Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

4+1 Δεξιότητες για το βιογραφικό μου που απέκτησα από τον εθελοντισμό

4+1 Δεξιότητες για το βιογραφικό μου που απέκτησα από τον εθελοντισμό

Δεξιότητες για το βιογραφικό μου και εθελοντισμός: Πώς σχετίζονται;

Όλοι ονειρεύονται τα φοιτητικά τους χρόνια να είναι γεμάτα με αναμνήσεις από βόλτες, πάρτι, εξόδους, φίλους, σχέσεις και γενικότερα ανεμελιά και ξεγνοιασιά και είναι λογικό. Μετά από την πιεστική χρονιά των πανελληνίων θέλεις να απολαύσεις μέρες ξεκούρασης χωρίς έγνοιες και άγχος για το μετά. Απλά να απολαμβάνεις τη στιγμή. Μέχρι πότε όμως; Ο πρώτος χρόνος των σπουδών μας περνάει χωρίς να το καταλάβουμε και έρχεται η στιγμή που αναρωτιόμαστε: “Και τώρα τι;”

Είναι θεμιτό στα χρόνια των σπουδών μας να είμαστε ξέγνοιαστοι και ελεύθεροι. Eίναι εξίσου απαραίτητο να βρίσκουμε ευκαιρίες να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Κάποιοι επιλέγουν τον αθλητισμό, άλλοι το να διαβάζουν βιβλία, κάποιοι άλλοι το να κάνουν online μαθήματα. Εγώ επέλεξα τον εθελοντισμό.

Πώς ο εθελοντισμός με βοήθησε πρακτικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων:

Δουλεύοντας μέσα σε εθελοντικές ομάδες έμαθα πολλά πράγματα για τις ικανότητές μου και πόσο μπορώ να εξελιχθώ σαν άνθρωπος. Συναναστράφηκα με ανθρώπους ίδιους αλλά και εντελώς διαφορετικούς από εμένα. Και αυτό ήταν το πιο ωραίο σε αυτή τη διαδικασία. Αν μη τι άλλο απέκτησα και δεξιότητες για το βιογραφικό μου και εξελίχθηκα όσον αφορά την επαγγελματική μου πορεία που τώρα ξεκινάει. Τι έμαθα όμως πρακτικά από την εμπειρία τεσσάρων -πια- ετών που ασχολούμαι με τον εθελοντισμό;

1. Ομαδικότητα

Βρισκόμενη σε εθελοντικές ομάδες έμαθα με βιωματικό και άμεσο τρόπο το τι σημαίνει να είσαι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Έμαθα να συνεργάζομαι με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμένα, με τους οποίους οι απόψεις μας αποκλίνουν δραματικά. Στην τελική αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι σε μια συνεργασία. Αυτό που θα σε προετοιμάσει για τον έξω κόσμο, όπου διαρκώς θα έχεις να κάνεις με ανθρώπους που δεν ταιριάζετε απαραίτητα. Σε μια εθελοντική ομάδα μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, να συμβιβάζεσαι και να διαπραγματεύεσαι, συνήθως ταυτόχρονα.

2. Επικοινωνία

Η ικανότητα του να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους γύρω σου είναι σημαντική σε όλες τις δουλειές. Πρόκειται όμως και για θεμελιώδη ανθρώπινη ικανότητα που θα χρειαστείς γενικότερα στη ζωή σου. Χρειάστηκε να μιλήσω όχι μόνο με άτομα της ηλικίας μου ή που μοιραζόμασταν κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα οποία έπρεπε να εξηγήσω πράγματα που τους ήταν εντελώς καινούργια και να τους πείσω για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Το να αναπτύσσεις επικοινωνιακές δεξιότητες δεν είναι φυσικά προνόμιο του εθελοντισμού. Βοηθάει όμως στο να το εξελίξεις γρηγορότερα και σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

3. Public Speaking

Σίγουρα το να μιλάς μπροστά σε πολύ κόσμο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Η συστολή που νιώθουμε όταν μας κοιτούν με ανυπομονησία. Η ανάγκη να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να μην ξεχάσουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε. Να κάνουμε το κοινό να αισθανθεί οικεία και να τους προκαλέσουμε συναισθήματα. Αυτοί είναι κάποιοι από αυτούς τους λόγους. Ο εθελοντισμός με βοήθησε να αναπτύξω το public speaking ή αλλιώς το να μιλάς δημόσια και αυτό γιατί πολύ απλά χρειάστηκε να το κάνω αμέτρητες φορές. Γενικότερα βγήκα εκτός του comfort zone μου και δοκιμάστηκα αρκετά ώσπου έφτασα σε σημείο να μην σκέφτομαι καν πως έχω να μιλήσω μπροστά σε κάποιον, απλώς το έκανα. Αυτό είναι το νόημα.

4. Οργάνωση

Ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα οργανωτικός τύπος, ούτε καν στο σχολείο. Φυσικά αργότερα συνειδητοποίησα ότι η οργανωτικότητα είναι μια δεξιότητα που είναι απαραίτητη να έχεις ως ενήλικας λόγω των πολλών υποχρεώσεων, αλλά είναι επίσης δεξιότητα που ζητούν από εσένα όλοι οι εργοδότες εκεί έξω. Μέσα σε μια εθελοντική ομάδα εννοείται ότι αναπτύσσεται, αφού ασχολείσαι με πολλά πρότζεκτ ταυτόχρονα και έχεις να συντονίσεις μια σειρά από ενέργειες μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι πρόκειται για εθελοντισμό δεν υποβαθμίζει τη σημασία τους σε καμία περίπτωση, αφού πρέπει να βάζουμε το 100% μας με οτιδήποτε καταπιανόμαστε.

5. Να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου

Εννοείται πως όλες οι πρακτικές δεξιότητες είναι θεμιτό και αναγκαίο να υπάρχουν, αλλά η πιο σημαντική συνειδητοποίηση έρχεται όταν νιώθεις ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης. Μέσω του εθελοντισμού κατάφερα να γνωρίσω τον εαυτό μου, να διακρίνω τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μου και να ενισχύσω τα μεν και να βελτιώσω τα δε. Με το να καταλάβω πολλά σημεία της προσωπικότητάς μου αμέσως αναπτύχθηκε η αυτοπεποίθησή μου και πλέον νιώθω έτοιμη να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε πρόκληση. Στην τελική για έναν εργοδότη το πιο σημαντικό είναι να “πουλήσεις” σωστά τον εαυτό σου, άσχετα αν δεν έχεις και τα καλύτερα προσόντα, και να του δείξεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις. Το παν είναι να πιστέψεις ότι μπορείς!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα