Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

3+1 μαθήματα ζωής από μια εμπειρία Erasmus+

3+1 μαθήματα ζωής από μια εμπειρία Erasmus+

Erasmus+… Μοναδική εμπειρία, οδηγός επιβίωσης στο εξωτερικό, ένα βίωμα που μόνο μαθήματα ζωής μπορεί να προσφέρει! Στοχεύει στην κινητικότητα των νέων, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρηματοδότηση της τελευταίας. Ακόμη, στόχος είναι όχι μόνο η απόκτηση γνώσεων (ακαδημαϊκών και πρακτικών), αλλά και η συναναστροφή με άτομα από όλο τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και, κατά συνέπεια, η εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η συνειδητοποίηση της μη ύπαρξης συνόρων και η αναγνώριση της ολότητας της ύπαρξης. Στο 3ο και τελευταίο μέρος του Project Erasmus+ σκοπός είναι η συνοπτική παρουσίαση ορισμένων μαθημάτων ζωής που προσφέρει το Erasmus+ βάσει της προσωπικής μας εμπειρίας.

Η αντιμετώπιση του comfort zone σου ως ένα από τα μαθήματα ζωής

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο Erasmus+ είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι μαθαίνει κανείς να βγαίνει από τη «ζώνη άνεσής» του (comfort zone). Η ζώνη άνεσης (comfort zone) είναι μια προσωπική νοητή περιοχή, μέσα στην οποία υπάρχουν σταθερά, προβλέψιμα μοτίβα όπου αισθανόμαστε ασφαλείς και χαλαροί να δρούμε. Όταν κάνουμε κάτι εντός της ζώνης άνεσής μας τείνουμε να βιώνουμε λιγότερο στρες, καθώς το ρίσκο είναι ελεγχόμενο. Ωστόσο, σε μια συνθήκη όπως το Erasmus+, δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να δοκιμάσει καινούρια πράγματα (π.χ. φαγητό, δραστηριότητες κλπ.), γνωρίζοντας καλύτερα πτυχές του εαυτού του που ίσως δεν γνώριζε, δοκιμάζοντας τον εαυτό του σε διάφορες καταστάσεις, ακόμη και ξεπερνώντας τυχόν φόβους του. Ένα τέτοιο σύνηθες παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει το ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του εξοικειώνεται κανείς όλο και περισσότερο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις διαδικασίες μετακίνησης, εμπειρίες που το καθιστούν πιο ικανό να αντιμετωπίσει απροσδόκητες «αναποδιές» και να αισθάνεται πιο δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του.

Η επαφή με την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα

Ένα ακόμη σημαντικό προνόμιο του Erasmus+ είναι ότι το άτομο που συμμετέχει αποκτά ενδεχομένως περισσότερη ανεξαρτησία και γίνεται πιο υπεύθυνο. Αυτό συμβαίνει, γιατί βρίσκεται πλέον σε μια ξένη χώρα και καλείται να προσαρμοστεί αναφορικά όχι μόνο με τη γλώσσα και τη κουλτούρα του λαού, αλλά και με τις διαφορετικές διαδικασίες, τον τρόπο παροχής υπηρεσιών και τη λειτουργία των φορέων, που πιθανώς διαφέρουν συγκριτικά με αυτές της χώρας καταγωγής του. Μάλιστα, μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή να αντιμετωπίζει δυσκολίες της καθημερινότητας μόνος του, όπως για παράδειγμα, να κλείσει ραντεβού και να επισκεφθεί ιδιωτικό γιατρό. Αυτό φυσικά σημαίνει, επίσης, ότι είναι σε θέση να μάθει από τα λάθη του, χωρίς να συνεπάγεται ότι αποθαρρύνεται ή τα παρατάει. Τέλος, το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τον χρόνο του, καθώς προκύπτει η ανάγκη συνδυασμού παρακολούθησης μαθημάτων και μελέτης σε ξένη γλώσσα (που απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο απαιτείται στη μητρική γλώσσα) και συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.  

Η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας ή και της ομοιότητας παρά τις διαφορές

Συνεχίζοντας, κατά τη διάρκεια του Erasmus+ το άτομο έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι πιθανόν να διαφέρουν από εκείνο ως προς ποικίλα χαρακτηριστικά όπως η εθνικότητα, η θρησκεία, τα πιστεύω, ή και το πολιτιστικό υπόβαθρο. Μέσα από αυτή την επικοινωνία, το άτομο είναι σε θέση να ανακαλύψει και να γνωρίσει σε μεγαλύτερο βάθος τις οπτικές των άλλων και τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους. Ως αποτέλεσμα, καταλήγει να είναι πιο ανοιχτόμυαλο, να δείχνει αποδοχή στη διαφορετικότητα και να ξεπερνά τις όποιες προκαταλήψεις, διακρίσεις και στερεότυπα υπάρχουν στις κοινωνίες. Με άλλα λόγια, μέσα από το Erasmus+ γίνεται αντιληπτό ότι παρά τις ατομικές, εθνικές και πολιτισμικές διαφορές, οι άνθρωποι στον πυρήνα τους μοιάζουν πολύ ο ένας στον άλλο και δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν. Συνεπώς, το άτομο αισθάνεται πολίτης του κόσμου και συνειδητοποιεί πως απέναντί του έχει άλλους νέους ανθρώπους παρόμοιους με το ίδιο, με τους οποίους μπορεί ελεύθερα να συνάψει ισχυρούς δεσμούς.

Η σωστή διαχείριση του χρόνου και η εσωτερική πληρότητα

Τέλος, κατά τη διάρκεια του προγράμματος Erasmus+ ο συμμετέχοντας μαθαίνει να αδράζει τη μέρα στο έπακρο. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, που συνήθως περιορίζεται στους λίγους μήνες ή στις λίγες ημέρες, το άτομο βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια σωστής οργάνωσης και αξιοποίησης του διαθέσιμου χρόνου. Οργανώνει εξόδους, ταξίδια και εκδρομές, ώστε να χαρίσει στον εαυτό του ένα αίσθημα πληρότητας και να γεμίσει νέες εμπειρίες. Ως αποτέλεσμα, καμία σχεδόν μέρα δεν μένει άδεια και η καθημερινότητα του Erasmus+ κυλάει γεμάτη παραγωγικότητα και ενέργεια. Άλλωστε, για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες του προγράμματος, μετά το πέρασμα του, παραδέχονται ότι η εμπειρία τους χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ονείρου, δηλαδή σαν όλο αυτό το διάστημα να ήταν απλά ένα όνειρο και όχι μια απτή καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, όμως αποτελεί μια 100% αληθινή ζωή, στην οποία το άτομο εμπλέκεται πλήρως, μη αφήνοντας καμία στιγμή να περάσει κενή.

Εν κατακλείδι και πέρα από τα μαθήματα ζωής, το σημαντικό είναι να έχουμε στο νου μας ότι δεν θα είναι όλες οι στιγμές ρόδινες. Θα υπάρξουν ημέρες άσχημες, ώρες χωρίς σκοπό και εμπειρίες που μπορεί να μην έχουν θετικό πρόσημο. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και αν όλες οι ημέρες ήταν τέλειες, δεν θα ήταν εύκολο να εκτιμήσουμε το όμορφο και το τέλειο, σε υποκειμενικό επίπεδο τουλάχιστον. Επομένως, δεν χρειάζεται εξιδανίκευση της εμπειρίας, μάλλον περισσότερο χρειάζεται μια ρεαλιστική ματιά, η οποία θα μας βοηθήσει και να περάσουμε καλά, αλλά και να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει στην πορεία.

Το άρθρο συνέγραψαν μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα οι: Πετρίνα ΓεωργούσηΛίνα ΝάκαΕλένη Παπουρίδου

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα