Tips για συνέντευξη εργασίας: Τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς

Σοφία Κηρυττοπούλου

Tips για συνέντευξη εργασίας: Τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς

Είσαι νέος και έχεις την πρώτη σου συνέντευξη εργασίας; Δεν ξέρεις τι να περιμένεις και πώς να το διαχειριστείς;

Η πρώτη συνέντευξη εργασίας είναι σίγουρα μια από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες, αλλά με τη σωστή προετοιμασία και αυτοπεποίθηση, μπορείς να την αντιμετωπίσεις με επιτυχία! Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξεχωρίσεις και να κάνεις εξαιρετική εντύπωση στους συνεντευκτές σου.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με #μέσα, casual, laptop Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

1. Γνώρισε την εταιρεία και τη θέση

Πριν από τη συνέντευξη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά την εταιρεία στην οποία κάνεις αίτηση. Κάνε μια έρευνα για την ιστορία της, τις αξίες της, την κουλτούρα της και τη θέση που ενδιαφέρεσαι να καλύψεις. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της εταιρείας και πώς σχετίζονται με τις δικές σου φιλοδοξίες; Αυτή η έρευνα θα σε βοηθήσει να απαντήσεις με αυθεντικότητα και να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση.

2. Ποιες ερωτήσεις πρέπει να περιμένεις σε μια συνέντευξη εργασίας και πώς πρέπει να ανταποκριθείς ;

Πριν από μια συνέντευξη, είναι σημαντικό να προετοιμαστείς για κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να σου τεθούν. Αυτές οι ερωτήσεις συνήθως στοχεύουν να εξετάσουν τη γενική σου προσωπικότητα, τις ικανότητες και την προσαρμοστικότητά σου στην εταιρεία. Οι απαντήσεις σου θα πρέπει να είναι σαφείς, αυθεντικές και να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που είναι σημαντικά για τη θέση και την εταιρεία.

Κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να σου τεθούν σε μια συνέντευξη είναι οι εξής:

-Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας

Η ερώτηση «Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας» είναι συχνά μία από τις πρώτες που θα συναντήσεις σε μια συνέντευξη και μπορεί να προκαλέσει άγχος, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις ακριβώς τι πρέπει να πεις. Ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με συνοπτικό και επαγγελματικό τρόπο.

Η ερώτηση ουσιαστικά, ζητάει μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σου, εστιάζοντας στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες που σε καθιστούν κατάλληλο για τη θέση, χωρίς να επαναλαμβάνεις απλώς ό,τι υπάρχει στο βιογραφικό σου.

Ένας καλός τρόπος να απαντήσεις είναι να ξεκινήσεις λέγοντας το όνομά σου και να αναφέρεις την εκπαίδευσή σου ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική επαγγελματική εμπειρία που συνδέεται με τη θέση. Αντί να αναλύσεις όλη την ιστορία της ζωής σου ή να επαναλάβεις απλώς ό,τι υπάρχει στο βιογραφικό σου, επικεντρώσου στα δυνατά σημεία που σου επιτρέπουν να είσαι κατάλληλος για τη θέση. Μπορείς να πεις τι έχεις μάθει από την προηγούμενη εμπειρία σου και πώς αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν με την εταιρεία και τις αξίες της.

Ένα παράδειγμα απάντησης σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι το εξής:

“Με λένε [Όνομα] και είμαι [π.χ. φοιτητής στο [Πανεπιστήμιο], ή [Manager] στην [Εταιρεία]]. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στην ανάπτυξη των [δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη θέση, π.χ. διαχείριση έργων, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων], και έχω αποκτήσει [αναφέρετε μια σημαντική εμπειρία ή ικανότητα]  που νομίζω ότι με κάνει ικανό για αυτή τη θέση. Είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να συνεισφέρω στην ομάδα σας και να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου σε [σχετική περιοχή].”

-Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;

Η ερώτηση «Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;» είναι μια ευκαιρία να δείξεις στον συνεντευκτή ότι έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρεία και ότι η θέση ταιριάζει με τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντά σου. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και να δείξεις πώς οι αξίες της εταιρείας ταυτίζονται με τις δικές σου.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο δυνατό σας σημείο;

Στην ερώτηση «Ποιο είναι το μεγαλύτερο δυνατό σας σημείο;» μπορείς να διαλέξεις ένα δυνατό χαρακτηριστικό που συνάδει με τις απαιτήσεις της θέσης και να το παρουσιάσεις  με παραδείγματα από την εμπειρία σου.

-Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;

Η ερώτηση «Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;» είναι μια από τις πιο δύσκολες σε μια συνέντευξη, γιατί ζητάει να αναγνωρίσεις και να μιλήσεις για μια επαγγελματική αδυναμία. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής και να αναφέρεις μια πραγματική αδυναμία, και όχι ένα κλισέ όπως «είμαι τελειομανής», γιατί αυτό δεν είναι αληθινό και δεν δείχνει αυτογνωσία. Επίσης, η απάντηση  σου, πέρα από ειλικρινής, πρέπει να είναι και επαγγελματική. Για παράδειγμα, απαντήσεις όπως «αργώ στη δουλειά μου» δεν είναι επαγγελματικές και μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι δεν είσαι αξιόπιστος ή συνεπής.

Για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις ότι μία από τις αδυναμίες σου είναι ότι έχεις δυσκολία να λες «όχι» όταν σου ανατίθενται πολλές εργασίες, ότι σου είναι δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια επειδή θέλεις να λύσεις ένα θέμα μόνος σου ή ότι δυσκολεύεσαι να αναθέσεις ή να εμπιστευτείς την δουλεία σου σε άλλους.

Τέλος, αυτή η ερώτηση είναι και μια ευκαιρία για να μιλήσεις για κάποια προσόντα που μπορεί να σου λείπουν για την θέση και να δείξεις τη διάθεσή σου να τα αποκτήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις ότι αν και δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη εμπειρία σε κάποιο τομέα που απαιτεί η εταιρεία, είσαι γρήγορος/ή μαθητής και ήδη κάνεις βήματα για να το μάθεις. 

-Αν κάνατε ένα λάθος, πώς θα το διαχειριζόσασταν;

Η ερώτηση «Αν κάνατε ένα λάθος, πώς θα το διαχειριζόσασταν;» έχει στόχο να εξετάσει την ικανότητά σου να αναγνωρίζεις τα λάθη. Μην προσπαθήσεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως αλάνθαστο. Αντίθετα, εξήγησε ότι αναγνωρίζεις τα λάθη σου, μαθαίνεις από αυτά και προσπαθείς να τα διορθώσεις ώστε να αποφύγεις την επανάληψη τους. Είναι σημαντικό να δείξεις ότι είσαι άνθρωπος που κατανοείς ότι κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά και ότι έχεις την ικανότητα να διορθώνεις τα λάθη σου.

-Πώς διαχειρίζεστε συγκρούσεις ή προβλήματα στη δουλειά;

Η ερώτηση «Πώς διαχειρίζεστε συγκρούσεις ή προβλήματα στη δουλειά;» έχει στόχο να κατανοήσει πώς χειρίζεσαι καταστάσεις με ένταση ή διαφωνίες στο επαγγελματικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να δείξεις ότι μπορείς να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις με επαγγελματισμό, επικοινωνία και συνεργασία. Αντί να πεις ότι δεν έχεις ποτέ αντιμετωπίσει προβλήματα (που δεν είναι ρεαλιστικό), καλό είναι να αναφέρεις ένα παράδειγμα που αποδεικνύει την ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο.

-Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;

Η ερώτηση «Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;» μπορεί να φαίνεται δύσκολη, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον του. Ακόμα και ο ίδιος ο συνεντευξιαστής κατανοεί ότι δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα πού θα βρίσκεσαι σε 5 χρόνια. Ωστόσο, αυτό που επιθυμεί να δει είναι η φιλοδοξία σου, η θέλησή σου να εξελιχθείς και να μάθεις, καθώς και η ικανότητά σου να θέτεις στόχους και να εργάζεσαι σκληρά για να τους πετύχεις. Επιπλέον, ο συνεντευξιαστής αναμένει να δει την αφοσίωσή σου στην εταιρεία και τη διάθεσή σου να παραμείνεις και να εξελιχθείς εντός αυτής, κάτι που δείχνει την πίστη σου στο όραμα και τις αξίες της εταιρείας.

-Γιατί να σας προσλάβουμε;

Η ερώτηση «Γιατί να σας προσλάβουμε;» είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεχωρίσεις και να επισημάνεις τα δυνατά σου σημεία που σε καθιστούν τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση. Μην περιοριστείς στο να επαναλάβεις απλά το βιογραφικό σου ή να λες τα ίδια που ήδη αναφέρονται στην αίτησή σου. Αυτή η ερώτηση σου δίνει την ευκαιρία να δείξεις τι σε διαφοροποιεί από τους άλλους υποψηφίους, πώς οι γνώσεις σου, οι δεξιότητές σου και η εμπειρία σου ταιριάζουν με τις ανάγκες της εταιρείας και της θέσης. Δείξε στον συνεντευξιαστή γιατί εσύ μπορείς να προσφέρεις κάτι παραπάνω, γιατί έχεις το πάθος και τη διάθεση να εξελιχθείς και να συμβάλεις στην επιτυχία της επιχείρησης.

3. Γενικές συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη

·        Να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός: Μην προσπαθήσεις να είσαι κάτι που δεν είσαι. Οι συνεντευκτές εκτιμούν την αυθεντικότητα.

·        Κάνε έξυπνες ερωτήσεις: Όταν έρθει η ώρα για να ρωτήσεις κάτι, κάνε ερωτήσεις που δείχνουν ότι έχεις ενδιαφερθεί για τη θέση και την εταιρεία.

·        Πρόσεχε τη γλώσσα του σώματος: Η γλώσσα του σώματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις θετική σωματική γλώσσα, όπως το να διατηρείς οπτική επαφή και να χαμογελάς.

 

 

·        Αποφυγή υπερβολικής αλαζονείας ή νευρικότητας: Το ιδανικό είναι να είσαι ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό σου. Η υπερβολική νευρικότητα μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν είσαι προετοιμασμένος ή σίγουρος για τις ικανότητές σου.

Τι κρατάμε από όλα αυτά;

Η επιτυχία σε μια συνέντευξη εργασίας δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητές σου, αλλά και από το πόσο καλά προετοιμασμένος είσαι. Με σωστή έρευνα για την εταιρεία, ξεκάθαρες και ουσιαστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις και μια θετική στάση, μπορείς να κάνεις εξαιρετική εντύπωση στους συνεντευκτές σου. Θυμήσου να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία, να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός και να δείξεις ότι έχεις διάθεση για εξέλιξη. Κάθε συνέντευξη, ακόμα κι αν δεν οδηγήσει σε προσφορά εργασίας, είναι μια πολύτιμη εμπειρία που σε βοηθά να γίνεις καλύτερος και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

Καλή επιτυχία στη συνέντευξή σου.

Τα νέα των νέων στο inbox σου

el