Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

European Solidarity Corps – Τι είναι και πώς λειτουργεί

European Solidarity Corps – Τι είναι και πώς λειτουργεί

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να ζήσεις για κάποιους μήνες στο εξωτερικό και να συνεισφέρεις στην τοπική κοινότητα προσφέροντας εθελοντική εργασία; Το πρόγραμμα European Solidarity Corps είναι μία μοναδική εμπειρία ζωής που έρχεται να δώσει λύση στους νέους που διψούν για κάτι διαφορετικό. Επομένως, αν σε ενθουσιάζει ως ιδέα, συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πως λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τι είναι το European Solidarity Corps;

Το European Solidarity Corps (ESC) είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες εθελοντισμού για νέους. Πιο συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18-30 ετών, που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιων ακόμα συνεργαζόμενων χωρών, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή να δημιουργήσουν τα δικά τους projects εθελοντισμού για 2-12 μήνες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η θετική επίδραση σε τοπικές κοινότητες μέσα από υψηλής ποιότητας δραστηριότητες αλληλεγγύης, όπως είναι ο εθελοντισμός. Το ESC στοχεύει στην προώθηση της δημοκρατίας, της κοινωνικής συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών. Επίσης, αποσκοπεί στο να εξοπλίσει τους νέους με σημαντικές δεξιότητες και να τους κινητοποιήσει να ασχοληθούν με σημαντικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα ως ενεργοί πολίτες.

Το νέο κονδύλι που δόθηκε για τα projects που υπάγονται στο πρόγραμμα είναι €1.009 δισεκατομμύριο για την περίοδο 2021-2027. Πιο συγκεκριμένα, το νέο ESC δίνει έμφαση σε τρεις βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία, τις πράσινες πρακτικές με σκοπό την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και γραμματισμό.

Πως λειτουργεί το European Solidarity Corps;

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις σε μελλοντικά projects, χρειάζεται να κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα του European Solidarity Corps. Ως μέρος της διαδικασίας, θα κληθείς να συμπληρώσεις τις βασικές προσωπικές σου πληροφορίες, σε τι είδους projects επιθυμείς να συμμετέχεις καθώς και τις γνώσεις και την εμπειρία που είσαι σε θέση να προσφέρεις.

 

Όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του ESC και είναι διαθέσιμες στους οργανισμούς που έχουν πιστοποιηθεί. Οι οργανισμοί πρέπει να λάβουν το λεγόμενο Quality Label, το οποίο πιστοποιεί ότι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμμετέχουν σε projects ως οργανισμοί που δέχονται ή/και αποστέλλουν εθελοντές. 

 

Μέσα από τη βάση των δεδομένων μπορείς να ψάξεις και να δηλώσεις συμμετοχή στα projects που σε ενδιαφέρουν. Ακόμη, οι ίδιοι οι οργανισμοί μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σου, σε περίπτωση που τους ενδιαφέρεις, και να σου κάνουν πρόταση να συμμετέχεις στο project τους. Φυσικά, η απόφαση για το αν θα συμμετέχεις ή όχι έγκειται αποκλειστικά σε σένα.

 

Γενικότερα, η χρηματοδότηση παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης στους οργανισμούς, εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις για τα projects που επιθυμούν να υλοποιήσουν.

 

Όντας εθελοντής, δε λαμβάνεις μισθό, αλλά δικαιούσαι μέσω της επιχορήγησης χρήματα για το κόστος του ταξιδιού σου, διαμονή, ασφαλιστική κάλυψη όπως επίσης και ένα χρηματικό ποσό για τα μηνιαία σου προσωπικά έξοδα.

Πλεονεκτήματα συμμετοχής σε πρόγραμμα European Solidarity Corps

Η συμμετοχή σου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, θα ζήσεις μία ανεπανάληπτη εμπειρία σε μία ξένη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, θα κάνεις φιλίες, θα γνωρίσεις μία νέα κουλτούρα και θα μπορέσεις να ταξιδέψεις σε νέα μέρη.

Θα ανοίξουν οι ορίζοντές σου και θα γίνεις ακόμα περισσότερο δεκτικός στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

Επιπλέον, θα αναπτύξεις εξαιρετικές δεξιότητες μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Πρόκειται για δεξιότητες ζωής αλλά και επαγγελματικές. Με το πέρας του project λαμβάνεις πιστοποίηση συμμετοχής, η οποία μπορεί σε βοηθήσει αποτελώντας εφαλτήριο για την καριέρα σου. Φυσικά, οι δεξιότητες που θα πάρεις εξαρτώνται από το είδος του project στο οποίο θα αποφασίσεις να συμμετέχεις. 

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, το αίσθημα ολοκλήρωσης και ικανοποίησης μέσω της προσφοράς σου στην εκάστοτε τοπική κοινότητα. 

Ως οργανισμός είμαστε περήφανοι που έχουμε λάβει την πιστοποίηση Quality Label και μπορούμε να συμμετέχουμε σε European Solidarity Corps projects. Γνωρίζουμε την αξία αυτών των προγραμμάτων και την επίδραση που έχουν στη διαμόρφωση των νέων.

Εσύ, λοιπόν, ακόμα το σκέφτεσαι;

 

Μπορείς να βρεις περίσσοτερες πληροφορίες στις επίσημες σελίδες του προγράμματος:

European Youth Portal

Frequently Asked Questions

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα