Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

1st Social Innovation Hackathon UoM – Live Blogging, 06.05.2023

1st Social Innovation Hackathon UoM

1st Social Innovation Hackathon UoM – Live Blogging, 06.05.2023

Το 1st Social Innovation Hackathon UoM, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία με την προσέλευση νέων και όχι μόνο, έφτασε στο τέλος του. Στο άρθρο αυτό, θα διαβάσεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να μάθεις όσα έγιναν την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης. Το άρθρο συνέγραψαν ο Στέλιος Βαβάκας και η Νατάσα Μαραγκού.

Τί είναι το 1st Social Innovation Hackathon UoM;

Το 1st Social Innovation Hackathon UoM είναι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 5 & 6 Μαΐου 2023 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Φοιτητές και φοιτήτριες από όλους τους τομείς σπουδών κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Φέτος, επικεντρώνεται στο θέμα των “Ψηφιακών Νομάδων”. Το hackathon θα διερευνά τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες φοιτητών και φοιτητριών αναπτύσσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία και θα διαγωνιστούν για μοναδικά βραβεία. Το 1st Social Innovation Hackathon UoM διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Τί έγινε το Σάββατο 06.05.2023 στο 1st Social Innovation Hackathon UoM;

10:00 – 10:40 Εγγραφή συμμετεχόντων και παράλληλα στήσιμο του χώρου για τα workshops που θα ακολουθήσουν την πορεία της εκδήλωσης.

 10:45 Έναρξη του hackathon και καλωσόρισμα από την Μυρσίνη Σαλασίδου, μέλος της οργανωτικής ομάδας και στη συνέχεια έγινε η άφιξη των ομάδων και των συμμετεχόντων, για τον διαγωνισμό που θα γίνει στο τέλος της εκδήλωσης.

Στη πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε ένα workshop που αφορούσε ένα debriefing σχετικά με όσα ειπώθηκαν στο χθεσινό hackathon, έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των ομάδων και ακολούθησε μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και μια επεξήγηση σχετικά με την συνεργασία που θα υπάρξει με τους μέντορες.

10:50 – 11:55 Kahoot/mindmap 

Έγινε χωρισμός των συμμετεχόντων σε 2 ομάδες.

Ομάδα kahoot: χωρισμός των συμμετεχόντων σε 4 επιμέρους αντίπαλες ομάδες, με θέμα την καλύτερη κατανόηση των ψηφιακών νομάδων.

Στη συνέχεια βλέπουμε τις θεματικές που συζητήθηκαν όπως, οι ψηφιακές νομάδες της Θεσσαλονίκης, μύθοι και αλήθειες για τις ψηφιακές νομάδες, τοπική αυτοδιοίκηση ψηφιακών νομάδων και τέλος έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όλων των ομάδων.

Διενέργεια δύο παράλληλων Workshops όπου τα μέλη θα χωριστούν τυχαία και ο χρόνος τους θα διαρκέσει 40 λεπτά.

11:56 – 12:30 Ομιλία του Κώστα Τραμαντζά σχετικά με το Pitching , που είναι είναι πράξη επικοινωνίας μιας ιδέας σε ένα τρίτο πρόσωπο για την επίτευξη ενός στόχου. Δηλαδή μια επιχειρηματική ιδέα που θα παρουσιάσουμε σε έναν επενδυτή με σκοπό να μας χρηματοδοτήσει ή το πως επικοινωνούμε ένα προϊόν σε έναν πελάτη. Τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουμε την ιδέα μας εξαρτάται σε ποιον θέλουμε να την επικοινωνήσουμε και γιατί. Παράλληλα γίνεται μια παρουσίαση ενός pitch desk.

Δίνεται χρόνος για ερωτήσεις σχετικά με το pitching.

Στη συνέχεια γίνεται ένα Training-Pitching Techniques όπου 10 ομάδες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και θα κριθούν από την κριτική επιτροπή, που αποτελείται από 3 μέλη, τον κύριο Κουδούνη, τον κύριο Κούμπα και την κυρία Σαρρή.

Κατά την διάρκεια του training, γίνονται κάποιες παρεμβάσεις από την κυρία Σαρρή, στους μέντορες.

12:30 – 13:00 Coffe break

13:00 – 14:30 Mentoring και ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών. Συνολικά 14 ομάδες συμμετέχουν και τα μέλη συζητούν μεταξύ τους.

14:30-15:00 Lunch Break-Parallel Screening, για την πρόκριση των 10 καλύτερων ομάδων.

15:00-16:30 Mentoring: Keep going

Ήρθε η ώρα της επόμενης φάσης όπου θα προκριθούν οι 10 καλύτερες ομάδες. Στη συνέχεια όμως, βλέπουμε να περνούν στην επόμενη φάση και οι 14 ομάδες, καθώς οι ιδέες τους είναι παρεμφερείς και τους δίνεται από μία ώρα για να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, σε χρονικό διάστημα 6 λεπτών.

16:30-18:00 Μετά το πέρας μιάμισης ώρας περίπου, ήρθε η στιγμή όλες οι ομάδες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά στην κριτική επιτροπή και το κοινό.

18:00-18:15 Coffee Break

Σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται η σύσκεψη της κριτικής επιτροπής, ώστε να αποφασίσουν ποιες είναι οι 3 ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

18:15-18:25 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Η κριτική επιτροπή μετά το τέλος της σύσκεψης, προβαίνει στην ανακοίνωση των 3 ομάδων που κερδίζουν με τις επιχειρηματικές τους ιδέες μετά από μια δύσκολη ψηφοφορία.

Οι τρεις ομάδες διεκδικούν συνολικά χρηματικό έπαθλο αξίας 2400€.

Στην τρίτη θέση της κατάταξης είναι η ομάδα 12 με τίτλο Nomadlize και κερδίζει το ποσό των 400€. Την δεύτερη θέση παίρνει η ομάδα 7 με τίτλο ThessNomad κερδίζοντας το ποσό των 800€ και τέλος η ομάδα 13 με τίτλο NomadsHive κερδίζει την πρώτη θέση του διαγωνισμού με βραβείο το ποσό των 1200€.

19.00 – 19.15 Κλείσιμο της εκδήλωσης. Αποχαιρετισμός, ευχαριστίες προς τους καλεσμένους, τους ομιλητές και τους εθελοντές που συνέβαλαν με την πολύτιμη βοήθειά τους, για την πραγματοποίηση του 1st Social Innovation Hackathon UoM. 

19.15 Στο τέλος της βραδιάς ακολούθησε μια μάζωξη με ελαφριά εδέσματα και ποτά από την Catering Χούτος.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα