Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ωκεανοί: Ζωτικός Άξονας και Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής

Ωκεανοί: Ζωτικός Άξονας και Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής

Γιατί είναι σημαντικοί οι Ωκεανοί;

Η επιφάνεια της Γης καλύπτεται από ωκεανούς και θάλασσες κατά 72%. Οι ωκεανοί παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης, που χρησιμοποιείται από αυτούς για την λειτουργία τους, μέσω της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιούν τα φύκι και τα φυτοπλαγκτόν. Το λεγόμενο Prochlorococcus, θαλάσσιο κυανοβακτηρίο παράγει το 20% του οξυγόνου σε όλη την ατμόσφαιρα, περισσότερο από τα τροπικά δάση στην Γη. Επιπλέον οι ωκεανοί απορροφούν το 25% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 90% της θερμότητας που παράγεται από αυτές τις εκπομπές. Οι ωκεανοί είναι το φυσικό φίλτρο για την κλιματική αλλαγή. Παρόλο αυτά σύμφωνα με την ΜΚΟ Greenpeace οι απόλυτα προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές είναι κάτω από 1%.

Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 : Ζωή στο νερό

Εφόσον οι ωκεανοί αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την συνέχιση της ζωής στην Γη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει συμπεριλάβει την προστασία του στους Στόχους Βιώσιμής Ανάπτυξης. Διατηρούμε και αξιοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι περιλαμβάνει ο στόχος ;

Έως το 2020, αποτελεσματική ρύθμιση της αλιευτικής συγκομιδής και τερματισμός της υπεραλίευσης, της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, των καταστρεπτικών αλιευτικών τεχνικών, καθώς και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βασισμένων στην επιστήμη, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα αποθέματα αλιευμάτων το συντομότερο δυνατό, τουλάχιστον σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την παραγωγή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, όπως καθορίζονται από τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά.

Έως το 2020, διατήρηση και συντήρηση τουλάχιστον του 10% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο και με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Έως το 2025, πρόληψη και σημαντική μείωση όλων των μορφών θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από χερσαίες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες.

Ωκεανοί

Ποιά τα Αίτια καταστροφής των Ωκεανών;

1. Υπεραλίευση

Τουλάχιστον το 60% των πληθυσμών των ψαριών είναι στο όριο της υπεραλίευσης. Στην Μεσόγειο θάλασσα ξεπερνά το 80%. Τα τελευταία 40 χρόνια υπήρχε μείωση των θαλάσσιων ειδών κατά 39%. Τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας είναι η επισιτιστική κρίση, καταστροφή της βιοποικιλότητας των ωκεανών, επηρεάζει πληθυσμούς ψαριών που “φροντίζουν” τα κοράλλια, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

2. Λάθος τακτικές αλίευσης

Μέθοδοι που ξύνουν τον βυθό της θάλασσας καταστρέφοντας τα περιβάλλοντα όπου αναπαράγονται τα ψάρια , παγιδεύουν μη αλιευτικά θαλάσσια είδη ,χελώνες, νεαρά ψάρια, ασπόνδυλα και καταστρέφουν την τροφική αλυσίδα.

3. Xημικά

Τα χημικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, απορρυπαντικά, λιπάσματα, καλλυντικά καταλήγουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στην θάλασσα. Βιομηχανίες, εργοστάσια πετούν τα απόβλητά τους μέσα στην θάλασσα, υπολογίζονται 300–400 εκατομμύρια τόνοι βαρέων μετάλλων, διαλυτών, τοξικής λάσπης κάθε χρόνο. Πετρελαιοκηλίδες που είναι θανατηφόρες για την θαλάσσια ζωή και προέρχονται κατά 94% από ανθρώπινή δραστηριότητα.

4. Σκουπίδια

Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες, αποτσίγαρα, σακούλες, δίχτυα και αγκίστρια καταλήγουν στους ωκεανούς. Οχτώ με δέκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Υπολογίζονται 50-75 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού και μικροπλαστικών στον ωκεανό. Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στον ωκεανό περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Η θαλάσσια ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο αφού τρέφεται πια με μικροπλαστικά , τραυματίζεται από τα σκουπίδια, καταστρέφουν κοραλλιογενείς ύφαλους .

Η θάλασσα είναι το παν. Καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας. Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές.

– Ιούλιος Βερν

Ποιοί οι Τρόποι αντιμετώπισης των Προβλημάτων στους Ωκεανούς ;

1. Ενημέρωση- Ευαισθητοποίηση

Ένα από τα βασικά για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος είναι η ενημέρωση. Γνωρίζοντας το πρόβλημα καλά μπορούμε και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και δράσεις που απαιτούνται. Προγράμματα για εκπαίδευση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην αλιεία για τις σωστές πρακτικές, τρόπους εκσυγχρόνισης και βιώσιμες πρακτικές.

2. Καθαρισμοί ακτών

Συγκεντρώνουμε τα σκουπίδια που ξεβράστηκαν ή πετάχτηκαν στην παραλία για να μην συνεχιστεί ο κύκλος μόλυνσης. Είτε σε ομάδες είτε ατομικά είναι κάτι που σίγουρα θα έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στο γύρω περιβάλλον.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

3. Εθελοντικές ομάδες

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Μια συντονισμένη προσπάθεια, με ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται πάνω σε ένα θέμα είναι ένα πολύ κρίσιμο βήμα προς το καλύτερο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν μέσω της επικοινωνίας και της συνεργασίας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πετύχουν πολλά πάνω στην προστασία της θαλάσσιας ζωής .

4. Μείωση πλαστικών

Επιλέγουμε προϊόντα με λιγότερο πλαστικό. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια μας, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για το νερό μας, take away.

5. Στροφή σε βιολογικά προϊόντα

Βιολογικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα όπου για την καλλιέργειας τους χρησιμοποιούνται οργανικά λιπάσματα. Επιλέγουμε καθαριστικά, απορρυπαντικά με λιγότερα χημικά .

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα