Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Marketing Strategies: 3 Case Studies από Επιτυχημένες Καμπάνιες Marketing

Marketing Strategies: 3 Case Studies από Επιτυχημένες Καμπάνιες Marketing

Marketing Strategies: 3 Case Studies από Επιτυχημένες Καμπάνιες Marketing

Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν, πλέον, μια πληθώρα ψηφιακών και μη εργαλείων, που μπορούν να αξιοποιήσουν, για να υλοποιήσουν marketing strategies και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα από επιτυχημένες καμπάνιες και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε μέσα από αυτές.

Influencer Marketing Case Study

Puma: Relive the retro era!

Το 2020 η Puma αποφάσισε να επαναφέρει τα θρυλικά παπούτσια της δεκαετίας του ‘80, Fast Rider. Το ρετρό στυλ ως trend είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεότερες γεννιές, Millenials και Generation Z, γι’ αυτό και οι managers της εταιρείας αποφάσισαν να στοχεύσουν το συγκεκριμένο κοινό.

Η καμπάνια αποτελούταν από 2 φάσεις. Η πρώτη φάση στόχευε στην εκπαίδευση των καταναλωτών μέσα από βίντεο στο TikTok και η δεύτερη φάση στόχευε να τους οδηγήσει στην ιστοσελίδα της εταιρείας μέσα από Instagram stories με swipe ups, προκειμένου να επιτευχθούν πωλήσεις.

Η Puma επέλεξε πολύ στρατηγικά αυτά τα 2 social media, καθώς είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά μέσα αυτών των γενεών. Πιο συγκεκριμένα, οι Millenials βρίσκονται κυρίως στο Instagram ενώ η Generation Z κυρίως στο TikTok.
Για να πετύχει τους στόχους της συνεργάστηκε με Instagram influencers, οι οποίοι ανέβασαν φωτογραφίες με τη λεζάντα “Level Up!” και προσθήκη του hashtag #puma. Παράλληλα, συνεργάστηκε με ΤikTokers, οι οποίοι δημιούργησαν βίντεο με χορογραφίες φορώντας τα συγκεκριμένα παπούτσια. Τέλος, χρησιμοποίησε Brand Ambassadors ως πρόσωπα της καμπάνιας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Selena Gomez, αλλά και σε τοπικό επίπεδο κάνοντας συνεργασίες με τοπικούς content creators.
Influencer Marketing Case Study
Η καμπάνια είχε θεαματικά αποτελέσματα. Τα 6 posts που ανέβηκαν στο Instagram παρήγαγαν 460.000 αντιδράσεις, ενώ τα 7 βίντεο στο TikTok συγκέντρωσαν 1 εκατομμύριο προβολές. Αυτό οδήγησε φυσικά σε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων για το brand.  

Marketing strategies takeaway: πρέπει πάντοτε να γίνεται στρατηγική επιλογή των κατάλληλων social media με βάση το κοινό-στόχο. Ακόμη, η συνεργασία με influencers και content creators για παραγωγή περιεχομένου είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιτυχία μίας καμπάνιας προώθησης νέου προϊόντος.

Social Media Marketing Case Study

AstraZeneca: “The Gifted Day”

Μπορεί το όνομα της AstraZeneca να έχει ταυτιστεί αυτόν τον καιρό με το εμβόλιο για τον Covid-19, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που θα μας απασχολήσει σήμερα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μία κοινότητα υποστήριξης για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων.


Η ιδεά πίσω από τη συγκεκριμένη καμπάνια είναι ότι η κάθε μέρα ζωής μετράει για όσους έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Επομένως, το 2016, όντας δίσεκτο έτος, χάρισε μία παραπάνω μέρα ζωής σε αυτούς τους ανθρώπους. Μία μέρα που άξιζε να γιορτάσουν και να ζήσουν στο έπακρο.Την 28η Φεβρουαρίου η καμπάνια “The Gifted Day” κατέκλυσε για 24 ώρες τα social media. Ανέβαινε περιεχόμενο ανά μία ώρα από κάποιο μέλος της κοινότητας, το οποίο μοιραζόταν πως θα περάσει αυτή την έξτρα ημέρα της ζωής του. Επιπλέον, η εταιρεία παρότρυνε κι άλλους ασθενείς να μοιραστούν στο Facebook και το Instagram τις δικές τους εμπειρίες χρησιμοποιώντας το hashtag #GiftedDay.Η καμπάνια κορυφώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου με την κυκλοφόρηση ενός φιλμ, το οποίο λειτούργησε ως αφορμή να γιορταστεί η συγκεκριμένη ημέρα.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά! Μέσα σε μία ημέρα η εταιρεία διπλασίασε τους ακόλουθούς της, αυξήθηκαν κατά 500% τα shares, το περιεχόμενο έλαβε μισό εκατομμύριο προβολές και 1500 άνθρωποι εντάχθηκαν στην κοινότητα υποστήριξης καρκινοπαθών της AstraZeneca.

Marketing strategies takeaway: οι επιτυχημένες καμπάνιες social media βοηθούν στην ενημέρωση του κοινού και στη σύνδεση των ανθρώπων από όλον τον κόσμο.

Cause Marketing Case Study

Το Cause Marketing, ή αλλιώς Marketing σκοπού, είναι ένας τύπος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Πιο συγκεκριμένα, μία τέτοιου είδους καμπάνια έχει διπλό σκοπό: την αύξηση του κέρδους και τη βελτίωση της κοινωνίας. Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού για κοινωνικά ζητήματα και με τη συνεργασία των επιχειρήσεων με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ).

Octopus Energy: “Portraits from the Precipice”

Η Octopus Energy, μία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποίησε την τέχνη για να εμπνεύσει και να παροτρύνει τον κόσμο να δράσει άμεσα για την κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία έδρασε πολύ έξυπνα προγραμματίζοντας το λανσάρισμα της καμπάνιας να συμπέσει με το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και εξέθεσε τα έργα τους σε 5000 σημεία σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, η Royal Academy of Arts έδωσε χρηματικό έπαθλο στη νικητήρια εικόνα.
Influencer Marketing Case Study
Η νικητήρια εικόνα της καμπάνιας
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης καμπάνιας ήταν η ενίσχυση της φήμης της εταιρείας και η μεγάλη αύξηση των πελατών της. Μετρήθηκε αύξηση της τάξης του 165% σε νέες εγγραφές, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 37000 νέους πελάτες που στράφηκαν στην πράσινη ενέργεια.

Marketing strategies takeaway: ο συνδιασμός ενός κοινωνικού θέματος με έντονα συναισθήματα, η αυθεντικότητα και το σωστό timing βοηθάει πολύ στην εικόνα και την επιτυχία των επιχειρήσεων.
Όπως βλέπουμε από τις προηγούμενες μελέτες περίπτωσης, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες. Η μίμηση αυτών των επιτυχημένων στρατηγικών δεν πρέπει, όμως, να γίνεται στα τυφλά. Η επιλογή τους εξαρτάται πάντοτε από τον στόχο της κάθε καμπάνιας, καθώς και από το κοινό στο οποίο στοχεύουν. 

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια του άρθρου, που θα ακολουθήσει σύντομα, με περισσότερα case studies και marketing strategies.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα