Πολλοί τρομάζουν ακούγοντας τον όρο business plan. Αν είσαι ένας από αυτούς, μείνε μέχρι το τέλος του άρθρου και σου υπόσχομαι ότι θα λυθούν όλες σου οι απορίες. Σίγουρα ακούγεται μία πολύπλοκη διαδικασία και δε θα σου κρύψω ότι, όντως, έχει πολλή δουλεία. Αυτή η πολυπλοκότητα, όμως, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να σε κρατάει πίσω από το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.
Γιατί είναι σημαντικό να συντάξεις business plan;
To business plan είναι ένα έγγραφο το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες μίας επιχείρησης, τους στόχους της και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να πετύχει αυτούς τους στόχους.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη δημιουργία ενός business plan.
Αρχικά, ένα προσεκτικά δομημένο πλάνο λειτουργεί ως πυξίδα και βοηθά στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να αφορούν είτε τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης είτε τη διαχείριση κρίσεων, που μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονως, βοηθά στην εσωτερική οργάνωση και διοίκηση της εταιρείας σου.
Ακόμη, το business plan είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να προσελκύσει σπουδαίους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν κοινές αξίες και θα θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος της επιχείρησής σου.
Τέλος, αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης οικονομικού κεφαλαίου. Αν σκοπεύεις να ζητήσεις χρηματοδότηση, το business plan είναι το έγγραφο το οποίο θα μελετήσουν οι επενδυτές και θα αποφασίσουν αν αξίζει η επένδυσή τους. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά οργανωμένο και να τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι τα βήματα για οργανώσεις το δικό σου business plan.
Βήματα για να οργανώσεις το δικό σου business plan
-
Συνοπτική περίληψη
Αυτό, ίσως, και να αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος του business plan σου. Θα πρέπει να είναι πειστικό και να προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα βασικά σημεία τα οποία χρειάζεται να περιλάβεις σε αυτό το κομμάτι είναι:
- ακριβής περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας, των δραστηριοτήτων και προϊόντων της επιχείρησής σου
- το όραμα, ο σκοπός και η αποστολή της εταιρείας
- οι στόχοι που σκοπεύει να πετύχει
- περιγραφή της αγοράς, του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής ευκαιρίας
- το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας σου
- σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων για τα επόμενα 5 χρόνια
- συνοπτική περιγραφή των επενδυτικών απαιτήσεων
- διοικητική ομάδα
Tip: προτείνεται να γράψεις την περίληψη στο τέλος!
-
Επισκόπηση και στόχοι της εταιρείας
Εδώ, πρόκειται να συμπεριλάβεις σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση ολόκληρης της επιχείρησής σου. Πιο συγκεκριμένα:
- θα ορίσεις τον τύπο της επιχείρησής σου και την αγορά στην οποία απευθύνεται
- θα ορίσεις ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος πελάτης σου (customer persona) και ποιες είναι οι ανάγκες του
- θα εξηγήσεις πως πρόκειται να λύσεις με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σου. Θα αναπτύξεις αναλυτικά, δηλαδή, την επιχειρηματική σου πρόταση και ιδέα.
- θα περιγράψεις τι χρειάζεσαι προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η επιχείρηση.
-
Προϊόντα και υπηρεσίες
Σε αυτό το κομμάτι, θα περιγράψεις αναλυτικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία σου, καθώς και προϊόντα που σκέφτεται να εντάξει μελλοντικά.
Θα παρουσιάσεις τη μοναδική πρόταση που φέρει το προϊόν σου, το λεγόμενο Unique Selling Proposition (USP). Το USP είναι αυτό που δείχνει πως θα διαφοροποιηθείς από τους ανταγωνιστές σου και θα προσφέρεις μοναδική αξία στους πελάτες σου, ώστε τελικά να προτιμήσουν εσένα έναντι των άλλων.
-
Ανάλυση της αγοράς
Η έρευνα και η ανάλυση της αγοράς είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησής σου. Θα πρέπει σε αυτό το κομμάτι να δώσεις απάντηση σε κάποιες πολύ σημαντικές ερωτήσεις, όπως είναι οι ακόλουθες:
- ποιο είναι το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αγοράς;
- σε ποιο συγκεκριμένο μερίδιο της αγοράς θα στοχεύσεις (δημογραφικώς και συμπεριφορικώς);
- υπάρχει άνοδος ή πτώση της ζήτησης στα προϊόντα της αγοράς στην οποία θα δραστηριοποιείται η εταιρεία σου; Υπάρχει κερδοφορία;
- ποια είναι τα ανερχόμενα trends και οι προβλέψεις για τη συγκεκριμένη αγορά; Υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης;
- ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς;
- ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου και ποιο είναι το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα;
- πόσο θα χρεώνεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου;
-
Πλάνο marketing
Πολλές φορές εσφαλμένως ταυτίζουμε την έννοια αυτή μόνο με τις διαφημίσεις και την προώθηση. Αυτό, όμως, απέχει από την πραγματικότητα, καθώς ένα πλάνο marketing εμπεριέχει πολλές παραπάνω ενέργειες. Πιο αναλυτικά, αυτά που πρέπει να λάβεις υπόψη σου κατά την οργάνωση του πλάνου σου είναι:
- το κοινό-στόχο της επιχείρησής σου
- το brand positioning και το brand voice
- η τιμολόγηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προσφέρεις
- η διανομή
- η διαφήμιση και η προώθηση
- οι τακτικές πωλήσεων
-
Σχέδιο παραγωγής- λειτουργικό πλάνο
Το συγκεκριμένο κομμάτι αφορά όλες τις διαδικασίες που συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας σου. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να οργανώσεις τις διαδικασίες για τα παρακάτω:
- προμήθεια πρώτων υλών
- παραγωγικές εγκαταστάσεις
- ανάγκες για εξοπλισμό και τεχνολογική υποστήριξη
- ανάγκες σε προσωπικό
- πλάνο διανομής
- έλεγχος ποιότητας
- νομικές και λογιστικές ανάγκες
Είναι πολύ σημαντικό όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν να οργανωθούν με χρονική σειρά για την ομαλή διεξαγωγή τους.
-
Οργανωσιακό πλάνο και ομάδα διαχείρισης
Πολλοί επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία και την ποιότητα της ηγετικής ομάδας της εταιρείας. Είναι σημαντικός παράγοντας, ο οποίος υποδεικνύει την πιθανότητα επιτυχίας που μπορεί να έχει μία νέα επιχείρηση.
Αυτό, λοιπόν, είναι το κομμάτι που χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, για να είσαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα την πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων της ομάδας σου.
- Ποιοι είναι οι ιδρυτές, οι συνέταιροι και οι βασικοί μέτοχοι;
- Ποιο είναι οι ηγέτες; Ποια είναι η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες και το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο; Ποιοι θα είναι οι ρόλοι και τα καθήκοντά τους;
-
Οικονομικό πλάνο
Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να μιλήσεις με νούμερα. Χρειάζεται να μιλήσεις για τον προϋπολογισμό και την ανάλυση ταμειακής ροής. Τα έξοδα, τα έσοδα και το εισοδηματικό μοντέλο που θα χρησιμοποιεί η εταιρεία. Τέλος, εδώ είναι που θα αναφέρεις ενδεχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης από επενδυτές και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Θα μπορούσες, επίσης, να κάνεις και μία ανάλυση ρίσκου καθώς και των εναλλακτικών στρατηγικών.
-
Παράρτημα
Στο τελευταίο κομμάτι του business plan σου, είναι καλό να παραθέσεις οποιοδήποτε άλλο υποστηρικτικό έγγραφο και πληροφορία θεωρείς σημαντικά. Συνήθως, το παράρτημα χρησιμεύει μόνο στην περίπτωση που ψάχνεις χρηματοδότηση και θέλεις να παραθέσεις επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.
Ελπίζω να σε βοήθησε το συγκεκριμένο άρθρο να βάλεις σε μία σειρά τη σκέψη σου για τις μελλοντικές σου ενέργειες και να αρχίσεις σιγά σιγά να οργανώσεις το δικό σου business plan.