Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

συνέδριο κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Το 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 2η συνεχόμενη χρονιά το Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στο ‘’Καραπάντσειο’’ Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος του συνεδρίου

Κύρια αποστολή του φετινού συνεδρίου ήταν η νομική και λογιστική προσέγγιση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων κυρίως κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας τους, καθώς και η μελέτη των ενδεχόμενων επαγγελματικών προοπτικών στο συγκεκριμένο τομέα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα πήραν το λόγο έμπειροι επαγγελματίες στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που μίλησαν για το έργο τους και για την αιτία που τους οδήγησε στην επιλογή της συγκεκριμένης μορφής για την επιχείρησή τους, ενώ, παράλληλα, παρουσίασαν case studies που συνέβαλαν στην κατανόηση και τη επίλυση αποριών αναφορικά με το ξεκίνημα μιας Κοινωνικής Επιχείρησης.

Μετά από ένα μισάωρο διάλειμμα ακολούθησε η δεύτερη ενότητα που περιλάμβανε ομιλίες γύρω από τα πρώτα βήματα δημιουργίας μιας ΚΟΙΝΣΕΠ και τα διαρθρωτικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποσκοπεί στην επιδίωξη ενός κοινωνικού στόχου. Μέσω αυτής οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποσκοπούν στην επίλυση κάποιου κοινωνικού προβλήματος, όπως η φτώχεια, η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Οι ομιλητές του Συνεδρίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Τάνια- Μαρία Γκουζούμα

Ούσα απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος “Ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”, η Τάνια- Μαρία Γκουζούμα σπουδάζει παράλληλα Γαλλική Φιλολογία και είναι μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ecoroutes, που ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και διαφόρων δράσεων στη φύση. Παράλληλα, εργάζεται στην οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”. Έχει συνεργαστεί σε εθελοντική βάση με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ecoroutes είναι μια ΚΟΙΝΣΕΠ που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019 και έγινε για τα μέλη της το «όχημα» για να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους αλλά και να υπηρετήσουν τους σκοπούς και τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους: Την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, τη διάχυση της γνώσης, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Δημιούργησαν την συνεταιριστική αυτή επιχείρηση με κίνητρο την αγάπη τους για τη φύση, την ανάγκη να περνούν χρόνο εντός της και την επιθυμία τους να συνδέσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με αυτήν, συμβάλλοντας παράλληλα όσο μπορούν στην προστασία της. Προσδοκία τους είναι να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον, στο οποίο ο άνθρωπος θα συνυπάρχει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Αθανάσιος Ρόζου

Ο Αθανάσιος Ρόζου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. το 2003. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός με την ειδικότητα του Στρατονόμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε αρχιφύλακας για πέντε μήνες στο Φυλάκιο του Ορμενίου, το βορειότερο της χώρας, καθώς και αξιωματικός προανακρίσεων για έξι μήνες στο Τάγμα Στρατονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά την απόλυσή του από τον στρατό το 2005 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού ολοκλήρωσε την άσκησή του ως δικηγόρος και το ίδιο έτος εγγράφηκε ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Έκτοτε ασκεί μάχιμη δικηγορία. Στις αρχές του 2017 προήχθη σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Οι τομείς ειδίκευσής του είναι το αστικό, το εμπορικό και το δίκαιο πολυκατοικίας.

Τάνια-Μαρία Γκουζούμα
Αθανάσιος Ρόζου
Σοφία Μελισσουργού

Σοφία Μελισσουργού

Η Σοφία Μελισσουργού είναι φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών στο Α.Π.Θ. και μέλος της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας ΚΑΛΟ. Η δραστηριοποίηση της ξεκίνησε σε εθελοντικές ομάδες νέων και συνέχισε με τη διαχείριση έργων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα σε ΜΚΟ. Εργασιακά, συνδέθηκε με την ΚΑΛΟ, μέσω της kalomathe καθώς και το Dock, όπου ασχολείται με τον τομέα της επιχειρηματικής υποστήριξης συνεργατικών εγχειρημάτων. Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί για εκείνη μέσο, ώστε να φέρουμε τα μέλλοντα που θέλουμε από κοινού στο εδώ και στο τώρα για την κοινωνία, το περιβάλλον και την εργασία.

Αργύριος Σπυρίδης
Στέλιος Γκιουζέπας

Αργύρης Σπυρίδης

Ο Αργύρης Σπυρίδης έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και στις υπηρεσίες προσωρινής διαχείρισης – από νεοσύστατες επιχειρήσεις έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί του παρόντος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Anthology Ventures. Είναι επίσης συνιδρυτής της Innovation Farm και ειδικός παρατηρητής σε προγράμματα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπειρογνωμοσύνη του εκτείνεται σε διάφορους τομείς, από την ανάπτυξη επιχειρήσεων, τις επιχειρήσεις έως τον οικονομικό προγραμματισμό. 

Το 1997 ίδρυσε την Alpha Consulting Europe SA, μια boutique εταιρεία συμβούλων που προσέφερε πλήρως εξωτερικές επιχειρηματικές υπηρεσίες προσωρινής διαχείρισης μαζί με στρατηγικές συμβουλές και σκληροπυρηνική επιχειρηματική καθοδήγηση για Επιχειρηματική Ανάπτυξη και RoF. Πριν από την ίδρυση της Alpha Consulting Europe, διετέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης τόσο για το τμήμα λιανικής όσο και για το τμήμα χονδρικής της LEDAI S.A.  Η βασική εξειδίκευση του εστιάζεται στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και στη στρατηγική μάρκετινγκ. Από το 1997 έως το 2013 ήταν επίσης επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. 

Στέλιος Γκιουζέπας

Ο Στέλιος Γκιουζέπας είναι Κλινικός Ψυχολόγος με Εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων. Από το 2000 έως το 2001, πραγματοποίησε έρευνα πεδίου στο Ayacucho του Περού και στη La Habana της Κούβας ως υπότροφος του London School of Economics. Εργάστηκε σε διάφορα θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα (18 Άνω, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ) και από το 2014 κατέχει τη θέση του Επιστημονικά Υπευθύνου του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.  Είναι πιστοποιημένος (ECP) Ψυχοθεραπευτής Ανθρωπιστικής Κατεύθυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ψυχοθεραπεία. Αξίζει τέλος να αναφερθεί η συμμετοχή του το 2018 στην ίδρυση της ΑΡΓΩ ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, της πρώτης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης για απεξαρτημένα άτομα.

Χορηγοί και Υποστηρικτές του 2ου Συνεδρίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Η υλοποίηση του Συνεδρίου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αρωγή των χορηγών και υποστηρικτών μας.  Γι’ αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης για την στήριξη και το Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης για τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος στα πλαίσια του συνεδρίου έκανε ενημέρωση για την σημαντικότητα της δωρεάς μυελού των οστών και τη γενικότερη διαδικασία, ενώ έγινε και συλλογή δειγμάτων. Επιπλέον, να ευχαριστήσουμε την Αποθήκη Χονδρικής-Λιανικής Αφοί Δέλλα, τον φούρνο Γεύσεις και Ποιότητα και το Sofos Coffee Shop, για την ευγενική τους χορηγία.

Ακόμη, να ευχαριστήσουμε την AIESEC του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Finance Club, καθώς και το TEDxUniversityofMacedonia για την πολύτιμη υποστήριξή τους, αλλά και για την συμμετοχή τους στο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με ενημερωτικά infopoints στο χώρο υποδοχής.

Τέλος, ευχαριστούμε το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Inefan, την Voria.gr και το GR TIMES για την χορηγία επικοινωνίας.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα