Travel further, Volunteer to Italy with Global Volunteer

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Travel further, Volunteer to Italy with Global Volunteer

Η πρώτη επαφή με τον Οργανισμό.

Ο Λάζαρος σπουδάζει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το καλοκαίρι του 2019, άρπαξε την ευκαιρία και πήγε σε μια εθελοντική εμπειρία μέσω της AIESEC για να αφήσει το αντίκτυπο του στην κοινωνία και να συνεισφέρει ενεργά σε έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο Ο.Η.Ε. Όλα ξεκίνησαν στην εμπειρία του στο Global Volunteer, με την AIESEC του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου πήγε στο Trento της Ιταλίας. Το πρόγραμμα του είχε διάρκεια 7 εβδομάδων και αφορούσε τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης νούμερο 4 – Ποιοτική Εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια του προγράμματος του, δραστηριοποιούνταν εθελοντικά σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση ως βοηθός δασκάλου αγγλικών σε νεαρά παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών.

Το κίνητρο που ώθησε τον Λάζαρο να ταξιδέψει.

“Έχοντας κάποια εμπειρία σε προγράμματα ανταλλαγής και σε εργασιακό περιβάλλον στο εξωτερικό, αποφάσισα πως ήθελα να πάω να δουλέψω στην Ιταλία, γιατί την θεωρώ από τις πιο όμορφες χώρες. Η βαθιές ρίζες στην ιστορία, η αρχιτεκτονική, τα φαγητά και τα κρασιά τους, η μουσική, η τέχνη και η «συγγενής» κουλτούρα τους με την δίκη μας με έπεισαν να κάνω αυτό το ευχάριστο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και αναμνήσεις που μέχρι σήμερα αναπολώ, αλλά θα κάνω και για πάντα.”

Οι προκλήσεις του προγράμματος.

“Στην αρχή με προβλημάτισε το κομμάτι της δουλειάς που ανέλαβα και το κομμάτι της διαμονής. Πίστευα πως θα ασχολιόμουν με την διδασκαλία των παιδιών αλλά, ανέλαβα δουλειές όπως η καθαριότητα, η οργάνωση και η συντήρηση των χωρών. Αντίστοιχα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες μου, συγκατοίκησα με άλλους 2 εθελοντές. Εν τέλη, όμως, τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Είχα λιγότερες ευθύνες στη δουλειά και με την δυνατότητα που μου έδωσε το αφεντικό μου για αναπροσαρμογή του ωραρίου της δουλειάς, δούλευα Δευτέρα με Τετάρτη και Πέμπτη με Κυριακή ταξίδευα σε διαφορετικές πόλεις της Ιταλιας. Επίσης, η διαμονή με τους 2 συγκατοίκους μου ήταν πολύ ωραία καθώς το γεγονός πως είχαμε στην διάθεσή μας ένα ολοκαίνουργιο σπίτι και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε ευχάριστα και ποιοτικά τον ελεύθερό μας χρόνο.”

Η προσαρμογή στην καθημερινότητα.

“Η μεγαλύτερη εντύπωση που μου έκανε το Τρέντο ήταν ότι ήταν πολύ ήσυχο. Σαν μια κλασική ευρωπαϊκή πόλη που δεν φημίζεται για την νυχτερινή της ζωή. Δηλαδή για 1 εβδομάδα θα ήταν καλά σαν τουρίστας εκεί γιατί είναι και πολύ μικρή πόλη και μπορείς να δεις πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και προνόησα να ταξιδέψω σε πολλές πόλεις της Ιταλιας κάθε φορά που είχα την ευκαιρία. Κατ’ επέκταση θα πρότεινα αυτή την εμπειρία σε ένα άτομο που αναγνωρίζει το βήμα που πάει να κάνει. Δηλαδή ότι θα πάει σε μια άλλη χώρα, θα σεβαστεί τους τρόπους με τους οποιους ζουν οι άνθρωποι εκεί και τους ρυθμούς με τους οποίους κυλάει η ζωή. Θα είναι δεκτικό στην διαφορετικότητα σε ότι και αν συνεπάγεται αυτό και έτοιμος/η να βγει από το comfort zone. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα του να ταξιδεύεις: το να εξελίσσεσαι και να ωριμάζεις με ωραίο τρόπο.”

Τα κέρδη που αποκόμισε μέσα από την εμπειρία του.

