Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Stairways To Trainers” Project: Estonia 2021

“Stairways To Trainers” Project: Estonia 2021

Έναν μήνα πριν, γνώρισα την Εσθονία. Εν μέσω COVID-19 και με τα προγράμματα κινητικότητας να ξεκινάνε και πάλι δειλά – δειλά, εκτύπωσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πήρα στην πλάτη μου μια τσάντα και ξεκίνησα για το αεροδρόμιο.

Αν και έχω βρεθεί αρκετές φορές σε ρόλο facilitator ή εκπαιδευτή, αυτό ήταν το πρώτο μου training για trainers. Όταν αντικρίσαμε το πρόγραμμα, όλοι στο γραφείο συμφωνήσαμε ότι δεν γινόταν να το χάσω. Και πράγματι!

Η συμμετοχή μου στο “Stairways to Trainers”, από τον οργανισμό Noored Ühiskonna Heaks, ήταν, ίσως, ότι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Με βοήθησε να οργανώσω τις σκέψεις μου και τις μεθοδολογίες που εφαρμόζουμε καθημερινά στο InfinityGreece, και να εμβαθύνω περισσότερο στον κόσμο της άτυπης μάθησης. 

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει, τελικά, τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα εξαιρετική;

Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν ένα πρόγραμμα μοναδικό, χωρίς την εξαιρετική διοργάνωση και την φοβερή οργανωτική ομάδα, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Το να ξέρεις, ανά πάσα στιγμή, πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και πως δίνεται πραγματικό ενδιαφέρον και στην παραμικρή λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την εμπειρία της συμμετοχής ακόμη καλύτερη, σου προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας.

Μια δυνατή ομάδα μπορεί να απογειώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά όταν γνωρίζεις ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε αναποδιά προκύψει. 

Παρόλα αυτά, μια οργανωμένη ομάδα δεν σημαίνει ότι φέρνει απαραίτητα μαζί της… και την άνοιξη. Είναι πολύ σημαντικό οι trainers να μπορούν να προσφέρουν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων με συνοχή, και να είναι σε θέση να το προσαρμόσουν στις ανάγκες του εκάστοτε group. Ο Μάρκους και ο Μάρκο (M&M), από την αρχή μέχρι το τέλος, ήταν δίπλα μας για να μας δίνουν την καθοδήγηση που χρειαζόμασταν, τις προκλήσεις, αλλά, και την απαραίτητη ελευθερία για να δουλέψουμε στις δεξιότητές μας ως εκπαιδευτές.

Κι όσο για την Εσθονία… ακόμα δεν έχω πει τίποτα. Η Εσθονία είναι μια πανέμορφη χώρα, με μεγάλες μέρες και μεγάλες νύχτες, και το Ταλίν μια παραμυθένια πόλη που μπορείς να εξερευνήσεις εύκολα πριν ή μετά το πρόγραμμα.

Το ότι μείναμε σε ένα χωριό της Εσθονίας και δεν “απορροφηθήκαμε” από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μας έκανε πραγματική ομάδα, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο ο ένας στον άλλον και να δημιουργήσουμε πολύ πιο δυνατές σχέσεις. Και μας πρόσφερε και κάτι μαγευτικό που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε αλλού: ένα ποτάμι ακριβώς έξω από την πόρτα μας. Τα μεσημέρια μας γέμισαν από κολύμπι και βόλτες στο δάσος, ενώ τα βράδια, που ο ουρανός ήταν φωτεινός σαν απόγευμα, χαρήκαμε τις πολιτιστικές βραδιές και δραστηριότητες που μας πρόσφεραν οι οικοδεσπότες μας. 

Από εδώ και πέρα, όταν με ρωτάει κάποιος τι πρέπει να προσέξει σε ένα πρόγραμμα, θα στέλνω αυτό το άρθρο. Αν δεν έχεις πάει ακόμα για Erasmus+, σε παρακαλώ, παράτα ό,τι κάνεις και συμπλήρωσε την αίτηση σου χωρίς καθυστερήσεις. Ταξίδεψε και μάθε, γνώρισε ανθρώπους και ζήσε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Αξίζει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι!
Αν θέλεις και εσύ να λάβεις μέρος σε παρόμοια προγράμματα μείνε συντονισμένος στην σελίδα μας.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα