INFINITY RED

Η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας

Ο δικός μας σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών!

Το InfinityGreece σε μία νέα πρωτοβουλία, INFINITY RED, στρέφει το κοινωνικό του ενδιαφέρον στον συνάνθρωπο και τη σημασία του “προσφέρειν”, ιδρύοντας τον δικό του σύλλογο αιμοδοτών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αυτό σημαίνει, ότι ο καθένας/καθεμία που επιθυμεί και το επιτρέπει η υγεία του, θα μπορεί να δώσει αίμα. Ως Youth Workers ενδιαφερόμαστε πάντοτε για τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας και φροντίζουμε, ώστε να τα κάνουμε πράξη. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη νέα μας δράση και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας όλα τα νεότερα που φέρει η κίνηση αυτή!

Μένουμε ασφαλείς! Δίνουμε αίμα!

Υποχρέωση Νεολαίας - Ευαισθητοποίηση

Η παραπάνω πρόταση δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα χαρακτηριστικά της νεολαίας: ενθουσιώδεις, δραστήριοι, ονειροπόλοι, ασυμβίβαστοι, δεκτικοί και ‘’εύπλαστοι’’ προς νέες ιδέες. Αυτά είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για εθελοντικές πράξεις αγάπης.

Ευαισθητοποίηση

Μοιάζει να είναι κυρίως ‘’ευθύνη’’ των νέων σήμερα, η στροφή προς τα ζητήματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως η αιμοδοσία. Έτσι λοιπόν, οι νέοι σήμερα καλούνται είτε ατομικά είτε μέσω φορέων τυπικής, άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης να ενημερώνονται κατάλληλα περί του θεσμού της αιμοδοσίας, να υποβάλλονται στη διαδικασία όταν θα φτάσουν στην ηλικία που μπορούν και ύστερα, να αποτελέσουν πρότυπο για άλλους ανθρώπους.

Ήξερες ότι...

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε αγοράζεται, αλλά μόνο προσφέρεται;
Το δώρο της ζωής βρίσκεται στα χέρια σου! Προσφέροντας μια φιάλη αίματος μπορείς να σώσεις 3 ανθρώπινες ζωές και να γίνεις εσύ ο αφανής ήρωας για κάποιον συνάνθρωπό σου.
Ενημερώσου για τη διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. 

0 %
των ανθρώπων παγκοσμίως που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.
0 %
του πληθυσμού της χώρας που δεν δίνει αίμα θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται ή δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας.
0
εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως τραυματίζονται άθε χρόνο σε τροχαία
0 %
του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας.

Η Αιμοδοσία την εποχή του κορωνοϊού

Η εθελοντική αιμοδοσία, ως πράξη προσφοράς, μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Η κοινωνική αποστασιοποίηση την περίοδο του κορωνοϊού μάς υπενθυμίζει καθημερινά την ανάγκη για συναναστροφή και αλληλεγγύη.

Η ανάγκη για δωρητές πιο έντονη από ποτέ

Σήμερα, και ενώ η εξάπλωση της πανδημίας κατέχει εξέχουσα θέση στη χώρα μας, η μείωση των αποθεμάτων αίματος αγγίζει το 40%. Ωστόσο, οι τελευταίες μελέτες κινδύνου υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσα από τη διαδικασία μετάγγισης του αίματος, ενώ σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών και την αποφυγή διασποράς του ιού. Ακόμα, οι Κυβερνητικές Αρχές έκριναν την πράξη της αιμοδοσίας απαραίτητη για την περίοδο της πανδημίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι η προσφορά αίματος σε κάποιο νοσοκομείο, με σκοπό να αξιοποιηθεί σε όποια ανάγκη κρίνουν οι γιατροί ότι υπάρχει και χρειάζεται. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το «leave your comfort zone», για όλους τους μελλοντικούς δυνητικούς αιμοδότες. Δίνω αίμα σε λίγα λεπτά, μεταφράζεται ως ανυπολόγιστη ηθική αξία. Η ύπαρξη φόβου, εστιάζοντας στα δεδομένα της Ελλάδας, σχετικά με την αιμοδοσία είναι λογική απόρροια, δεδομένου ότι υφίσταται άγνοια και εσφαλμένες πληροφορίες περί του θέματος. Αν και βρισκόμαστε σε έναν ικανοποιητικό αριθμό εθελοντών αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ακόμα πολλά βήματα έχουν να γίνουν ώστε να καταστεί η αιμοδοσία μια αέναης διαδικασία αγάπης.

Την πρώτη φορά που κάποιος εθελοντής – αιμοδότης δίνει αίμα παρέχεται μία κάρτα (κάρτα εθελοντή αιμοδότη), στην οποία αναγράφονται 1) τα προσωπικά στοιχεία, 2) ο τύπος αίματος, όπως επίσης 3) πότε έδωσε αίμα, 4) πού έδωσε αίμα και 5) πόσες φορές έχει δώσει αίμα. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη κάρτα, ο αιμοδότης μπορεί να αποφασίζει για τη διαχείριση του αίματος (που δίνει).


Με την είσοδο στο χώρο της αιμοδοσίας εξετάζεται το ιστορικό του υποψήφιου αιμοδότη, ώστε να διαπιστωθεί ότι η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση, άρα επιτρέπεται να δώσει αίμα. Η διαδικασία έχει συνολική διάρκεια 15 – 20’, είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τον οργανισμό. Η συνολική ποσότητα αίματος που λαμβάνεται κάθε φορά αντιστοιχεί γύρω στα 450ml, περίπου το 1/10 του συνολικού αίματος που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Το αίμα που χορηγείται αναπληρώνεται στον οργανισμό άμεσα.

 • Αν έχει δώσει αίμα τις τελευταίες 12 εβδομάδες
 • Αν έχει θωρακικό βήχα, κρυολόγημα ή πονόλαιμο
 • Αν λαμβάνει αντιβιοτικά ή έχει ολοκληρώσει κάποια θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 ημέρες
 • Αν έκανε piercing ή τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες
 • Έχει περάσει σοβαρή ασθένεια ή κάποιο σοβαρό χειρουργείο στο παρελθόν
 • Έχει νοσήσει από μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποιο εμβόλιο τις τελευταίες 4 εβδομάδες
 • Είναι φορέας της ηπατίτιδας B ή της ηπατίτιδας C
 • Είναι φορέας του HIV
 • Είναι άντρας και είχε σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλο άντρα ή με ιερόδουλη, ακόμα και αν έγινε χρήση προφυλακτικού
 • Έχει γίνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών έστω και μια φορά
 • Βρίσκεται σε περίοδο κύησης ή κυοφορούσε τον τελευταίο 1 χρόνο

Αναλυτικότερα όλες οι προϋποθέσεις στο site του εθνικού κέντρου αιμοδοσίας www.ekea.gr

-Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό (απαραίτητο).
-Να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ.
-Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες
-Να είναι απολύτως υγιής και να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες.
-Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα).
-Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

Τι είπαν οι εθελοντές μας

Συμπλήρωσε την φόρμα