Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“RED-Y”: Γιατί ποτέ δεν είμαστε “έτοιμοι”…

"RED-Y" εθελοντής δότης μυελού των οστών;

“RED-Y”: Γιατί ποτέ δεν είμαστε “έτοιμοι”…

Την συνέντευξη διεξήγε η Σταυρούλα Μανικάκη.

Με μεγάλη μας τιμή και χαρά, επισκεφθήκαμε το γραφείο της δικηγόρου-διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας και προέδρου του σωματείου RED-Y, Αφροδίτης Νέστορα, για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά κυρίως με το σωματείο “RED-Y”, ενός σωματείου αφιερωμένου εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό. Η Αφροδίτη Νέστορα είναι δικηγόρος μάχιμη τα τελευταία 18 χρόνια, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια. Παράλληλα, έχει ενεργό ρόλο στα κοινά.

Ποιος είναι ο σκοπός του σωματείου RED-Y;

Το “RED-Y” έχει δύο βασικούς σκοπούς: πρώτον την προώθηση της αιμοδοσίας και δεύτερον την ενίσχυση της Εθνικής και Παγκόσμιας Τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Στοχεύουμε, λοιπόν, στην ενημέρωση του κόσμου, μέσω διαφόρων εκστρατειών που έχουμε διοργανώσει και θα συνεχίζουμε να διοργανώνουμε, αναφορικά με τη σημασία του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών, τι συνεπάγεται αυτό και ποια η διαδικασία που ακολουθείται αν βρεθεί κάποιος εθελοντής συμβατός με έναν ασθενή, πράγμα σπάνιο και δύσκολο.

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Η διαδικασία του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι πάρα πολύ εύκολη και γίνεται ανώνυμα, με τη χρήση μιας απλής μπατονέτας, λαμβάνοντας λίγο κυτταρικό επίχρισμα, δηλαδή, λίγο σάλιο. Στο δείγμα που παίρνουμε πραγματοποιείται μια ιστολογική εξέταση σε εργαστήρια της Αμερικής. Το σωματείο RED-Y έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Όραμα Ελπίδας, πυλώνα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, το οποίο παίρνει τα δείγματά μας και με δικά του έξοδα, τα στέλνει στην Αμερική για τον απαραίτητο έλεγχο. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν, αρχικά, την Εθνική Τράπεζα και έπειτα, την Παγκόσμια. Έτσι, άτομα που πάσχουν από αιματολογικές ασθένειες και δεν τους καλύπτουν οι συμβατικές θεραπείες, όπως οι χημειοθεραπείες, απευθύνονται στις τράπεζες και αναζητούν μέσω των μεταμοσχευτικών κέντρων συμβατό δότη, ώστε να δημιουργήσουν από την αρχή το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω δότες;

Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, για τον απλούστατο λόγο ότι οι Έλληνες ασθενείς που νοσούν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη ανάμεσα σε συμπολίτες τους, σε Έλληνες. Κι αυτό, γιατί οι Έλληνες μεταξύ μας μένουμε στην ίδια χώρα, έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες ζωής, τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες συμβατότητας. Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, είναι να εισάγουμε μοσχεύματα από άλλες χώρες, στις οποίες η κουλτούρα του εθελοντισμού είναι αυτονόητη, καθώς έχει παρατηρηθεί πως με την ενηλικίωση τους, οι άνθρωποι σπεύδουν να γίνουν εθελοντές δότες. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι, παρά την πρόσφατη αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών, με βασικό άξονα την ενημέρωση και την σημείωση ότι δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

Με ποιον τρόπο λαμβάνεται το μόσχευμα, αφού υπάρξει συμβατότητα;

Πολύς κόσμος νομίζει ότι λαμβάνεται μόσχευμα με παρακέντηση, δηλαδή, παίρνοντας απευθείας το μόσχευμα από τη σπονδυλική στήλη του δότη. Αυτό δεν συμβαίνει πια, εκτός πολύ εξειδικευμένων περιπτώσεων. Το μόσχευμα, πλέον, λαμβάνεται με μια διαδικασία που ομοιάζει με αυτή του να δίνει κανείς αιμοπετάλια. Βασικά, μέσω ενός μηχανήματος το οποίο λαμβάνει το αίμα από το ένα χέρι, το φυγοκεντρίζει, κρατείται το κυτταρικό υλικό/μόσχευμα και στο άλλο χέρι επιστρέφει στο δότη το υπόλοιπο υλικό. Η διαδικασία διαρκεί 3-4 ώρες, ανάλογα με τα κιλά του ασθενούς που θα λάβει το μόσχευμα. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο εθελοντής δότης είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να επιστρέψει απευθείας στην κανονικότητά του.

Ποτέ θεωρείται κάποιος κατάλληλος, ώστε να γίνει εθελοντής δότης;

Κάποιος, μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών, από την ηλικία των 18 ετών έως την ηλικία των 45, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Μόσχευμα μπορούμε να δώσουμε έως την ηλικία των 65 ετών, αλλά δείγμα αυστηρά μια φόρα στη ζωή μας, μέχρι την ηλικία των 45. Η τυποποίηση του δείγματος αυτού, καταγράφεται και αποθηκεύεται στην Εθνική και την Παγκόσμια Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Να τονίσουμε ότι η όλη διαδικασία απαιτεί υπευθυνότητα. Εφόσον υπάρξει συμβατότητα, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο, ωστόσο, πιθανό, ο δότης μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταμόσχευση, αλλά και να την αρνηθεί, αν δεν του την επιτρέπει η φάση της ζωής του. Αν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή υπάρχει εγκυμοσύνη, αλλά αυστηρά μέχρι το σημείο, στο οποίο ο ασθενής δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την εύρεση του δότη. Μετά από αυτό, δεν είναι ορθό να αρνηθεί ο εθελοντής την όλη διαδικασία, διότι ο ασθενής έχει ήδη μπει σε μια επώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το να είμαστε συμβατοί δότες, δίνει απευθείας ελπίδα στους ασθενείς για μια καλύτερη ζωή.

Πώς επιλέξατε να ιδρύσετε αυτό το σωματείο RED-Y;

Έζησα στην οικογένειά μου την απώλεια λόγω αιματολογικής νόσου. Είναι κάτι που θα με ακολουθεί πάντα. Ένιωσα μέσα από αυτή τη διαδικασία την αγωνία του να περιμένεις ένα τηλέφωνο για να ακούσεις για συμβατό δότη. Είναι κάτι πολύ σκληρό, ειδικά όταν ξέρεις ότι το να γίνει κάποιος εθελοντής, αλλά και δότης μοσχεύματος είναι μια τόσο εύκολη και ασφαλής διαδικασία. Έτσι, τον Μάρτιο του 2022, αποφάσισα να ιδρύσω το σωματείο RED-Y με αγάπη και άσβεστη μνήμη, με τη βοήθεια συγγενών, φίλων και γνωστών. Αρχικός στόχος ήταν να διαδοθεί η έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κρατηθούν σε ένα καλό βιωτικό επίπεδο μέσω των μεταγγίσεων αίματος, αλλά και την ενημέρωση γύρω από το να γίνει κανείς εθελοντής δότης μυελού των οστών, τελικώς.

Ποιο είναι το μόττο σας;

RED-Y: Γιατί ποτέ δεν είμαστε “έτοιμοι”… Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί το κακό, αλλά να προετοιμαζόμαστε, ώστε όταν και αν συμβεί, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Βρες την Αφροδίτη Νέστορα στο Instagram και το Facebook.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα