Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

17 social media marketing tips για να απογειώσεις τη στρατηγική σου

17 social media marketing tips για να απογειώσεις τη στρατηγική σου

Ο κόσμος των social media αλλάζει διαρκώς. Στην πραγματικότητα, συνεχώς δημιουργούνται καινούρια social media και τα ήδη υπάρχοντα βγάζουν συνεχώς νέα χαρακτηριστικά. Είναι λογικό, λοιπόν, να νιώθεις ότι δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές. Είμαστε, όμως, εμείς εδώ για να σου δώσουμε τα πολυπόθητα social media marketing tips που χρειάζεσαι για να ξεχωρίσει το brand σου!

Social media marketing tips

1. Θέσε τους στόχους σου, προσδιόρισε το κοινό-στόχο σου και επίλεξε τα κατάλληλα social media

Αυτά τα βήματα αποτελούν τα σημαντικότερα κομμάτια της στρατηγικής σου. Το να κάνεις έρευνα και να γνωρίζεις το κοινό στο οποίο απευθύνεται το προϊόν ή η υπηρεσία σου αποτελεί θεμέλιο λίθο για τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνείς μαζί τους. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσεις να εικάζεις και θα ποστάρεις σχετικό περιεχόμενο που χρειάζονται και τους ενδιαφέρει. 

Μπορείς να διαβάσεις πιο αναλυτικά το πως να κάνεις την απαιτούμενη έρευνα και επιλογή των κατάλληλων social media εδώ.

 

2. Βρες την κατάλληλη ώρα για να κάνεις post

Φαντάζομαι γνωρίζεις το πόση ώρα χρειάζεται για να δημιουργήσεις περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Όπως, επίσης, φαντάζομαι ότι δεν θα ήθελες να πάει χαμένος ο κόπος σου και να μην έχει απήχηση το post σου, επειδή το ανέβασες σε ώρα που δεν ήταν ενεργό το κοινό σου.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρεις μέσα από εργαλεία τις καλύτερες ώρες για να ανεβάζεις τα posts σου. Εργαλεία όπως τα analytics που προσφέρει κάθε social media αλλά και άλλα όπως το SproutSocial.

 

3. Βελτιστοποίησε τα προφίλ σου στα social media

Η βελτιστοποίηση των προφίλ σου περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, όπως η χρήση συγκεκριμένων keywords μέσω των οποίων επιθυμείς να σε βρίσκει το κοινό σου. Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιείς την ίδια εικόνα προφίλ σε όλους τους λογαριασμούς σου και να έχει συνέπεια η εικόνα και η αίσθηση που περνά προς τα έξω το brand σου, το λεγόμενο brand consistency.

 

4. Δημιούργησε ένα content calendar

Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική στον κόσμο των social media. Ο αλγόριθμος του εκάστοτε μέσου ευνοεί όσους ποστάρουν συχνά. Η δημιουργία ενός content calendar θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συνεπής σε όσα προγραμματίζεις να μοιραστείς. 

Πρόσεχε, όμως, μην το παρακάνεις! Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές για το πόσο συχνά είναι καλό να ανεβάζεις περιεχόμενο σε κάθε πλατφόρμα αλλά προτείνεται να προτιμάς την ποιότητα έναντι της ποσότητας, σε περίπτωση που δε μπορείς να ανταποκριθείς.

 

5. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης και αυτοματοποίησης

Εάν είσαι μόνος ή η επιχείρησή σου είναι μικρή και δε διαθέτει μία ομάδα που να έχει αναλάβει τη διαχείριση των social media, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς εργαλεία διαχείρισης και αυτοματοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα εργαλεία αυτοματοποίησης σε βοηθούν να προγραμματίζεις τα posts σου εκ των προτέρων, ώστε να ανέβουν την ώρα που επιθυμείς. Τέτοιου είδους εργαλεία είναι το SocialPilot, το Buffer και το CoSchedule.

Από την άλλη, πολύ σημαντικά είναι και τα εργαλεία διαχείρισης. Για παράδειγμα, το HootSuite σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι όλα τα social media από ένα μόνο μέρος.

 

6. Αλληλεπίδρασε με το κοινό σου και χτίσε σχέση εμπιστοσύνης

Τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας. Είναι, πλέον, αμφίδρομη η επικοινωνία. Η εταιρεία σου χρειάζεται να αλληλεπιδρά με το κοινό της και να χτίζει σχέσεις!

 

7. Μην πουλάς μόνο… Πρόσφερε βοήθεια και προσπάθησε να φανείς χρήσιμος

Τα social media είναι εξαιρετικά εργαλεία για να παρέχεις χρήσιμες συμβουλές και να εκπαιδεύσεις το κοινό σου πάνω σε απορίες και προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν. Μία καλή πρακτική είναι να απαντάς σε σχετικές ερωτήσεις στο Quora και το Reddit. Έτσι, θα αναγνωριστείς ως αυθεντία και θα είσαι η top επιλογή, όταν κάποιος χρειαστεί τις υπηρεσίες σου.

 

8. Χρησιμοποίησε το περιεχόμενό σου με διαφορετικό τρόπο

Η δημιουργία καλού περιεχομένου είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Για αυτόν τον λόγο, το να το επαναχρησιμοποιήσεις μετατρέποντάς το σε διαφορετική μορφή είναι μία πρακτική, που θα σώσει πολύτιμο χρόνο. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να μετατρέψεις το podcast σου σε ένα άρθρο ή ένα άρθρο σε infographic. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

 

9. Δώσε ανθρώπινη χροιά στο brand σου

Σε κανέναν δεν αρέσει να αλληλεπιδρά με μία απρόσωπη εταιρεία. Επίλεξε τι χαρακτηριστικά θες να μεταδίδει το brand σου και μείνε συνεπής σε αυτά σε όλες τις αλληλεπιδράσεις. Τι ύφος και προσωπικότητα θα ήθελες να έχει; Παιχνιδιάρικο, σοβαρό, αστείο, επίσημο;

φωτογραφία κινητού με εφαρμογές social media , 17 social media marketing tips για να απογειώσεις τη στρατηγική σου

10. Χρησιμοποίησε πληρωμένες διαφημίσεις για να προβληθείς στο κοινό – στόχο σου και για να κάνεις remarketing

Τα Facebook Ads αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να πετύχεις πολλούς από τους στόχους της εταιρείας σου. Μπορείς να διαφημιστείς στο επιθυμητό κοινό σου με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, χρησιμοποιώντας το Facebook Pixel στην ιστοσελίδα σου, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις remarketing στους επισκέπτες που έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες σου.

 

11. Χρησιμοποίησε video!

Το video είναι ο βασιλιάς του περιεχομένου. Έχοντας πολύ μεγαλύτερο engagement από οποιαδήποτε άλλη μορφή περιεχομένου, μόνο θετικό boost θα μπορούσε να δώσει η χρήση του video στη στρατηγική σου. Από μικρής διάρκειας video για το TikTok μέχρι και live videos, ετοιμάσου για ανοδικά αποτελέσματα. 

 

12. Εκμεταλλεύσου trending θέματα

Είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις ένα trending θέμα για να προβάλλεις το brand σου, απ’ ότι να δημιουργήσεις εσύ κάποιο trend. Κάνε έρευνα γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας και προσπάθησε να δημιουργήσεις σχετικό περιεχόμενο γύρω από αυτό, ώστε να επωφεληθεί θετικά η επιχείρησή σου.

 

13. Δημιούργησε groups

Τα groups στα social media αποτελούν καταπληκτικό μέσο για να χτίσεις κοινότητες γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι, πλέον, το go-to μέσο για τους περισσότερους χρήστες, που θέλουν να είναι συνδεδεμένοι γύρω από μία κοινότητα και ενημερωμένοι για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. 

Tip: το group που θα δημιουργήσεις δεν θα πρέπει να αναφέρεται και να προωθεί το προϊόν σου αλλά να προσφέρει αξία στα μέλη. Σε κανέναν δεν αρέσει κάποιος που προβάλλεται και προσπαθεί να πουλήσει συνεχώς, σωστά; Κάντο γι’ αυτούς!

 

14. Δώσε κίνητρα για UGC

Το User Generated Content (UGC) είναι περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και αποτελεί το πιο πολυπόθητο περιεχόμενο για κάθε brand. Αποτελεί social proof για μελλοντικούς και διστακτικούς χρήστες και δε χρειάζονται πόροι για την παραγωγή του. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να δίνεις κίνητρα στο κοινό σου για να δημιουργήσει τέτοιο περιεχόμενο.

 

15. Αξιοποίησε τους κατάλληλους influencers

Η μη αξιοποίηση influencers αποτελεί χαμένη πηγή εσόδων για οποιοδήποτε brand. Τελεία.

Σύμφωνα με έρευνα, για κάθε δολάριο που ξοδεύει ένα brand σε influencers έχει Return on Investment (ROI) 5,78 δολάρια κατά μέσο όρο. Βρες τους κατάλληλους influencers και ενσωμάτωσέ τους στη στρατηγική σου για να αυξήσεις τα κέρδη σου.

 

16. Χρησιμοποίησε social media follow και share buttons

Μία καλή πρακτική για να αυξήσεις τους ακόλουθούς σου είναι να ενσωματώσεις σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί η εταιρεία σου κουμπιά για follow και share. Μπορείς να τα βάλεις στην ιστοσελίδα σου, στα άρθρα και τα email σου και οπουδήποτε θεωρείς σκόπιμο. Επιπλέον, ένα ακόμη tip είναι να έχεις έτοιμες κάποιες φράσεις μέσα στο άρθρα σου, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν απευθείας Tweets.

 

17. Μέτρα τα αποτελέσματά σου και εστίασε σε ό,τι λειτουργεί

Δοκίμασε νέα πράγματα και δες τι λειτουργεί. Ελέγχοντας τα στατιστικά σου θα μπορέσεις να εστιάσεις σε όσα πραγματικά αξίζουν και φέρνουν αποτελέσματα.

 

18. Να είσαι μοναδικός και δημιουργικός!

Κι επειδή μας αρέσει να κάνουμε over deliver, ένα ακόμα social media markering tip είναι να είσαι μοναδικός. Σε έναν κόσμο γεμάτο κορεσμό ξεχώρισε με τη δημιουργικότητά σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να τραβήξεις την προσοχή του κοινού σου και να τους κάνεις να ακούσουν όσα έχεις να πεις.

 

Αυτά ήταν τα social media marketing tips μας. Μείνε συντονισμένος γιατί έρχονται πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσουμε στο μέλλον.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα