Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«In4Migration» Project: Bansko 2021!

«In4Migration» Project: Bansko 2021!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής, μετά από πολύ καιρό, είναι γεγονός!

Στις 11 Ιουνίου, 7 νέοι από την Ελλάδα ενώθηκαν με άτομα από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Βουλγαρία και την Τουρκία και μέχρι τις 19 Ιουνίου μοιράστηκαν μια μοναδική εμπειρία, στο Bansko της Βουλγαρίας, με οικοδεσπότη τον οργανισμό Alternativi International. Η ομάδα των 42 νέων συνεργάστηκε επάνω στο βασικό θέμα του προγράμματος -τις προκαταλήψεις, την μετανάστευση, την ρητορική μίσους και άλλα σημαντικά ζητήματα, ενώ, παράλληλα, είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει φιλίες και να γνωρίσει νέες κουλτούρες. 

Οι πρώτες γνωριμίες ξεκίνησαν από το πρώτο κιόλας βράδυ, με φόντο την απίστευτη θέα από τα βουνά, ενώ τα παιχνίδια του προγράμματος και η εξόρμηση στο γραφικό Bansko ένωσαν τους συμμετέχοντες και τους έδωσαν την ευκαιρία να δεθούν, αλλά, και να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Δημιουργώντας ομάδες, οι νέοι κατάφεραν να εξερευνήσουν την πόλη μέσα από δοκιμασίες που τους οδήγησαν στο να βρουν το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής, να μιλήσουν με τους ντόπιους και να φωτογραφηθούν στα καλύτερα αξιοθέατα της πόλης.
Γεωργία
Read More
Η εμπειρία του Erasmus+ ήταν από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί! Απέκτησα φίλους από διάφορες χώρες και αντάλλαξα μαζί τους σκέψεις, απόψεις, παραδόσεις. Έμαθα να ακούω και να συνεργάζομαι στα πλαίσια μιας ομάδας. Συνολικά θα χαρακτήριζα το πρώτο μου Erasmus+ ως life changing εμπειρία και ήδη ανυπομονώ για το επόμενο!
Σταύρος
Read More
Αυτό που με άγγιξε περισσότερο ήταν το hate speech. Όλοι το έχουμε βιώσει και υποστεί σιωπηλά, όμως, δεν είχα φανταστεί πόσες μορφές παίρνει. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε αυτό που έχει πει και ο Λέο Μπουσκάλια, πως η αγάπη είναι το ταξίδι που σε οδηγεί μαλακά πίσω στον εαυτό σου. Η αγάπη είναι η λύση.
Δημήτρης
Read More
Το πρόγραμμα στο Bansko ήταν ένα από τα καλύτερα που έχω συμμετάσχει, χάρη στο απίστευτο group και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Έμαθα πολλά και σημαντικά πράγματα, ενημερώθηκα για την κατάσταση των άλλων χωρών, ενώ η αγαπημένη μου δραστηριότητα ήταν το debate. Μακάρι όλα τα προγράμματα να ήταν έτσι!
Κεντρικό θέμα του προγράμματος αποτέλεσε η ρητορική μίσους. Το ζήτημα της υποκινούμενης βίας απασχόλησε σημαντικά τα μέλη του προγράμματος, που μέσα από μελέτες περιπτώσεων, καταφέραν να αξιολογήσουν τις πρακτικές της ρητορικής του μίσους και να αναδείξουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Εστιάζοντας στις συνέπειες των φαινομένων μίσους απέναντι στις μειονοτικές ομάδες των προσφύγων, των μεταναστών και της lgbtq+ κοινότητας, εντόπισαν τις βαθύτερες τους αιτίες και πρότειναν λύσεις απέναντι στο ζήτημα.

Φυσικά, δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε και την διασκέδαση. Στον ελεύθερο τους χρόνο και κατά την διάρκεια του φαγητού, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να γνωριστούν καλύτερα και να χτίσουν μοναδικές σχέσεις. Όταν βρίσκονται τόσα διαφορετικά και ενδιαφέροντα άτομα μαζί, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς άλλωστε! Στο intercultural night είχαν, ακόμη, την ευκαιρία να χορέψουν, να διασκεδάσουν και να μάθουν περισσότερα για τις υπόλοιπες χώρες.

Ξεχωριστό ήταν και το ταξίδι στην πόλη Blagoevgrad, στην οποία η ομάδα πέρασε μία ολόκληρη μέρα, κάνοντας παρέα με νέους φίλους και ανακαλύπτοντας τα μυστικά διαμάντια της περιοχής. Τέλος, απολαύσαμε το barbeque night με βουλγάρικες πίτες και, φυσικά, μπύρα.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και το απεριόριστο αίσθημα αποδοχής και ασφάλειας είναι η βάση για την καλή διάθεση σε κάθε δραστηριότητα. 

Τίνα
Read More
Όταν όλα στο κόσμο φαίνονται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο μια ομάδα νέων ανθρώπων από έξι χώρες μαζεύτηκε να συζητήσει για λύσεις στα οικουμενικά προβλήματα. Τελικά κατάλαβα ότι έχουμε περισσότερες ομοιότητες απ’ ότι διαφορές και πως όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο.
Χρήστος
Read More
Όταν δήλωσα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα δεν είχα πολλές προσδοκίες, μιας και ήταν το πρώτο μου, αλλά τελικά ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Το θέμα του προγράμματος ήταν πολύ ενδιαφέρον και οι διοργανωτές άψογοι. Μέσω αυτής της ευκαιρίας έκανα νέους φίλους και απέκτησα πολλές αναμνήσεις.
Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουμε όλα αυτά που μπορεί να συμβαίνουν στην ψυχή των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια αυτών των ημερών. Μέρες κατά τις οποίες, άλλοι ευκολότερα και άλλοι δυσκολότερα, καλούνται να ανοιχτούν και να αγκαλιάσουν το καινούριο. Μέρες που περνάνε με την συντροφιά τόσο διαφορετικών -φαινομενικά- ατόμων, που, ωστόσο, έχουν περισσότερα κοινά, παρά διαφορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια εμπειρία που κάθε νέος, ευσυνείδητος πολίτης, αξίζει να ζήσει.

Αν θέλεις και εσύ να λάβεις μέρος σε προγράμματα Erasmus+ μείνε συντονισμένος στην σελίδα μας.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα