Καλησπέρα Γιάννη! Μπορείς να μας πεις με τι ασχολείστε ως εταιρεία; Σε ποιους απευθύνεστε και τι παρέχετε;
Καλησπέρα παιδιά! Είμαστε μια πολύ καινούρια εταιρία γυναικείας ένδυσης και λειτουργούμε προς το παρόν ως ηλεκτρονικό κατάστημα. Βλέποντας το νέο πεδίο που διαμορφωνόταν το καιρό της πανδημίας αλλά και με τη δεδομένη αγάπη μας για τη μόδα, την ομορφιά και τα ρούχα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Απευθυνόμαστε σε όλες τις κοπέλες και τις γυναίκες από ηλικίες 16 έως και 45+.
Πες μας δύο λόγια για εσένα και το background σου. Ποιος είναι ο ρόλος σου στον οργανισμό;
Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και ΜΜ.Ε. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φυσικά, όπως πολλοί νέοι έχω περάσει από διάφορες δουλειές, οι οποίες με απασχόλησαν επαγγελματικά περισσότερο απ’ ότι το πτυχίο που έχω λάβει. Μ αρέσει πολύ όμως να παρακολουθώ την επικαιρότητα, να διαβάζω άρθρα και αναλύσεις αλλά και να αρθρογραφώ ο ίδιος, οπότε θα έλεγε κανείς ότι από αυτή τη σκοπιά δεν έχω παρατήσει ποτέ το επάγγελμά μου. Διατηρούσα μάλιστα για καιρό και προσωπικά blog σχολιασμού της επικαιρότητας ως επί το πλείστον κοινωνικο-πολιτικής ύλης αλλά και αθλητικής. Μ αρέσει πολύ ο αθλητισμός αλλά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στο ποδόσφαιρο.
Γενικά πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε; Πότε και πως ξεκινήσατε;
Είμαστε new entry στο χώρο της λιανικής πώλησης. Δραστηριοποιούμαστε μόνο κάποιους μήνες. Υπάρχουμε ως επιχείρηση τους τελευταίους 8 μήνες. Σε συζητήσεις με φίλους και συγγενείς αντιλαμβανόμουν ότι γινόταν όλο και πιο ώριμη η ιδέα στο μυαλό μου για τη σύσταση μιας επιχείρησης που θα δραστηριοποιείται γύρω απ το γυναικείο ρούχο. Ο καιρός της πανδημίας έκανε αυτές τις σκέψεις ακόμη πιο έντονες, διότι θεωρήσαμε ότι αυτή η μεταφορά των αγοροπωλησιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και η ανάδειξη νέων επιλογών μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και ευκαιρία για εμάς παρά ως τροχοπέδη. Έτσι πήραμε την απόφαση και ξεκινήσαμε. Here we are λοιπόν!
Ποια είναι η αγαπημένη δράση/project που έχετε υλοποιήσει;
Από την αρχή της δημιουργίας της εταιρίας μας, ήταν πρωταρχικό μας μέλημα και σκοπός η εταιρική κοινωνική ταυτότητα. Αποφασίσαμε δηλαδή ότι στη δική μας επιχείρηση υπάρχει χώρος για κοινωνικές δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, νέων ή όποιων χρειαστούν τη βοήθειά μας. Έτσι, αν και είμαστε πολύ νέα επιχείρηση υλοποιούμε αυτή τη περίοδο τη πρώτη μας κοινωνική δράση ορμώμενοι από το κίνημα #metoo. Παρατηρώντας σαστισμένοι όλον αυτόν τον καταιγισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, ψυχολογικής βίας και παντός είδους κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αποφασίσαμε ότι δεν γίνεται και δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Είπαμε ότι τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς παραπάνω γύρω απ τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης.
Γι’αυτό το σκοπό, σκεφτήκαμε να τυπώσουμε μπλουζάκια, τα οποία να έχουν ως moto τη δική μας απάντηση στις συνήθεις στερεοτυπικές φράσεις που μπορεί να ειπωθούν, στο άκουσμα τέτοιου είδους απεχθών πράξεων. Στη κίνησή μας αυτή βρέθηκε αρωγός μια ΜΚΟ με πολύ σημαντικό έργο στη πρόληψη και στη προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών, η W.I.N. Hellas (https://www.winhellas.gr/). Πορευόμαστε από κοινού, κι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των t-shirt θα πάνε στη στήριξη του κοινωνικού έργου της W.I.N. Hellas.
Η τιμή του t-shirt είναι συμβολική στα 15,90 ευρώ και επιλέχθηκε για να παραπέμπει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που μπορούν να καλούν όλες οι Γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.
Στην προσπάθεια μας αυτή σημαντικό ρόλο έχουν και άτομα με σημαντική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα όπως η Ζωή Βασιλείου, ο Δημήτρης Αντωνίου, ο Ευθύμης Σαββάκης, Η Κλαίρη Δημοπούλου, Η Ίρις Γεωργιάδου και φυσικά αναμένονται κι άλλοι. Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και το τυπωτήριο fruit of the loom – tshirting.gr διότι άμεση και ποιοτική δουλειά του.
Αν ο οργανισμός σας ήταν χαρακτήρας καρτούν, ποιος χαρακτήρας θα ήταν και γιατί;
Πιο κοντά θεωρώ ότι θα ήμασταν στον Πίτερ Παν. Ο χαρακτήρας αυτός ενσάρκωνε έναν κόσμο μαγείας που ενείχε όμως και στοιχεία περιπέτειας, δράσης και δυσκολιών που τα βρίσκει κανείς συνήθως στον πραγματικό κόσμο. Έτσι κι εμείς κάναμε ως οργανισμός είσοδο στον μαγικό κόσμο της μόδας, βλέποντας το ως μια ευχάριστη και δημιουργική περιπέτεια, που κρύβει όμως και ωραίες στιγμές, δημιουργίας και φαντασίας αλλά και δύσκολες που χρειάζεται επίπονη δουλειά για να ανταπεξέλθει κανείς.
Ποια είναι η σχέση σας με τους νέους;
Η σχέση μας με τους νέους είναι αρκετά στενή γιατί είμαστε κομμάτι τους. Ηλικιακά ακόμη τουλάχιστον συγκαταλεγόμαστε στην ομάδα νέων οπότε ξέρουμε από πρώτο χέρι και αφουγκραζόμαστε τόσο τις κοινωνικές τους ανησυχίες και αγωνίες αλλά φυσικά και τα θέλω τους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς επαγγελματικά είναι διαβάζοντας τις τάσεις της μόδας, τις επιθυμίες του καταναλωτικού κοινού να προτείνουμε συνδυασμούς και σχέδια που θα δώσουν στους νέους τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους όσο πιο κοντά σε αυτό που φαντάζονται ως ιδανική εξωτερική εικόνα για τους ίδιους. Παράλληλα όμως υλοποιούμε και κοινωνικές δράσεις ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους αλλά και σε μια αμφίδρομη σχέση να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς απ’αυτούς.
Πώς πιστεύετε φαντάζει ο ‘’τέλειος κόσμος’’; Πώς πιστεύετε ότι συμβάλλετε εσείς σε αυτό;
Με αίσθημα ρεαλισμού θα λέγαμε ότι τέλειος κόσμος δεν υπάρχει. Για όσους από μας όμως οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο και βλέπουν και με ρομαντισμό αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ένας καλύτερος κόσμος για εμάς θα ήταν ο κόσμος που όλα τα παιδιά του πλανήτη θα έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό, σε ρουχισμό, εκπαίδευση και περίθαλψη. Ένας κόσμος με λιγότερη ανισότητα με περισσότερη δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς. Ένας κόσμος δηλαδή που βλέπει τον συνάνθρωπο του σαν κάποιον που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και κοινά ενδιαφέροντα.
Για έναν καλύτερο κόσμο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κατανόηση προς τον άλλον, όποιος και να είναι ο άλλος, δεκτικότητα της διαφορετικότητας του και φυσικά αλληλεγγύη. Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι δεν ορίζουν μόνο τα δικά μας προβλήματα τη καθημερινότητα και τη ζωή, τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς έναν καλύτερο κόσμο. Και κάτι τελευταίο. Δεν νοείται ένας καλύτερος κόσμος αν δεν ευαισθητοποιηθούμε τώρα όλοι μας περισσότερο για το περιβάλλον. Πλέον η κλιματική κρίση έχει αρχίσει και επηρεάζει πολλά κράτη ακόμη και το δικό μας.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια στροφή προς μια πιο πράσινη καθημερινότητα, να ακολουθούμε πολιτικές ανακύκλωσης, μη ρύπανσης του περιβάλλοντος να χρησιμοποιούμε περισσότερο το ποδήλατό μας. Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς που στο τέλος θα έχουν ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο για το περιβάλλον αν τα κάνουμε περισσότεροι με τον καιρό.
Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους νέους με βάση την εμπειρία σας; Πως θα φέρουν αυτοί την αλλαγή;
Επειδή αποτελούμε κι εμείς κομμάτι των νέων δεν θα λέγαμε ότι έχουμε αμέτρητες εμπειρίες που στο άκουσμα τους κάποιος θα έβλεπε έναν πολύπειρο σοφό. Αν όμως πρέπει να δώσουμε μια συμβουλή είναι να ενημερώνονται πολύπλευρα, να μορφώνονται χωρίς όρια και να είναι ανοιχτοί σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Μόνο ένας που έχει ψάξει, που έχει διαβάσει και είναι δεκτικός στο να ακούσει μπορεί να αλλάξει πράγματα και να επηρεάσει. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι δύο πράγματα θεωρούσε ότι του δημιουργούσαν αυτή την αδήριτη επιθυμία να προχωρήσει μπροστά, να λύσει προβλήματα, να ανακαλύψει νέους κόσμους: Η περιέργεια και η φαντασία.
Πώς μπορούν όσοι έχουν δημόσιο λόγο/προβολή να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας;
Αυτοί που έχουν δημόσιο λόγο και προβολή έχουν αυτή τη θέση γιατί η κοινωνία τους έχει αναγνωρίσει κάποια χαρακτηριστικά, κάποια στοιχεία που τους κάνουν ιδιαίτερους. Ταλέντο, σοφία, ομορφιά, ακαταμάχητο λόγο, πλούτη. Μπορεί να είναι κάποια απ’τα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να “μαγέψουν” έναν νέο ή ακόμη και κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας. Αν τα δημόσια πρόσωπα λειτουργήσουν ως κοινωνοί καλών πράξεων, ως πρότυπα τότε είναι επόμενο πως όσοι τους στηρίζουν και τους ακολουθούν θα πάρουν το μήνυμα και ίσως να το κάνουν κι εκείνοι τρόπο ζωής. Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν μια ομάδα διάσημων έκανε δωρεά μια έντυπη ή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σε όλα τα παιδιά της χώρας, αντί να ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα με τα ακριβά τους αμάξια, θα μπορούσαν να στείλουν δύο μηνύματα.
Πρώτον ότι είναι σημαντικό αυτός που έχει να δίνει σε αυτόν που έχει λιγότερα. Κι αφού το κάνει ο τάδε που έχει χρήματα, αναγνωρισιμότητα και δόξα τότε είναι κάτι σημαντικό γιατί δεν αναγκάζεται να το κάνει. Το κάνει γιατί είναι μια καλή πράξη και βοηθάει. Δείχνεις πόσο σημαντική είναι μια πράξη όταν δεν έχεις ίδιον όφελος απ’αυτήν.
Δεύτερον στέλνουν το μήνυμα ότι η γνώση και η μόρφωση είναι πολύτιμα αγαθά. Αντί δηλαδή να μας χαρίσουν εικόνες που να αποδεικνύουν πόσο τέλεια μπορεί να γίνει η ζωή με πλούτη και χλιδή, είναι προτιμότερο να μας δώσουν τα εφόδια να τη κάνουμε πιο πλούσια σε γνώση. Εν κατακλείδι, η κοινωνία μας διψάει για πρότυπα καλών πράξεων, πρότυπα που να δείχνουν την αξία της αλληλεγγύης και της αγάπης.
Facebook: https://www.facebook.com/
Instagram: https://www.instagram.com/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/
Website: https://palmeria.clothing/