται οι ορμόνες ευτυχίας και μειώνεται δραστικά το άγχος.   

Μέσα σε αυτή τη δίνη της καθημερινότητας και των αρνητικών πληροφοριών που μας δημιουργούν άγχος, ποιος δεν θα ήθελε να βιώσει τόσο όμορφα συναισθήματα;
εθελοντές infinitygreece πικ νικ

Τελικά, γιατί να κάνω εθελοντισμό;

Γιατί η εμπειρία δεν συγκρίνεται με τίποτα!

Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι; Κάνε αίτηση τώρα στο εκπαιδευτικό & εθελοντικό πρόγραμμα του InfinityGreece!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα