Search
Close this search box.

1st Social Innovation Hackathon UoM – Live Blogging, 05.05.2023

1st Social Innovation Hackathon UoM

1st Social Innovation Hackathon UoM – Live Blogging, 05.05.2023

Αν ήθελες να παρακολουθήσεις το 1st Social Innovation Hackathon UoM στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά δεν τα κατάφερες, μην ανησυχείς! Αυτό εδώ το άρθρο θα σου μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν κι έγιναν στην εκδήλωση, σαν να ήσουν εκεί… Σχεδόν! Το κείμενο συνέγραψαν οι Δήμητρα Κανδύλα και Αναστασία Σιαμπλίδου.

Τί είναι το 1st Social Innovation Hackathon UoM;

Το 1st Social Innovation Hackathon UoM είναι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 5 & 6 Μαΐου 2023 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Φοιτητές και φοιτήτριες από όλους τους τομείς σπουδών κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Φέτος, επικεντρώνεται στο θέμα των “Ψηφιακών Νομάδων”. Το hackathon θα διερευνά τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες φοιτητών και φοιτητριών αναπτύσσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία και θα διαγωνιστούν για μοναδικά βραβεία. Το 1st Social Innovation Hackathon UoM διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Τί έγινε την Παρασκευή 05.05.2023 στο 1st Social Innovation Hackathon UoM;

τερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για να ευδοκιμήσουν οι ψηφιακοί νομάδες στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη απαραίτητων δομών στο οποίο εγχείρημα συμβάλλει και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το 1ο social innovation hackathon. Κλείνοντας, ευχαρίστησε την διοργάνωση και ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα.

14.55 – 15.10 Ομιλία του Παναγιώτη Κετικίδη

Ενθάρρυνση των φοιτητών για την πραγματοποίηση των ιδεών τους μέσω επαφής με επενδυτές. Δόθηκε έμφαση στο ότι ο στόχος είναι να είμαστε γενναιόδωροι να συζητήσουμε, να ακούσουμε, να μάθουμε, να δούμε και να τα λύσουμε.

Να γνωρίζουμε ποιο είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο και ποια  η πρόταση αξίας μας, σύμφωνα με όσα μας μαθαίνει η Ζώνη Καινοτομίας. Η Ζώνη είναι γέφυρα γνώσης και εργασίας μεταξύ των φορέων προς όφελος της κοινωνίας, που έχει ως προτεραιότητα της ενίσχυση της εξωστρέφειας που βασίζεται σε ενέργειες, όπως και το παρόν hackathon, με όλους τους φορείς με τους οποίους θέλουμε να χτίσουμε ένα ισχυρό και βιώσιμο οικοσύστημα. Στόχος είναι η ενίσχυση των start-up επιχειρήσεων  για τη μεγιστοποίηση της επιβίωσης και ανάπτυξης τους.

Τονίστηκε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε κάποιες έννοιες μέσα στο μυαλό μας. Συγκεκριμένα, ο entrepreneur είναι  ο επιχειρηματίας ο οποίος παίρνει το οικονομικό ρίσκο. Αυτό, όμως, που τον διακρίνει από τον κλασικό επιχειρηματία, είναι η περιέργεια, ένα χρήσιμο skill, που τον κάνει να διαφοροποιείται.

Οι συνέργειες, όταν οργανώνονται σωστά, προχωρούν αλματωδώς και πρέπει να πιστεύουμε στη συνεξέλιξη. Δεν μπορούμε καινοτομούμε χωρίς συνεργασία. Η επίλυση ενός προβλήματος χρειάζεται πολλές παραδοχές και αρχές,αλλά και διατομεακή συνεργασία.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε την κουλτούρα των Digital Nomads και να προσαρμοστούμε. Ο κύριος Κετικίδης μας αναφέρει, πως αν φέρουμε 100.000 ψηφιακούς νομάδες, η οικονομία θα είχε κέρδη 1.6 δις ευρώ. Οι νομάδες έχουν ανάγκη από ασφάλεια, πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση και χαμηλό κόστος διαμονής

Αναζητούμε επιστήμονες που ερευνούν τους ορίζοντες του αδύνατου γιατί εκεί βρίσκεται η σύγχρονη γνώση και παραμονεύει η καινοτομία. Τονίστηκε η σημασία του να αναγνωρίζουμε την απόρριψη ως μια ευκαιρία να πάμε παρακάτω, σε νέες ευκαιρίες. Συνολικά, μας επεσήμανε πως οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας.

“Εάν θέλεις να πετύχεις κάτι, πρέπει πρώτα να το ονειρευτείς.”

15.10- 15.23 – Θεόφιλος Μυλωνάς

Μας μίλησε ως απόφοιτος πανεπιστημίου και επιχειρηματίας που δεν στηρίχθηκε στο ίντερνετ και που βίωσε την αλλαγή του οικοσυστήματος της πόλης. Μας ενημέρωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια φτιάχτηκε ένα αποθεματικό που επενδύεται σε startup επιχειρήσεις. Πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν επιχειρηματικά κεφάλαια, επενδύσεις από πολυεθνικές, ούτε υπήρχε η πόλη στον χάρτη της επιχειρηματικότητας. Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένα οικοσύστημα στη βόρεια Ελλάδα. Ομοίως, τα Γιάννενα έχουν διαγράψει κι αυτά μια πολύ καλή πορεία, δημιουργήθηκε ένας πυρήνας.

Ταυτόχρονα και στη Θεσσαλονίκη, η άφιξη των εταιρειών Pfizer και Deloitte, προμήνυε την άφιξη πολλών πολυεθνικών. Μπορεί και μικρότεροι συγκριτικά με τις προηγούμενες, αλλά για τη πόλη είναι μεγάλοι. Ξαφνικά, έχει διευρυνθεί η αγορά εργασίας, έτσι οι καλοί δεν έχουν πρόβλημα να βρουν δουλειά. Αυξήθηκαν οι μισθοί σε μια πόλη που είναι best value for price συγκριτικά με άλλες πόλεις.

Ωστόσο, αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα ροής στελεχών από υφιστάμενες εταιρείες στις πολυεθνικές, αποδυναμώνοντας την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα για την επαναφορά της ισορροπίας, σε συνεργασία με κυβερνητικά πρόσωπα. Έχει κατατεθεί και επεξεργαστεί μια πρόταση για επαγγελματική visa που ο ΣΕΠΒΕ μπορεί να επικυρώνει, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση των digital nomads στην πόλη. Αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και  στη λειτουργία της αγοράς. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνώσεις και σκληρή δουλειά.

15.23 – 15.40 – Ραφαήλ Κουδούνης

Ο Ραφαήλ Κουδούνης μας έκανε μια εξομολογητική εισαγωγή για το πώς λήφθηκε η απόφαση ίδρυσης της δικής του εταιρείας. Με συνεργάτες έναν δικηγόρο και έναν γραφίστα, με τη δική του ιδιότητα ως προγραμματιστής.

Σταδιακά, υπήρξε μια κοινωνική κινητικότητα της εταιρείας και προήλθε η επιθυμία για έναν φορέα ο οποίος θα συμμετέχει στις διαδικασίες διαβούλευσης της visa και θα φτιάχνει ένα πλαίσιο για το πώς ένας οργανισμός θα προσαρμοστεί, ώστε να προσεγγίσει τους ψηφιακούς νομάδες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαθήκη, ένα  online παρατηρητήριο ψηφιακών νομάδων.

Ένας ψηφιακός νομάς δεν έχει συγκεκριμένο μέρος εργασίας, ούτε σταθερή γραμμή ίντερνετ, χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες και την τηλεπικοινωνία για να παράξει έργο συνήθως για προσωπικό όφελος. Από την άλλη, ένας remote worker έχει σταθερό μέρος εργασίας, σταθερή σύνδεση και παράγει έργο συνήθως για εταιρείες. Το μεγάλο hype των ψηφιακών νομάδων αναδύθηκε λόγω πανδημίας κι έτσι παρουσιάστηκε και κύμα με πολιτικές για την υποστήριξη των νομάδων. Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Με την λήξη της πανδημίας, αναμένεται ένα πολύ μεγάλο κύμα στο κομμάτι του remote working για ορισμένους σύγχρονους λόγους. Συγκεκριμένα:

  1. Τα ποσοστά πολιτών που δεν έχουν ιδιωτική ιδιοκτησία αυξάνονται.
  2. Μείωση των γάμων.
  3. Το 78% των εργοδοτών συμφωνεί ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα μείνει για καιρό.
  4. Αύξηση ταχυτήτων μείωση κόστους.

Μας μίλησε για τα 7 επίπεδα εργασίας σχετικά με τους ψηφιακούς νομάδες, αναφέροντας το παράδειγμα της Ρόδου. Η Ρόδος δουλεύει στο κομμάτι του επιπέδου 2 για τη δημιουργία κοινοτήτων ψηφιακών νομάδων, χωρίς να υπάρχει παρεμβατικότητα και ηγετική τάση οργάνωσης.

Τα επίπεδα 5,6,7 είναι τα σημεία που εφάπτονται οι ανάγκες του τουρισμού και των ψηφιακών νομάδων, η δυνατότητα του να έχεις επιλογές μετακινήσεων εκτός πόλης, η ύπαρξη ωραίου περιβάλλοντος με μεγάλη διαφορά στην ποιότητα, αλλά και πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

15.41- 15.54 – Δημήτρης Πανόπουλος

Ο κύριος Πανόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντάς μας ότι οι νομάδες δεν περιορίζονται μόνο σε νέους ανθρώπους, αλλά κινούνται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Αυτή τη στιγμή, το 50% τους είναι στα 30 τους. Ένα 35% είναι σε ηλικίες 40-50. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές-μαγνήτες για ψηφιακούς νομάδες, καθώς τους ελκύει η ευελιξία. Κυρίαρχη δημογραφική ομάδα είναι οι άνδρες. Θα τους βρούμε σε όλα τα πεδία που ασχολούνται με το marketing και την τεχνολογία είναι εκεί που απασχολούνται κυρίως.

Οι ψηφιακοί νομάδες αναπτύσσουν ένα δίκτυο εκεί που μένουν, ώστε να τους προσφέρει συνθήκες που βελτιώσουν και εξελίσσουν το πεδίο ζωής τους. Θέλουν χώρους, όπου μπορούν να κοινωνικοποιούνται. Τα κομμάτια στα οποία απασχολούνται φτάνουν στο επίπεδο του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού.

15.54- 16.05 –  Γρηγόρης Τάσιος

Χρειάστηκε να εκπαιδευτεί το προσωπικό και τα στελέχη του τουρισμού για την αλληλεπίδραση με τους ψηφιακούς νομάδες. Στόχος είναι η κατανόηση της κατάστασης και η αντιμετώπιση των διαφορετικών πελατών, που θα γίνει μέσα από την γνώση του τί είναι ακριβώς αυτός ο τύπος εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εκπαίδευσης και της επαρκούς κατάρτισης.

Εκεί προστέθηκε η βραχυχρόνια μίσθωση, από το 2017, που αυτό προώθησε την συνεργασία διαφόρων κλάδων. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι ένα πελατολόγιο που έχει μέλλον, ειδικά σε αστικές περιοχές και η εξέλιξη είναι πολύ γρήγορη. Μπαίνουμε σύντομα σε ένα άλλο είδος προσέλκυσης πελατών, το οποίο μαζί με την κοινωνική δικτύωση, αναδεικνύουν τον ίδιον τον τουρισμό. Όλο αυτό δημιουργεί μια πολύ μεγάλη διάδραση, μέσω της εμπειρίας των πελατών ως “πρεσβευτών” στα social media. Ως τουριστικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια με influencers και digital nomads και συνειδητοποίησαν ότι στην ορεινή Χαλκιδική είναι δυνατόν να γίνει κάτι διαφορετικό στο θέμα του τουρισμού, ώστε να δοθεί υπεραξία στην περιοχή μέσω της αξιοποίησης των παραδοσιακών ή/και παλαιών κτιρίων και δομών παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

16.06 – 16.15 – Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μας μίλησε για το instant offices, που κατέταξε την Θεσσαλονίκη ως τον 3ο καλύτερο προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες. Καινουριος τομέας οικονομίας που δημιουργεί νέες συνθήκες, νέες ανάγκες και μια διάχυση πολιτισμού και κουλτούρας από διαφορετικές περιοχές. Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να έχει 0% ανεργία, τόσο για τους πολίτες της πόλης αλλά και για τους ψηφιακούς νομάδες. Παράλληλα, σημαντική είναι και η διατήρηση της ποιότητας ζωής στην πόλη, γεγονός που βοηθάει και το μέγεθος, οι αποστάσεις, η επαφή μεταξύ των κατοίκων. Η Pfizer αρχικά αμφισβήτησε την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον όλα τα στελέχη είναι ευχαριστημένα με τη διαμονή στην πόλη και αποδίδουν αποτελεσματικά. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη και ωθούν την κοινή προσπάθεια για εύρεση λόγων για επένδυση, για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη. Να είναι μια πόλη νέων, εξειδικευμένων, όπου ο καθένας κατακτά την γνώση και την αξιοποιεί. Πλέον η Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρίσιμη!

16.16 – 16.40 – Μαρία Βασλή

Remote worker στην Ιταλία με πλούσιο επαγγελματικό υπόβαθρο. Έχει τη δυνατότητα να δουλεύει απ’ όπου θέλει και μπορεί, συνήθως έχει όμως μια βάση, σε αντίθεση με τον νομά, ο οποίος δεν έχει συνήθως βάση σταθερή.

Δουλεύει τον κόσμο του digital marketing και της διαφήμισης. Αφορμή στάθηκε η πανδημία για να ξεκινήσει τα ταξίδια της, ξεκινώντας από ένα χωριό στη Μαδέρα για ψηφιακούς νομάδες. Αρχικά έκανε αίτηση, συνδέθηκε στο κανάλι επικοινωνίας των αιτούντων για συμμετοχή και βλέποντας τις δυνατότητες που υπήρχαν, τη ζωή που υπήρχε εκεί, της ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος που αποφάσισε να δοκιμάσει. Το στοιχείο κλειδί ήταν η τόλμη της να το δοκιμάσει.

Αυτό το ταξίδι που πλέον είναι δύο χρόνια, κατέληξε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εμπλουτισμού της γνώσης της. “Όταν ταξιδεύεις, τα πράγματα που σε αγχώνουν και ενδιαφέρουν είναι η διαμονή και η διατροφή και μετά το ίντερνετ και ο χώρος εργασίας, και τέλος να είσαι με ανθρώπους.” Όλη η κατάσταση με την πανδημία δημιούργησε την ανάγκη για δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση.

Στο χωριό ζουν 200 ψηφιακοί νομάδες (Μαδέρα) ηλικίας 25-35. Μαζεύονται διασκεδάζουν, κάνουν workshops μεταξύ τους, δουλεύουν μαζί, συνεργάζονται. Χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να συντονίσουν και προσελκύσουν τους digital nomads. Οι νομάδες δεν μετακινούνται για το μέρος, αλλά μετακινούνται για τις υπάρχουσες κοινότητες.

Πρέπει να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους “έξυπνης διαμονής”, όπως δημιουργία co-living spaces και κοινόβιων. Οι νομάδες είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. Δεν μιλάμε για στελέχη επιχειρήσεων συνήθως, αλλά για άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν. Ίσως να παραμένουν σε έναν χώρο ως 6 μήνες.

Όσον αφορά το κομμάτι των υπηρεσιών, το πρώτο πράγμα είναι ποια είναι η ταχύτητα του ίντερνετ. Κατά τη δική της γνώμη και αντιπροσωπεύοντας αυτό το μέρος ανθρώπων, όταν υπάρχει ένας χώρος εργασίας που παρέχεται δωρεάν και με καλή παροχή ίντερνετ είναι το “δόλωμα” που μπορεί να πείσει ψηφιακούς νομάδες να επιλέξουν την εκάστοτε πόλη. Πράγματι, η ευελιξία που σου δίνει αυτός ο τρόπος ζωής είναι μοναδικός, οι άνθρωποι που γνωρίζεις και ο τρόπος σκέψης που αλλάζει το ότι θέλεις να είσαι κοντά στους ανθρώπους και της κοινότητας σου αλλά και τους ντόπιους είναι πολύ σημαντικό.

16.40 Η κυρία Σαρρή ευχαρίστησε την ομιλήτρια από το ΖΟΟΜ και έδωσε το βήμα στην κυρία Πατουλίδου για την ομιλία “Its fun to be a digital nomad”.

16.45 – 17.00 – Βούλα Πατουλίδου

Η κυρία Βούλα Πατουλίδου είναι Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικης Ενότητας Θεσσαλονίκης. Μας εξήγησε ότι οι νέοι θα είναι οι καλύτεροι κριτές της αλλαγής. Η Ελλάδα είναι μια πλεονεκτική χώρα για τους digital nomads.

17.00 Ενημέρωση από την κυρία Σαρρή. Έγινε ο χωρισμός των ομάδων για το αγωνιστικό κομμάτι του Σαββάτου 06.05.2023 και οι δηλώσεις συμμετοχής κατά το διάλειμμα που ακολούθησε. Μας εξήγησε τί θα έχουν να κάνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο αγωνιστικό κομμάτι. Θα κληθούν να επιλύσουν προβλήματα και θα προτείνουν αλλαγές για να βελτιωθούν τα πράγματα στην Ελλάδα για τους digital nomads.

17.05 – 17.15 Ελαφρύ γεύμα έξω από την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από catering.

17.30 Έναρξη δεύτερου μέρους σεμιναρίων. Ευχαριστίες προς τους εθελοντές και τις εθελόντριες από την κυρία Σαρρή.

17.35 19.00 – Κωνσταντίνος Φούσκας

Ο κύριος Φούσκας μας ανέλυσε το training business model canvas και μας ανέφερε πως η επιχειρηματικότητα είναι σαν το ποδήλατο, όταν χτυπάς, ξανασηκώνεσαι. Αξιοποιούμε όσα βλέπουμε έξω στον κόσμο για να τον κάνουμε καλύτερο.

Τί είναι επιχειρηματικό μοντέλο και γιατί είναι σημαντικό; Μας απαντά πως το να κερδίσεις κάτι είναι απλά η αρχή και δεν σημαίνει πως θα είσαι πάντα επιτυχής. Μόνο αν συνεχίσεις να επιμένεις. Το training business model canvas προσφέρει μόνο έναν τρόπο να μιλήσουμε για την ιδέα μας.

Οι τομείς της επιχείρησης είναι οι πελάτες, είναι η καρδιά του επιχειρηματικού μοντέλου. Πρώτα αυτοί μας ενδιαφέρουν και το να λύνουμε ένα πρόβλημα τους, να καταλαβαίνουμε τις ομάδες και να το κάνουμε ουσιαστικά. Με ποιον τρόπο; Με τμήματα πελατών και κατηγοριοποίηση.

Ποιοι είναι οι πελάτες με βάση την ιδέα μας και πώς ταιριάζει η ιδέα στους πελάτες: Αξίζει να σκεφτούμε ποια είναι η προσφορά, ποια η πρόταση αξίας με διαφορετική μορφή, δηλαδή, μπορεί να είναι η καινοτομία, η καλύτερη απόδοση, η καλύτερη τιμή, η επίλυση ενός προγράμματος. Ως παράδειγμα μας έφερε το Netflix. Επιπλέον, μας ενδιαφέρουν τα κανάλια, η επαφή με πελάτες και οι σχέσεις με τους πελάτες, οι εισροές εσόδων, η αποτελεσματικότητα, οι υποδομές και η οικονομική βιωσιμότητα.

19.00 – 19.15 Κλείσιμο της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης. Αποχαιρετισμός, ευχαριστίες προς τους καλεσμένους, τους ομιλητές και τους εθελοντές. Διατέθηκε χρόνος για ερωτήσεις προς το hackathon.

19.15 Ακολούθησε networking event για όσους παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα του hackathon με ελαφριά εδέσματα και ποτά από την Catering Χούτος.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter