Search
Close this search box.

“Εκκρεμές”: TEDxUniversityofMacedonia

“Εκκρεμές”: TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDx, ένας θεσμός που έχει λάβει, πλέον, παγκόσμιες διαστάσεις, έχει, εδώ και πολλά χρόνια, γίνει κουλτούρα και στην Ελλάδα. Το InfinityGreece πήρε συνέντευξη από δύο μέλη του TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (TEDxUniversityofMacedonia). Αφορμή της συζήτησής μας αποτέλεσε το event ονόματι “Εκκρεμές”, για το οποίο θα ακούσουμε περισσότερα στη συνέχεια.

Τα δύο κορίτσια, η Ειρήνη και η Δέσποινα, μας συστήνονται και μας λένε λίγα λόγια σχετικά με τον ρόλο τους στη διοργάνωση. Η Ειρήνη είναι 24 ετών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Στο TEDx έχει τον ρόλο της Υπεύθυνης Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Η Δέσποινα, από την άλλη, βρίσκεται στο 2ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πα.Μακ. Στο TEDx είναι Speaker Coach, δηλαδή, αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τις ομιλίες που θα δώσουν οι ομιλητές, αλλά και το να λάβει υπ’ όψιν τη σκηνική τους παρουσία. Πάμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τον οργανισμό, όσο και τις ίδιες!

 

“Εκκρεμές”: TEDxUniversityofMacedonia

Tί είναι ακριβώς ο οργανισμός του TEDx και πώς λειτουργεί;

Ειρήνη: Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο Πα.Μακ. υπό την αιγίδα του TED. Φέτος γίνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά στο πανεπιστήμιο. Λειτουργεί εθελοντικά και χωρίζεται στην οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές. Στο σύνολο φέτος είμαστε 60 άτομα.
Δέσποινα: Το TEDx ξεκίνησε και ήρθε στην Ελλάδα από την Αμερική. Νομίζω έχουν περάσει από TED διοργανώσεις πάνω από 100 χιλιάδες ομιλητές. Μιλάμε για μια ΜΚΟ, η οποία έχει ζωή αρκετά χρόνια. Δεν γνωρίζω ακριβώς πώς ήρθε στην Ελλάδα, χαίρομαι, όμως, γι’ αυτό το γεγονός, διότι ο σκοπός είναι πραγματικά αξιόλογος, μιας και πάρα πολλοί νέοι ακούν, πρακτικά, πώς ένας άνθρωπος έφτασε σε ένα σημείο. Πολλές φορές, δηλαδή, τα χαρτιά κι ένα απλό βιογραφικό που θα διαβάσεις στο διαδίκτυο, δεν είναι αρκετά. Πόσο μάλλον όταν το συγκρίνεις με το να σου περιγράφει ο ίδιος ο άνθρωπος τα στάδια μέσα από τα οποία πέρασε για να φτάσει σε ένα σημείο αναγνωρισιμότητας για τον οποιοδήποτε λόγο.

Αναφέρθηκες στην Αμερική. Έχετε κάποια αλληλεπίδραση με το εξωτερικό;

Δέσποινα: Λειτουργεί λίγο πολύ μέσω της διαδικασίας του licensing. Όπως, αντίστοιχα, υπάρχουν πολλές εταιρείες, για τις οποίες λέμε “μαμά εταιρεία” και μία μικρότερη, κάπως έτσι. Ουσιαστικά, θα πρέπει ένας εκπρόσωπος, είτε του εκάστοτε ιδρύματος, είτε της πόλης, να πάει στα κεντρικά γραφεία του TEDx στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, και από να λάβει έγκριση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την επωνυμία του TEDx και να διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην περιοχή του ή σε συνεργασία με το εκάστοτε πανεπιστήμιο.

Ποιος είναι ο σκοπός του TEDx;

Ειρήνη: Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Το TEDx, γενικά, έχει στόχο την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Το μότο είναι ideas worth spreading. Κι αυτό από μόνο του, νομίζω, λέει πολλά. Είναι ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν, να ακουστούν. Ιστορίες ανθρώπων που θα αλλάξουν τη ζωή όσων ακούσουν τις ομιλίες τους. Αυτό το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί είναι ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ανθρώπων, οι οποίοι είναι πετυχημένοι, ο καθένας στο κομμάτι, το ρόλο και στην καριέρα του. Έχουμε να μάθουμε και να ακούσουμε από αυτούς και, φυσικά, να ενσωματώσουμε πρακτικές τους στον τρόπο ζωής και σκέψης μας.

Δέσποινα: Θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στον απώτερο σκοπό του TEDx, αυτόν που δεν είναι ευανάγνωστος, ο οποίος είναι να προκαλέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπαίνεις σε έναν χώρο και πρέπει να ξεγυμνωθείς από οτιδήποτε έχεις κουβαλήσει σε ό,τι αφορά την ιδεολογία, τις πεποιθήσεις, τις συνήθειές σου, και να προσπαθήσεις να μπεις στα παπούτσια του άλλου. Να προσπαθήσεις βγαίνοντας από την αίθουσα μετά από μία ομιλία, όχι απλά να μπορείς να την περιγράψεις στον διπλανό σου, αλλά να μπορείς να την συζητήσεις. Αυτό εκλείπει από τη σημερινή πραγματικότητα. Όλοι έχουν μια τάση να πουν “τί κάνουν” κι όχι τόσο το να αφουγκραστούν τον διπλανό τους. Για μένα, ο ύψιστος και, όχι τόσο, άμεσος σκοπός του TEDx είναι αυτός. Να μπορέσεις, δηλαδή, να πεις ότι τώρα είμαι ένα λευκό χαρτί. Θα δεχτώ πράγματα, όχι μόνο από αυτά που ακούω, αλλά και το και πώς θα τα επεξεργαστώ εγώ, καθώς και τί θα λάβω μέσα από μία συζήτηση εκ των υστέρων.

Πότε ακριβώς γίνεται το TEDx;

Ειρήνη: Λόγω του ότι για να στηθεί όλο αυτό χρειάζεται πολύς χρόνος και οργάνωση, συμβαίνει ετησίως. Παλιότερα, το TEDx του Πα.Μακ. γινόταν τον Νοέμβριο. Λόγω των καταστάσεων με τον κορονοϊό αυτό άλλαξε και πλέον το event μας γίνεται Μάιο τα τελευταία 2 χρόνια.

Δέσποινα: Θέλω να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι είναι η πολιτική, ειδικά του συγκεκριμένου TEDx, να αλλάζει η οργανωτική επιτροπή κάθε χρόνο, δηλαδή, να μπαίνουν νέα πρόσωπα και νέα άτομα. Οπότε τίποτα δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν ως σίγουρο για την επόμενη χρονιά. Επομένως, ας πούμε, με επιφύλαξη, ότι θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο πάλι, αλλά βασίζεται και στην επιλογή που θα κάνει η επόμενη οργανωτική επιτροπή μετά από εμάς.

Κατά την περίοδο της πανδημίας πώς αντιμετωπίσατε την κατάσταση;

Ειρήνη: Το event όλο έγινε ψηφιακά, τα παιδιά πήγαιναν, ωστόσο, στο Μέγαρο Μουσικής για τις πρόβες τους με τους ομιλητές, καθώς και όλη η οργανωτική επιτροπή. Όμως, ο κόσμος το παρακολούθησε μέσω της πλατφόρμας.

Τί διαφοροποιεί το TEDx του πανεπιστημίου Μακεδονίας από τα υπόλοιπα που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Ειρήνη: Το πρώτο πράγμα που διαφοροποιεί το κάθε TEDx είναι οι άνθρωποί του. Συγκεκριμένα, είναι τόσο ο άνθρωπος που έχει την άδεια, ο license organizer, αλλά και όλοι όσοι είμαστε κάτω από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι, τόσο το πώς θα προγραμματίσεις την εκδήλωση, όσο και το τί θα προβάλλεις σε αυτήν, έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο. Ποιοι θα είναι οι ομιλητές, πού θα γίνει, πώς θα γίνει και πώς θα το προωθήσεις είναι ένα πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στο να διαφοροποιηθείς.

Δέσποινα: Θα συμφωνήσω με την Ειρήνη, καθώς πρώτα απ’ όλα, το TEDx είναι οι άνθρωποί του. Από κει και πέρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το μέρος. Άλλο είναι το TED της Θεσσαλονίκης, αφού σε μεγάλο βαθμό θα προσελκύσει και θα προβάλλει μέσα από αυτό τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και άλλο κόσμο, ενδεχομένως, να δεις στην Αθήνα, στη Κέρκυρα ή στη Κρήτη.

Για ποιο λόγο να μπει κάποιος στην ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia και τί έχει να κερδίσει από τη συμμετοχή του;

Ειρήνη: Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι οι εθελοντές που λειτουργούν σαν μέλη και η οργανωτική ομάδα, η οποία εξίσου αποτελείται από εθελοντές. Για μένα που δεν έχω περάσει το στάδιο του απλού εθελοντή, καθώς μπήκα απευθείας στην οργανωτική, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο το να περάσεις πρώτα από αυτό. Πιστεύω πως θα πρέπει να το κάνεις, για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τί θα αντιμετωπίσεις και του τί θα δεις. Δεν έχουν όλα τα πόστα εθελοντές, οπότε και αυτό σημαίνει κάτι, όπως είναι το δικό μου και της Δέσποινας.

“Εκκρεμές”: TEDxUniversityofMacedonia

Δέσποινα: Στην οργανωτική επιτροπή υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν έχουν δικούς τους εθελοντές. Παρ’ όλα αυτά, ίσως να μην είναι και απαραίτητο, διότι έχουν πιο άμεση επαφή και δε χρειάζονται επιπλέον άτομα. Εκτός αυτού, υπάρχουν αρκετές θέσεις στην οργανωτική, οι οποίες ασχολούνται με το marketing, τα γραφιστικά, την επαφή με τους speakers, τις δημόσιες σχέσεις. Υπάρχουν πολλές θέσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το brand που θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω. Όσον αφορά στο τί θα κερδίσει κανείς, σίγουρα φίλους, αφού η συνεργασία είναι τόσο στενή και συχνή, που είναι λογικό να δεθείς ανθρώπους. Θα γνωρίσεις ανθρώπους αξιόλογους, με τους οποίους αργότερα σου θα έχεις πιο εύκολα ίσως, τη δυνατότητα να ξανά συνεργαστείς. Για μένα το πιο σημαντικό είναι τα soft skills που αποκτάς. Μαθαίνεις να είσαι συνεργάσιμος, υπομονετικός εκεί που πρέπει, οργανωτικός, να δίνεις λόγο στους συνεταίρους σου, να είσαι πιο δημοκρατικός, ώστε να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις από κοινού. Γενικότερα, σε επίπεδο soft skills οτιδήποτε μπορεί να φανταστείς καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό.

“Εκκρεμές”: TEDxUniversityofMacedonia

Είπες ότι οι γνωριμίες που θα κάνεις θα επιφέρουν ίσως μελλοντικές συνεργασίες. Αυτό πιστεύεις πως γίνεται από τη φύση της συνεργασίας μέσω του TEDx ή έχει να κάνει και με το ανθρώπινο δυναμικό;

Δέσποινα: Να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε TEDx έχει και τη δική του οργανωτική επιτροπή και οργάνωση. Δηλαδή, το συγκεκριμένο μοντέλο ισχύει για το TEDx του Πα.Μακ. αυστηρά. Δεν έχουν όλα τα TEDx την ίδια δομή. Παρόλα αυτά, επειδή θέλεις να καταφέρεις κάτι τόσο μεγάλο και ουσιώδες, νιώθεις ότι από την ευθύνη και μόνο αναπτύσσεις μια άλλη λογική. Την βλέπεις “επαγγελματίας” εν ολίγοις, ακόμη κι αν είσαι ένας φοιτητής. Είναι η φύση του TEDx που και μετά το πέρας της εκδήλωσης σου αφήνει αυτή τη λογική, ότι συνεργάστηκα με ανθρώπους, με τους οποίους μπορώ να ξανά συνεργαστώ σε εθελοντικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Φυσικά κανείς δεν μπαίνει με αυτή τη λογική στο TEDx. Κανείς δεν μπαίνει χρησιμοθηρικά, για να γνωρίσει κόσμο που θα τον αξιοποιήσει μετά. Δεν το έχω ακούσει και δεν το πιστεύω.

Πείτε μας ποιες είναι οι επιδιώξεις σας, ο σκοπός, το όραμα σας, και, τέλος, ποιο είναι το σημαντικότερο που έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας ως τώρα;

Ειρήνη: Ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, είμαι υπεύθυνη για όλες τις εξωτερικές επικοινωνίες του οργανισμού, είμαι η εικόνα του TEDx προς τα έξω. Ο στόχος μου όταν έκανα την αίτηση για τη θέση ήταν να μάθουν όλοι τί εστί TEDx, γιατί πολλοί δεν το γνώριζαν. Ως ένα μέρος επιτεύχθηκε. Έχει πάει πολύ καλά κι είμαι χαρούμενη γι’ αυτό, καθώς γι’ αυτό μπήκα. Ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες μου.
Είμαι “τυχερή” γιατί χρόνια λειτουργώ σε ομάδες, οπότε μπορούσα να το αντέξω όλο αυτό, τις πολλές απόψεις, τις πολλές γνώμες. Το σημαντικότερο που έμαθα είναι να σέβομαι τους άλλους, ακόμη κι όταν διαφωνώ έντονα, να σέβομαι, να ακούω και να κάνω κι εγώ πίσω. Πρέπει να κάνουμε πίσω καμιά φορά.
Φέτος, σαν ομάδα, θεωρώ ότι ήμασταν πολύ καλά επικοινωνιακά μεταξύ μας, ακούγαμε ο ένας τον άλλο, υπήρχε σεβασμός, διάλογος, κατανόηση. Εύχομαι οι επόμενοι από εμάς να κάνουν τα ίδια και καλύτερα και κάθε χρόνο να βελτιώνεται αυτό γιατί για εμάς φέτος το TEDx είναι το παιδί μας. Θέλουμε να μεγαλώνει, να προοδεύει, να εξελίσσεται. 

Δέσποινα: Το σημαντικότερο που έμαθα είναι η αξία του να ενημερώνεις τους πάντες για κάθε σου κίνηση. Το interconnectivity μεταξύ των παιδιών της οργανωτικής πολλές φορές μου φαινόταν περιττό. Αναρωτιόμουν το γιατί πρέπει να ενημερώνω συνεχώς τρίτους; Κι εκεί είναι που επαληθεύτηκε η ιδέα του ideas worth spreading. Με το να γνωρίζω τί θα κάνει η υπεύθυνη των ΔΣ, μπορούσα να της προτείνω κάτι επιπλέον, που, εν τέλει, βοήθησε κι εμένα και αυτήν και το TEDx ως θεσμό. Πάντα βγαίνει κάτι καλύτερο. Θεωρείς ότι είναι χάσιμο χρόνου, όμως κάποιος μπορεί να πιάσει τη δική σου ιδέα και να την πάει πιο πάνω. 
Έχω μακροχρόνια σχέση με τη ρητορική τέχνη και σκοπός μου είναι να επικοινωνήσω την αξία της σωστής διατύπωσης κι έκφρασης. Μέσα από το TEDx και τη θέση του speaker coach, μπορώ να δουλέψω πάνω σε κάτι το οποίο με εκφράζει και θέλω να προσφέρω. Είμαι πολύ ικανοποιημένη, ανταποκρίθηκε το TEDx στις προσδοκίες μου, ίσως και παραπάνω από αυτά που περίμενα. Ο επαγγελματισμός και σεβασμός που υπάρχει μεταξύ των παιδιών όταν μιλάμε για την δουλειά καθαυτή. Το πότε μιλάμε για τη δουλειά και πότε για διαπροσωπικά θέματα είναι σαφές.
Το όραμα μου είναι αν συνεχίσουν τα παιδιά να ασχολούνται με το TEDx. Είναι μια πολλή όμορφη διαδικασία και κανείς δεν βγαίνει χαμένος.

Πάμε και στην εκδήλωση με τον τίτλο το “Εκκρεμές”. Μπορείτε να μας δώσετε μία κατεύθυνση για το τί εμπρόκειτο να παρακολουθήσουμε;

Ειρήνη: Η εκδήλωση θα είναι το Σάββατο 14 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής (Θεσσαλονίκης) στο Μ2. Στις 10:30 ξεκινούν οι εγγραφές. Θα ακολουθήσει πάρτι στο Spacelab από 21:00-03:00. Φέτος έχουμε 12 ομιλητές από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Θα έχουμε επίσης 3 performances, workshops και info points για τα διαλείμματα, ώστε ο κόσμος να κάνει και κάτι διαδραστικό όλες αυτές τις ώρες.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί με την εγγραφή τους, πέρα από το καρτελάκι, και μία τσάντα, η οποία έχει μέσα πάρα πολλά όμορφα δωράκια, όπως εκ πτωτικά κουπόνια κλπ.

