Guerilla Marketing: Διασκεδαστικές εφαρμογές

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Είναι πολύ πιθανό να ακούς τον όρο Guerilla Marketing για πρώτη φορά. Guerilla στα ισπανικά σημαίνει αντάρτης. Δικαιολογώντας, λοιπόν, το όνομά του χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές με τους αντάρτες, οι οποίοι επιτίθονταν αιφνίδια και υποχωρούσαν γρήγορα. Ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά; Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πως λειτουργεί στην πράξη ως μία από τις πιο ιδιαίτερες στρατηγικές marketing!

Τι είναι το Guerilla Marketing;

Πρόκειται για μη συμβατικές πρωτότυπες καμπάνιες marketing που τραβάνε την προσοχή και συμβαίνουν σε ώρα και μέρος που το κοινό δεν το περιμένει. Μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δημόσιους εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, καθώς και online.

 

Απώτερος σκοπός του Guerilla Marketing είναι να κάνει το κοινό να θυμάται το brand ή το προϊόν που προωθείται. Αυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα για να προκαλέσει έκπληξη και τελικά μία θετική εντύπωση στους θεατές.

 

Παράλληλα, αυτές οι καμπάνιες καταφέρνουν να χαραχθούν στον υποσυνείδητο νου μέσα από στοιχεία αλληλεπίδρασης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι συγκρατούμε πιο εύκολα πληροφορίες, όταν συμμετέχουμε σε μία πρωτότυπη διαδικασία που περιλαμβάνει έντονο συναίσθημα.

 

Προσπαθούν να δημιουργήσουν ενθουσιασμό στους θεατές, οι οποίοι, όπως είναι λογικό, θα θελήσουν να μεταδώσουν την εμπειρία τους σε φίλους και στα social media. Με αυτόν τον τρόπο, η δράση μπορεί να γίνει viral και να έχει αξιοσημείωτη απήχηση. Στόχος είναι, δηλαδή, η διάδοση της δράσης από στόμα σε στόμα, που τελικά αυξάνει το brand awareness της εταιρείας.

 

Ο συγκεκριμένος τύπος marketing είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως για τις μικρότερες, καθώς είναι πολύ οικονομικός. Το μόνο που απαιτείται είναι ενέργεια,χρόνος και φαντασία.

Τύποι Guerilla Marketing και διασκεδαστικά παραδείγματα

Είμαι σίγουρη ότι ανυπομονείς να δεις πως τα brands χρησιμοποιούν τέτοιου είδους δράσεις. Πάμε να εξερευνήσουμε κάποιους τύπους Guerilla Marketing με διάφορα διασκεδαστικά παραδείγματα.

Street marketing: ουσιαστικά έτσι ονομάζεται το marketing εξωτερικού χώρου, όπου πολύ συχνά συμμετέχουν και στοιχεία του δρόμου στη σκηνοθεσία της καμπάνιας. 

Για παράδειγμα, παρακάτω μπορείς να δεις τη δράση της McDonalds, όπου χρησιμοποίησε τις γραμμές της διάβασης ως πατάτες τηγανιτές.

Guerilla Marketing: Διασκεδαστικές εφαρμογές

Ακόμη μία μοναδική καμπάνια είναι αυτή της Kit Kat, η οποία αξιοποίησε το slogan της “Take a break, have a Kit Kat” για να δημιουργήσει αυτή την πολύ όμορφη δράση.

Ambient marketing: στον συγκεκριμένο τύπο προωθείται ένα προϊόν διακόπτοντας τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση διαφημίσεων σε μη συμβατικά μέρη για να αυξηθεί το brand awareness με έναν δημιουργικό τρόπο.

Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί αυτό της εταιρείας Oreo, όπως μπορείς να δεις παρακάτω.

Αmbush marketing: στον συγκεκριμένο τύπο οι marketers εκμεταλλεύονται το κοινό ενός event για να προωθήσουν το προϊόν τους.

Ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα παραδείγματα είναι αυτό της εταιρείας Rona, η οποία εκμεταλλεύτηκε το λανσάρισμα του ipod στον Καναδά για να προωθήσει τα κατασκευαστικά της υλικά.

Guerilla Marketing: Διασκεδαστικές εφαρμογές

Experiential marketing: αυτές οι καμπάνιες είναι γνωστές και ως live marketing ή marketing συμμετοχής. Δημιουργούν ουσιαστικά εμπειρίες στις οποίες το κοινό να βιώνει το brand διαδραστικά.

Η εταιρεία ρολογιών IWC χρησιμοποίησε τα χερούλια των λεωφορείων για να διαφημίσει τα προϊόντα της. Οι επιβάτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα ρολογια και να δουν αν χωράνε στα χέρια τους.

Guerilla Marketing: Διασκεδαστικές εφαρμογές

Guerilla projections: τέτοιου είδους καμπάνιες αφορούν την τοποθέτηση κρυμμένων προτζέκτορων σε ψηλά κτίρια σε λεωφόρους με πολλή κίνηση.

Αυτή την τακτική χρησιμοποίησε η αεροπορική εταιρεία Vueling, όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Guerilla Marketing: Διασκεδαστικές εφαρμογές

Βοηθητικά tips για την καλή διεξαγωγή μιας καμπάνιας Guerilla Marketing

Για να πετύχει μία τέτοια δράση, τα brands πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κοινό στο οποίο απευθύνονται και το μέρος στο οποίο μπορούν να το βρουν. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή της τοποθεσίας, καθώς και τα στοιχεία του περιβάλλοντος μπορούν να λάβουν μέρος στη σκηνοθεσία. Η ιδέα πρέπει να είναι πρωτότυπη και να μην έχει επαναληφθεί ξανά. Στην εύρεση ιδεών βοηθάει και η αξιοποίηση επίκαιρων trends. 

 

Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει η καμπάνια να συνδέεται με τις αξίες τους και, παράλληλα, να βοηθάει στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων που έχουν θέσει τα brands. Επίσης, όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια marketing, είναι καίριας σημασίας η μέτρηση των αποτελεσμάτων της καμπάνιας. 

 

Τέλος, οι εταιρείες πρέπει να προσέχουν να μην παρερμηνευτούν οι δράσεις τους. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να προσβάλλουν ή να ενοχλούν τους θεατές.

 

Το marketing είναι ένας κλάδος που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες δημιουργικότητας. Μάλιστα, για να ξεχωρίσει κάποιο brand και να επιβιώσει μέσα στον τεράστιο ανταγωνισμό επιβάλλεται να πρωτοτυπεί ανά τακτά διαστήματα. Τι πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο, λοιπόν, από μία καμπάνια Guerilla Marketing;

infinitygreece lithuania erasmus

Youth Exchange «InfoWars» – 27/07 – 03/08/2021 – Šiauliai, Lithuania

InfoWars – Young Citizens Strike Back YOUTH EXCHANGE ERASMUS+ ΠΟΥ Šiauliai, Lithuania ΠΟΤΕ 27 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2021 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 5 άτομα 18-25 ετών ΔΙΑΜΟΝΗ καλύπτεται 100% ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλύπτεται 100% ΜΕΤΑΦΟΡΑ καλύπτονται έως 275€ Περιγραφή

bansko bulgaria erasmus infinitygreece

Youth Exchange «In4Migration» – 11/06 – 19/06/2021 – Bansko, Bulgaria

In4Migration YOUTH EXCHANGE ERASMUS+ ΠΟΥ Bansko, Bulgaria ΠΟΤΕ 11 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2021 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 6 άτομα 18-30 ετών ΔΙΑΜΟΝΗ καλύπτεται 100% ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλύπτεται 100% ΜΕΤΑΦΟΡΑ καλύπτονται έως 180€ Περιγραφή Along with the refugee wave

en_GB

The applications are open

Κάνε αίτηση και ζήσε μια μοναδική εθελοντική εμπειρία!