“Από την εμπειρία αυτή κέρδισα κάποια soft skills και έμαθα και δούλεψα κάποιες πτυχές του εαυτού μου που προηγουμένως δεν είχα ανακαλύψει. Το να τηρώ ένα πρόγραμμα, να είμαι τελείως ανεξάρτητος σε μια «ξένη» χώρα, να κοινωνικοποιούμαι με νέα άγνωστα άτομα από άλλες κουλτούρες, να κάνω όνειρα εκτός Ελλάδος και να βλέπω τις σκέψεις που έκανα πριν κάτι μήνες να πραγματοποιούνται στην Ιταλία με έκαναν να νιώθω περήφανο για τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση γύρισα πίσω άλλος άνθρωπος. Όταν γύρισα πίσω στην Ελλάδα, μου πήρε λίγο καιρό να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που έκανα και βίωσα, αλλά σύντομα ήθελα να ξανά πάω έξω (όχι απαραίτητα στην Ιταλία) αλλά καπου εκτός του comfort zone μου. Είναι σαν ένα σπορ τα ταξίδια, όσα περισσότερα κανεις τόσο περισσότερο σε γεμίζουν και βλέπεις τα  πράγματα με άλλο πιο ώριμο και έμπειρο μάτι. Επίσης, ήδη αυτή τη στιγμή που προετοιμάζομαι για τις αιτήσεις μεταπτυχιακών στο εξωτερικό, όλα τα πανεπιστήμια τονίζουν πως εθελοντικές και επαγγελματικές δράσεις και ειδικά στο εξωτερικό, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Όποτε αυτές οι εμπειρίες είναι ένα μεγάλο πλας και για την περαιτέρω καριέρα σας.”

Ο αντίκτυπος του Λάζαρου στα νεαρά παιδιά

 “Ένιωσα ότι αφήνω το αντίκτυπο μου στην τοπική τους κοινωνία μέσω των χαμόγελων που εισέπραξα από τα παιδιά που πρόσεχα. Ακούγεται πολύ κλισέ ,αλλά το εννοώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου..δε περίμενα ότι θα με συγκινούσαν αυτοί οι μικροί άνθρωποι τόσο πολύ. Και ήταν πραγματικά το 90% αυτών πολύ καλόκαρδα παιδιά, αθώα, με όρεξη να μάθουν για μένα, από που είμαι, γιατί είμαι τόσο ψηλός, γιατί δε ξέρω να απαντάω στα ιταλικά και πολλά αλλά όμορφα χαρακτηριστικά που θα με κάνουν να τα θυμάμαι και να νιώθω περήφανος ότι έστω και κάτι θα τους έμαθα μέσα από την επικοινωνία μας.”

Κάνε και εσύ το βημα!

  Άρπαξε την ευκαιρία να πας και εσυ σε μια εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό μεσω της οποιας θα ανακαλύψεις πλευρές του εαυτού σας που δεν ήξερες ότι έχεις, θα γνωρίσεις άτομα από όλο τον κόσμο και θα ζήσεις εμπειρίες που θα θυμάσαι όλη σου την ζωή. 

Λοιπόν, τι περιμενεις; κανε την αίτηση σου εδω:  https://bit.ly/3ljEaWl

global volunteer italy

Youth Exchange «Youth & Volunteering», 01-07/03/2020 – Pompeii, Italy

This project is over! Το “Youth & Volunteering” ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι συμμετέχοντες του προγράμματος μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους στο φοιτητικό blog του InfinityGreece, “Infititis.gr” Δες το άρθρο Youth & Volunteering ΠΟΥ

bansko bulgaria erasmus infinitygreece

Youth Exchange «In4Migration» – 11/06 – 19/06/2021 – Bansko, Bulgaria

In4Migration YOUTH EXCHANGE ERASMUS+ ΠΟΥ Bansko, Bulgaria ΠΟΤΕ 11 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2021 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 6 άτομα 18-30 ετών ΔΙΑΜΟΝΗ καλύπτεται 100% ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλύπτεται 100% ΜΕΤΑΦΟΡΑ καλύπτονται έως 180€ Περιγραφή Along with the refugee wave

Training Course «Digital Tools for Youth Work», 09-15/09/2020 – Pompeii, Italy

Digital Tools for Youth Work ΠΟΥ Pompei / Napoli Italy ΠΟΤΕ 09 ως 15 Σεπτεμβρίου 2020 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 3 άτομα 18-30 ετών ΔΙΑΜΟΝΗ καλύπτεται 100% ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλύπτεται 100% ΜΕΤΑΦΟΡΑ καλύπτονται εως 275€ Περιγραφή The Training Course “Digital