Αυτό που αντιπροσωπεύει το “Εκκρεμές” είναι όλες αυτές τις δυνάμεις ταλάντωσης που αλληλοεξουδετερώνονται σε μια κίνηση, μια δράση και μια αντίδραση. Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση στη ζωή μας, ανεξαρτήτου ηλικίας. Το έχουμε ζήσει αυτό, το να έχουμε αποπροσανατολιστεί, να έχουμε διάφορες σκέψεις, να χάνουμε το κέντρο ισορροπίας μας και πάντα θέλουμε να ακούσουμε κάτι που να μας επαναφέρει σε θέση ισορροπίας. Οι ομιλίες έχουν αυτόν τον σκοπό. Μέσα σε όλα αυτά που ζούμε, με τον πόλεμο, τον κορονοϊό κλπ, να βρούμε ξανά το κέντρο, την ισορροπία, την ηρεμία μας. Οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να αφηγηθούν το πώς, μέσα από κάποιες καταστάσεις που βίωσαν, βρήκαν τη θέση ισορροπίας τους στον κόσμο και πώς κάνουν αυτά που κάνουν.

Δέσποινα: Όσον αφορά στους ομιλητές, είναι αξιόλογοι άνθρωποι και φοβεροί επαγγελματίες. Κάνουν κάτι που αξίζει να αναφερθεί ότι είναι εθελοντικό, κανείς από αυτούς δεν πληρώνεται για να είναι ομιλητής στο TEDx. Έχουν δώσει λίγο από τον χρόνο τους για να επικοινωνήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν μια ιδέα που έχουν. “Θα χαθείς, αλλά, μην ανησυχείς, κι εγώ χάθηκα. Θα έρθει η στιγμή που θα βρεις τον δρόμο σου και θα μπορείς να συνδυάσεις οτιδήποτε σου αρέσει στο να χτίσεις τη ζωή σου”

Και για ένα όμορφο recap, τί θα αποκομίσει κάποιος που θα πάει να παρακολουθήσει την εκδήλωση;

Δέσποινα: Ένα κεφάλι καζάνι θα πω εγώ (γέλιο). Θα γυρίσει στο σπίτι του και το πρώτο πράγμα που θα θέλει να κάνει είναι το να το συζητήσει με κάποιον. Να του πει είδα και αυτό, είδα και το άλλο και συνειρμικά όλο αυτό θα επανακαλεί στο μυαλό του την εμπειρία και θα δημιουργεί επιπλέον συζητήσεις. Θα κοιμηθεί και το επόμενο πρωί θα ξυπνήσει άλλος άνθρωπος. Θα νιώσει ότι έχει δώσει άλλη αξία στη συνδιαλλαγή με τους γύρω του. Αυτό θα συμβεί, γιατί το Tedex είναι μία μικρογραφία της πραγματικότητας, την οποία πολλές φορές ξεχνάμε. Παραδείγματος χάρη, όταν θέλω εγώ να ακούσω μία οποιαδήποτε συνέντευξη στο κινητό μου, η διαδικασία σαν διαδικασία όμως, δεν απέχει πολύ από αυτό, το οποίο θα ζήσω στο Μέγαρο. Νομίζω εκεί είναι κάτι πιο άμεσο, πιο φαντασμαγορικό, αν λάβεις υπόψη ότι είναι και η σκηνή και τα φώτα και τέλος είναι σίγουρα πιο διαδραστικό ως έναν βαθμό. Επομένως, εντυπώνεται ακόμη περισσότερο η εμπειρία στο μυαλό του με περισσότερες εικόνες, λέξεις, έννοιες, ακόμη και με πράγματα που μπορεί να μην τα κατάλαβε στο 100% και να θέλει να τα συζητήσει. Σίγουρα όμως θα βγει πιο πλούσιος και πνευματικά και συναισθηματικά.

Ειρήνη: Ας μην ξεχνάμε πως το TED, στο τέλος της ημέρας είναι ένα συνέδριο που γίνεται από νέους για όλο τον κόσμο, χωρίς να αποκλείεται κάποιος από το κοινό μας. Συνεπώς, σίγουρα θα έρθει κάποιος να μάθει και να ακούσει κάτι. Θα είναι ένα λιθαράκι προκειμένου να σκεφτεί λίγο διαφορετικά και να καταφέρει να αλλάξει πρώτα το τί έχει μέσα του και έπειτα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter