Τα τελευταία χρόνια παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης , τον εγκλεισμό λόγω του covid-19 και του αυξημένου ρίσκου κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι γυναίκες επιχειρηματίες καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ηγετικές θέσεις στο χώρο εργασίας.
Παρά το αποθαρρυντικό κλίμα της εποχής, οι γυναίκες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων και συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και την διοίκηση εταιρειών . Μάλιστα, το 2023 οι εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες καταλάμβαναν 25.9% των συνολικών εταιρειών στην Ελλάδα. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης.
Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την ανάπτυξη.

Χρηματοδοτούμενα προγράμματα
Τα τελευταία χρόνια επιδοτούμενα προγράμματα εστιάζουν στην αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας , προσφέροντας κίνητρα για την συμμετοχή στην ελεύθερη αγορά. Οι χρηματοδοτήσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές να εξασφαλίσουν την επιτυχία μιάς επιχείρησης, όμως αποτελούν σημαντική βοήθεια στο αρχικό στάδιο εκκίνησης μιας ιδέας.
Δικτύωση
Με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, οι γυναίκες πλέον δημιουργούν ομάδες υποστήριξης και επικοινωνίας με άλλες επιχειρηματίες. Επίσης συχνά επιλέγουν να προσδίδουν προσωπικό χαρακτήρα στις επιχειρήσεις τους, προσελκύοντας πελάτες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν (επίσης) γυναίκες. Προσθέτουν δηλαδή κοινωνικό πρόσημο στο προϊόν τους, συνεισφέροντας παράλληλα στην προβολή της εταιρείας τους.
Εκπαιδευτικές ευκαιρίες και καθοδήγηση
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και λόγω διαδικτύου, οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, σεμινάρια και επιχειρηματικές συμβουλές. Ως εκ τούτου, λαμβάνουν πιο αποφασιστικά και ενημερωμένα αποφάσεις. Την ίδια στιγμή η αυξημένη προβολή παραδειγμάτων επιτυχημένων γυναικών, δημιουργεί θετικά πρότυπα και ενισχύει την αυτοπεποίθηση άλλων γυναικών σχετικά με την λήψη ρίσκων.

Γενικότερα, η άνοδος των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και στην ανάληψη ρόλων που συχνότερα καταλάμβαναν άνδρες στο παρελθόν είναι αποτέλεσμα αλλαγών όχι μόνο στις κοινωνικές αλλά και στις οικονομικές δομές. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί η ανάγκη για παράλληλο εισόδημα σε όλες τις οικογένειες. Παράλληλα, οι γυναίκες αποκτούν σταδιακά περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο να εκπληρώσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα, διαφεύγοντας από την κοινή θέση ενός υπαλλήλου.

Είναι πράγματι αισιόδοξο να βλέπει κανείς πώς παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που πιθανόν αντιμετωπίζουν λόγω τον έμφυλων διακρίσεων, το έργο τους καταρρίπτει κοινωνικά στερεότυπα και αναδιατυπώνει την αντίληψη για την θέση της γυναίκας ιδιαίτερα στον επαγγελματικό χώρο. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσουν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, ενθαρρύνοντας την γέννηση ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων με όραμα και δυναμισμό!