Ένα από τα πράγματα που αγαπάμε ιδιαιτέρως να βλέπουμε είναι τους νέους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να προοδεύουν και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Το “European School Radio”, το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο είναι ένα εγχείρημα, που δίνει στους μαθητές στην δυνατότητα να εκφραστούν στο ραδιόφωνο, μέσω εκπομπών και μουσικής και τους βοηθά να εκπαιδευτούν στην όλη διαδικασία της ραδιοφωνικής παραγωγής. Ας δούμε μερικά επιπλέον στοιχεία για τη δράση τους!
Τί είναι το European School Radio;
Το “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” είναι ως ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ευθύνη της λειτουργίας και των δράσεων του European School Radio έχει η Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, που αποτελείται από εκπαιδευτικούς με ενδιαφέρον το ραδιόφωνο και την εκπαίδευση.
Πώς λειτουργεί το μαθητικό ραδιόφωνο;
Το Μαθητικό Ραδιόφωνο είναι ο μοναδικός συλλογικός ραδιοφωνικός σταθμός των σχολείων, που εκπέμπει διαδικτυακά 24/7. Λειτουργεί με ραδιοφωνικό περιεχόμενο που δημιουργείται και εκφωνείται αποκλειστικά από μαθητές. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα γεμίζει με αυτές τις παραγωγές των μαθητών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο είδη, στις ηχογραφημένες (podcast) και στις ζωντανές εκπομπές. Το πρόγραμμα επιμελούνται οι μαθητές, οι οποίοι το “ντύνουν” με τις μουσικές τους προτιμήσεις. Ταυτόχρονα, το μαθητικό ραδιόφωνο αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών, επεκτείνοντας τα όρια της σχολικής αίθουσας. Το Μαθητικό Ραδιόφωνο δίνει δύναμη στη φωνή των μαθητών, ενώ, παράλληλα, τους εκπαιδεύει στην χρήση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων.
Κάθε εβδομάδα μπορεί να ανακαλύψει κανείς πληθώρα μαθητικών εκπομπών από μαθητές όλης της Ελλάδας, αλλά και να συντονιστεί απευθείας σε αυτές, μέσα από το ημερολόγιο εκπομπών. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του μαθητικού ραδιοφώνου, μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά το αρχείο των podcast και να περιηγηθεί για να ακούσει όποιο επιθυμεί! Τέλος, στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται νέα που αφορούν την κοινότητα του μαθητικού ραδιοφώνου, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα σχολιασμού και δημιουργίας ομάδων για το κάθε σχολείο. Δημιουργείται, έτσι, μια ολόκληρη κοινότητα με βασικό τους άξονα την αγάπη για το ραδιόφωνο.
Τί προσφέρει το μαθητικό ραδιόφωνο;
Το κύριο όφελος από το μαθητικό ραδιόφωνο έχουν, φυσικά, οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό project. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν πώς να μιλούν on air στο ραδιοφωνικό τους κοινό και πώς να στήνουν μια ραδιοφωνική εκπομπή.
Βέβαια, η δράση τους δεν σταματά εκεί! Το European School Radio δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου αλλά και στο διαγωνισμό “Κάν’ το να ακουστεί”. Επιπλέον προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές. Τέλος, διενεργούνται σεμινάρια για τους δασκάλους, επιστημονικά εργαστήρια, παρέχεται πρόσβαση σε online courses (e-learning) και διενεργούνται webinars.
Τέλος, για 7η χρονιά θα πραγματοποιηθεί το European School Radio Festival. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο νησί της Ζακύνθου για τις ημέρες 6, 7 και 8 Απριλίου και θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες σχετικά με το ραδιόφωνο. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους δασκάλους και καθηγητές.
Τα οφέλη της ενασχόλησης των μαθητών με το ραδιόφωνο
Από μόνη της, η ασχολία των μαθητών με το ραδιόφωνο συμβάλλει στην δημιουργικότητά τους, προσφέροντάς τους πρακτική και ουσιαστική εξάσκηση σε ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να τους χρησιμεύσει στη μετέπειτα ζωή τους. Ταυτόχρονα, οι μαθητές εξασκούν την ικανότητά τους στο να ακούν ενεργά, ενώ συμβάλλει στην δημιουργικότητα και τη φαντασία. Η όλη δομή μιας ραδιοφωνικής παραγωγής διδάσκει την οργάνωση, μέσω της δημιουργίας χρονικά προσδιορισμένων προγραμμάτων. Τέλος, το ραδιόφωνο ωθεί τους μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την επικαιρότητα, μέσα από την διαδικασία της έρευνας για την εύρεση θεμάτων προς συζήτηση, αλλά προωθεί και την καλλιτεχνική ανάπτυξη μέσα από τη μουσική.