Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Online Σεμινάρια: Γιατί είναι σημαντικά και πώς να τα κάνεις

Online Σεμινάρια: Γιατί είναι σημαντικά και πώς να τα κάνεις

Τα online σεμινάρια ή webinars, που αποτελούν συντομογραφία του όρου web-based seminars, μπήκαν στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα παράλληλα με έλευση του Covid-19. Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι κανονικά σεμινάρια, με τη μόνη διαφορά ότι διεξάγονται μέσω διαδικτύου και διαφόρων πλατφορμών που διαθέτει αυτό.

Προ κορωνοιού, online σεμινάρια πραγματοποιούνταν μέσω εταιρειών ή οργανισμών αλλά η απήχηση τους ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που θα λάμβαναν σήμερα. Τους τελευταίους 15 μήνες και έχοντας περάσει δύο αυστηρά lockdowns, βρέθηκαν επιτυχείς τρόποι διεξαγωγής σεμιναρίων, τα οποία μάλιστα αποδείχθηκαν απολύτως χρήσιμα και εκπαιδευτικά ενώ παράλληλα γέμισαν τον ελεύθερο χρόνο πολλών ενδιαφερόμενων.

Σημασία online σεμιναρίων - webinars

Σε τι, όμως, μας ωφέλησαν τα online σεμινάρια;

Ήρθαν να αντικαταστήσουν τα δια ζώσης σεμινάρια και γιατί όχι; Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, μόνο χρήσιμα αποδείχτηκαν. Τα πλεονεκτήματά τους είναι βέβαια αρκετά και σημαντικά, γι’ αυτό παρακάτω θα επιχειρηθεί η ανάλυση μερικών εξ’ αυτών. Για να δούμε, λοιπόν, σε τι μας ωφέλησαν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να μας εξυπηρετούν.

1. Μείωση χιλιομετρικών αποστάσεων

Τι εννοώ; Το εξής πολύ απλό. Ένα σεμινάριο, αρχικά, για να το παρακολουθήσεις έπρεπε να διεξάγεται στην πόλη σου ή σε κάποια κοντινή περιοχή, ώστε να είναι ευκόλως προσβάσιμο. Πλέον, σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ένα σεμινάριο μπορεί να διεξάγεται στην Κρήτη ενώ εσύ βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα ή οπουδήποτε αλλού.

2. Μεγάλη ποικιλία

Αυτό κι αν είναι συναρπαστικό! Δύνασαι να παρακολουθήσεις webinars σε οποιαδήποτε θεματική επιθυμείς. Είτε σχετίζονται με την επιστήμη που σπουδάζεις, με το επάγγελμα που ασχολείσαι ή το χόμπι που σου αρέσει, θα τα βρεις με μία απλή αναζήτηση στην Google ή μπορεί να εμφανιστεί ως διαφήμιση «δια μαγείας» μπροστά σου στα social media. Άπειρες οι θεματικές και τα online σεμινάρια που κυκλοφορούν στον χώρο του διαδικτύου, οπότε μην χάνεις άλλο χρόνο.

3. Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου

Τα webinars ήρθαν στη ζωή μας για να γεμίσουν τα κενά του ατελείωτου ελεύθερου χρόνου. Ναι οκ, δε διαθέτουν όλοι ελεύθερο χρόνο και μάλιστα απεριόριστο, αλλά η καραντίνα, οι μειωμένοι έξοδοι και η απαγόρευση κυκλοφορίας έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο χρόνος πιο δημιουργικά και να εκπαιδευτούμε σε νέα ενδιαφέροντα πράγματα.

4. Εμπλουτισμός γνώσεων

Εύκολα και γρήγορα από την άνεση του γραφείου, του καναπέ ή και του κρεβατιού σου δια μέσω laptop, Υ/Η, tamplet ή κινητού έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις κάθε λογής σεμινάριο που σου κέντρισε την προσοχή και θεωρείς πως είναι μία καλή ευκαιρία να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Άλλωστε, ό,τι πληροφορία κι αν συλλέξεις, είτε χρήσιμη είτε άχρηστη, μόνο θα σε ωφελήσει. Σίγουρα θα γνωρίσεις νέα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς στον τομέα που σ’ ενδιαφέρει και θα σε κάνουν να τα εξερευνήσεις περαιτέρω.

5. Κόστος συμμετοχής

Για καλή τύχη όλων μας, πολλά online σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν δωρεάν. Το δωρεάν σεμινάριο σου δίνει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσεις χωρίς επιπλέον κόστος σε μία εποχή αρκετά δύσκολη οικονομικώς. Επιπλέον, σε περίπτωση που δε σε ενδιαφέρει ή δε σου αρέσει και τόσο, μπορείς να εγκαταλείψεις τη συνεδρία. Βεβαίως, μπορείς να βρεις και webinars επί πληρωμή με μεγάλο εύρος τιμών αναλόγως την οικονομική άνεση που διαθέτεις.

6. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

Θεωρώ πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αποτελεί το γεγονός ότι οι παρουσιάσεις αποθηκεύονται και διατηρούνται, ώστε ο συμμετέχοντας να μπορεί να ξαναδεί το σεμινάριο. Με την επανάληψη κάποιες έννοιες εμπεδώνονται καλύτερα και συλλέγεις πληροφορίες που σου έχουν διαφύγει.

 

Πως να δημιουργήσεις το δικό σου online σεμινάριο

Όλα καλά μέχρι εδώ, καθώς βρήκαμε λόγους αρκετούς που καθιστούν σημαντικά τα online σεμινάρια. Αναρωτήθηκες ποτέ, όμως, πως δημιουργείς ένα δικό σου σεμινάριο και ποιες διαδικασίες χρειάζονται για την διεκπεραίωσή του; Αν όντως αναρωτήθηκες, τότε βρίσκεσαι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς παρακάτω θα αναλύσουμε πως γίνεται να ξεκινήσεις από την αρχή ένα δικό σου webinar το οποίο θα στεφτεί με επιτυχία.

Για να δούμε πως με 5+1 απλά βήματα θα δημιουργήσεις το καλύτερο online σεμινάριο.

1.Επιλογή θεματολογίας

Αναλόγως τα skills που διαθέτεις, μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη θεματική που σου ταιριάζει και έχεις τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου σχετικά με αυτήν.

2. Επιλογή μέρας, ώρας, ονόματος & logo

Το όνομα, η ημέρα ή οι ημέρες, και η ώρα αποτελούν 3 βασικά στοιχεία για ένα webinar. Είναι από τα πρώτα στοιχεία που θέλει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το logo είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που αποτελεί την “εικόνα” του σεμιναρίου και βοηθά να αφομοιωθεί ευκολότερα στο μυαλό του κοινού. Συν τοις άλλοις, προσδίδει επαγγελματισμό και κύρος.

3. Εύρεση ομιλητών

Ο ομιλητής/οι ομιλητές που θα παραβρεθούν στο σεμινάριο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, καθώς αυτοί αποτελούν το περιεχόμενο αυτού που πας να δημιουργήσεις. Ομιλητές που εξειδικεύονται στη θεματική που έχεις επιλέξει, που έχουν εμπειρία στον χώρο και αγαπούν αυτό που κάνουν θα δώσουν αυτό το «διαφορετικό» που αναζητά ο ενδιαφερόμενος με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη προσέλκυση κοινού.

4. Επιλογή πλατφόρμας

Οι επιλογές, πλέον, για το που θα διεξαχθεί ένα σεμινάριο είναι πάρα πολλές. Από social media έως πλατφόρμες ενδοεπικοινωνίας. Για παράδειγμα το zoom, το webex, το skype for business είναι πλατφόρμες που εξυπηρετούν τέτοιες περιπτώσεις. Επιπροσθέτως, το Facebook live και το live Instagram έχουν δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες να διεξάγουν τα σεμινάρια τους από ‘κει.

5. Προώθηση και διαφήμιση

Σίγουρα, για να θεωρηθεί ένα event πετυχημένο χρειάζεται τη συμμετοχή του κόσμου. Η προώθηση και η διαφήμιση του σεμιναρίου μέσω social media είναι η καταλληλότερη που θα μπορούσε να γίνει. Με ένα Facebook event, με απανωτά stories στο Instagram, ακόμα και με πληρωμένες διαφημίσεις σίγουρα το ενδιαφερόμενο κοινό θα μάθει για το webinar και η απήχηση πρόκειται να είναι μεγάλη. Μην επαναπαυτείς, όμως, στους αριθμούς. Ανά 2-3 ημέρες θύμισε στο κοινό σου το επερχόμενο σεμινάριο.

+ Ημέρα online σεμιναρίου

Βεβαιώσου πως όλα λειτουργούν ρολόι. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει την ατζέντα του σεμιναρίου, πως θα κυλήσει δηλαδή και πως θα λειτουργήσει. Επίσης, είναι αναγκαίο να έχει προηγηθεί μία δοκιμή με τους ομιλητές, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όταν βεβαιωθείς πως είναι όλα έτοιμα και δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, είσαι έτοιμος/η να εκπέμψεις live.

Κλείνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα online σεμινάρια ήρθαν στη ζωή μας για να μείνουν και μετά την περίοδο του κορωνοιού. Διότι όπως αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές, τα webinars αποδείχθηκαν απολύτως χρήσιμα, διότι βοήθησαν το ενδιαφερόμενο κοινό να γνωρίσει μία νέα διαδικτυακή εμπειρία επιμόρφωσης και απόκτησης γνώσεων. Εκτός αυτών, η διοργάνωση των online σεμιναρίων είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορείς να ασχοληθείς κι εσύ και να δημιουργήσεις το δικό σου περιεχόμενο για ένα επιτυχημένο σεμινάριο.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα