Το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ELab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) διοργανώνουν την εκδήλωση “Social Innovation Hackathon UoM”, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με την υποστήριξη του InfinityGreece. Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να εξοικειωθούν οι φοιτητές/τριες, διαγωνιζόμενοι του Hackathon και μη, με διάφορους όρους, όπως για παράδειγμα “Ψηφιακοί Νομάδες”, “Τεχνητή Νοημοσύνη” και “Αστική Κινητικότητα”. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικός στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, μέσω διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν την δεύτερη μέρα, οι οποίοι προώθησαν και επιβράβευσαν με μοναδικά δώρα τις πιο πρωτοπόρες ιδέες επιχειρηματικότητας.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) διοργάνωσαν το 1st Social Innovation Hackathon UoM, στις 5 & 6 Μαΐου 2023 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κεντρικό θέμα τους Digital Nomads. Έμπειροι ομιλητές από διάφορους κλάδους, όπως του Digital Nomadism, τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκού χώρου καθώς και των επιχειρήσεων κάλυψαν σφαιρικά το επίκαιρο θέμα του ψηφιακού νομαδισμού και διερεύνησαν τους παράγοντες που θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για ψηφιακούς νομάδες. Παράλληλα, μέσω διαδραστικών εκπαιδεύσεων οι διαγωνιζόμενοι του hackathon μυήθηκαν στον καμβά του επιχειρηματικού μοντέλου. Την 1η μέρα της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι μυήθηκαν στο θέμα του ψηφιακού νομαδισμού. Την δεύτερη μέρα ακολούθησε διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή υπό την επίβλεψη έμπειρων μεντόρων, οι οποίοι συμβούλευσαν και κατηύθυναν τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Οι τρείς νικητήριες ομάδες κέρδισαν μοναδικά βραβεία.
Το 2nd Social Innovation Hackathon UoM πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο 1ο Social Innovation Hackathon παρευρέθηκαν 6 ομιλητές, από τους οποίους έγινε η παρουσίαση και η εισαγωγή στο θέμα του Ψηφιακού Νομαδισμού. Επιπλέον, συμμετείχαν και 14 μέντορες, οι οποίοι προσέφεραν την εμπειρία τους και καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το Hackathon είχε επίσης σημαντική απήχηση, με συνολικά 327 αιτήσεις συμμετοχής, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την ανάγκη των νέων για τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών. Τέλος, κατά τη λήξη του συνεδρίου, ανακοινώθηκαν και τιμήθηκαν οι 3 νικήτριες ομάδες που ξεχώρισαν στα πλαίσια διαγωνισμού. Στο 2o Social Innovation Hackathon είχε εξίσου μεγάλη απήχηση, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες και 17 έμπειρους ομιλητές και μέντορες.
Το Social Innovation Hackathon ανέδειξε καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες των διαγωνιζόμενων, προήγαγε την δημιουργικότητα και εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στον επιχειρηματικό τομέα, παρέχοντας καθ’ όλη τη διάρκεια τα απαραίτητα εργαλεία και πληροφορίες. Επιπρόσθετα, οι παρευρισκόμενοι του Hackathon γνωρίστηκαν με τον κόσμο των ψηφιακών νομάδων, τον κατανόησαν και απέκτησαν βάσεις, τις οποίες δύνανται να αξιοποιήσουν προς όφελός τους, ενώ ο σχεδιασμός ιδεών στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι οποίες απαντούν σε επίκαιρα ζητήματα και προκλήσεις, οδήγησε στην καλλιέργεια επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτός διάλογος μεταξύ ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και φοιτητών αναφορικά με το επίκαιρο θέμα των ψηφιακών νομάδων.