ERASMUS+ TRAINING COURSE: DESIGN FOR CHANGE
Τον περασμένο Νοέμβριο τέσσερα μέλη του InfinityGreece αναχώρησαν από την Ελλάδα με προορισμό το πανέμορφο Βελιγράδι, με σκοπό να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Design for Change #bettertogethereu από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 1 Δεκεμβρίου.
Τι είναι όμως το Design for Change και ποιους αφορά;
Το Design for Change είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιηθεί, καθώς πίσω από αυτό κρύβεται μια ολόκληρη ιδεολογία.
Στόχος του Training Course ήταν η εξοικείωση 20 νέων και εκπαιδευτικών από 5 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Σερβία, Πολωνία, Βουλγαρία) με τη μεθοδολογία και την καινοτόμο πλατφόρμα του Design for Change. Στη συνέχεια, μακροπρόθεσμος στόχος μετά το πέρας της εκπαίδευσης είναι η διοργάνωση του δικού μας Workshop στην Ελλάδα, με σκοπό την υποστήριξη νέων ηλικίας 13 με 19 ετών, ώστε να μπορέσουν και εκείνοι με τη σειρά τους να συντονίσουν τα δικά τους project με βάση τη μεθοδολογία του Design for Change, τα οποία θα αποφέρουν ένα θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα. Η μεθοδολογία του Design for Change βασίζεται σε τέσσερα βασικά στάδια, τα οποία εμπεριέχουν διάφορες δραστηριότητες με βάση τη μη τυπική μάθηση: FEEL, IMAGINE, DO, SHARE.
Η εμπειρία μας
Ως μέλη του InfinityGreece, καθόλη την παραμονή μας στο Βελιγράδι, επιδιώξαμε την ενεργό συμμετοχή μας στις δραστηριότητες του Erasmus+ Training Προγράμματος “Better Together”, το οποίο αποτέλεσε κομμάτι της εκπαίδευσης στη μεθοδολογία του Design for Change. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα άτομα που συμμετείχαν εθελοντικά, κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να κάνουν τις δραστηριότητες που εμπεριέχονται στην καινοτόμα πλατφόρμα, έτσι ώστε να εντοπιστούν σημεία που δύνανται να βελτιωθούν και να υπάρξει ένα υγιές feedback για ολόκληρη τη διαδικασία.
Επιπλέον, τις παραπάνω δραστηριότητες πλαισίωσε μια αποτελεσματική διαδικασία γνωριμίας μεταξύ των ατόμων που αποτελέσαμε συνοδοιπόροι για τις 7 ημέρες που διήρκεσε το πρόγραμμα, με ice-breaking και bonding games να ανοίγουν τις δραστηριότητες της κάθε ημέρας και εντός αυτών, στα coffee breaks του προγράμματος, να υπάρχουν γλυκά και παραδοσιακά φαγητά της κάθε χώρας -με αποκορύφωμα τα cultural nights αφιερωμένα σε έκαστη από τις χώρες που συμμετείχαν.
Στο παραπάνω event, η ελληνική αποστολή συμμετείχε πρώτη χρονικά, εκκινώντας έτσι το βαρδινό διαπολιτισμικό ραντεβού που μας επέτρεψε να μάθουμε λίγο περισσότερα πράγματα για τις χώρες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα και να μάθουμε από λέξεις, γεύσεις, θρύλους και spicy πληροφορίες, έως και χορούς της εκάστοτε χώρας. Να σημειωθεί εδώ πως την ελληνική βραδιά δεν μπορούσε να μην πλαισιώνει πλήθος τοπικών γεύσεων συνοδευόμενα από ούζο υπό τους ήχους τους περίφημου Ζορμπά.
Μετά από αυτό το σύντομο αλλά συνάμα απαραίτητο πολιτιστικό διάλειμμα, η ομάδα μας συνέχισε τις επόμενες ημέρες αυτό που είχε εξαρχής θέσει ως στόχο της: να συμβάλλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων που αποτέλεσαν το κεντρικό ζητούμενο τις ημέρες του προγράμματος και να βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που ενδεχομένως να έχρηζαν βελτίωσης, ένας επίσης από τους στόχους της πειραματικής χρήσης της πλατφόρμας από τους εθελοντές και τις εθελόντριες του προγράμματος.
Χωρισμένοι, λοιπόν, σε τέσσερις ομάδες, κάθε μια εκ των οποίων έφερε ένα από τα αρχικά των πρώτων γραμμάτων του αγγλικού αλφαβήτου, έχοντας κάθε μια ομάδα ένα μέλος από την ελληνική αποστολή, συμμετείχαμε σε όλες τις δραστηριότητες και δεν παραλείψαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας αλλά και να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας για οτιδήποτε αναλάμβανε να κάνει η κάθε ομάδα, από μια απλή διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών (brainstorming) έως την περάτωση των όποιων εργασιών μας ανατέθηκαν.
Τέλος, στην όλη διαδικασία δεν μπορούσε να μην προσδώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ελεύθερος χρόνος που δινόταν με το πέρας των εργασιών κάθε ημέρας, αλλά και σε μια από τις ημέρες του προγράμματος, για την επίσκεψη και την εξοικείωση με τον τόπο υποδοχής του προγράμματος, το Βελιγράδι. Μια πόλη, η οποία πέραν από πανέμορφη και γεμάτη νέους ανθρώπους, αποτέλεσε για μια εβδομάδα το μέρος στο οποίο βγήκαμε, διασκεδάσαμε, οικοδομήθηκαν φιλίες και εν τέλει φτιάχτηκαν ιστορίες τις οποίες θα διηγούμαστε για αρκετό καιρό.
Αυτή με λίγα -αλλά περιεκτικά- λόγια υπήρξε η εμπειρία μας από το Βελιγράδι και το Erasmus+ Training “Better Together” του προγράμματος Design for Change. Μια εμπειρία που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε και χάρη στο InfinityGreece μπορέσαμε και την υλοποιήσαμε!