Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς επιλέγω τα κατάλληλα social media για την επιχείρησή μου;

Πώς επιλέγω τα κατάλληλα social media για την επιχείρησή μου;

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας κατακλυζόμαστε από μία πληθώρα social media. Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά την online δραστηριοποίηση της επιχείρησής σου. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διαθέσιμα social media; Η απάντηση είναι φυσικά πως όχι!

Η επιλογή των κατάλληλων social media πρέπει να είναι μία συνειδητή απόφαση, η οποία στηρίζεται σε έρευνα και δεδομένα. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις ποιο κανάλι θα είναι το πιο αποδοτικό για το business σου.

1. Προσδιόρισε το κοινό - στόχο σου

Το πιο σημαντικό βήμα, προτού σχεδιαστεί κάποια στρατηγική marketing, είναι ο προσδιορισμός και η κατανόηση του κοινού που αποτελεί τον ιδανικό καταναλωτή του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου.

Εδώ έρχονται να βοηθήσουν οι λεγόμενες buyer personas. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αναλυτική περιγραφή ενός φανταστικού χαρακτήρα, που ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού υποψηφίου πελάτη σου. Οι buyer personas χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και αναλυτικές.

Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να προσδιορίσεις τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού – στόχου σου, όπως την ηλικία, το φύλο και τη γεωγραφική τους τοποθεσία. Καλό θα ήταν να πας ένα βήμα παρακάτω και να προσδιορίσεις ποια είναι τα ενδιαφέροντα, οι συμπεριφορές και οι αξίες τους. Επίσης, ποιο είναι το εισόδημα και το επάγγελμά τους. Ποια είναι τα προβλήματα και οι ανησυχίες τους και πως μπορεί το προϊόν/ η υπηρεσία σου να τους βοηθήσει να βρουν λύση σε αυτά.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι πιθανόν να στοχεύεις σε παραπάνω από μία persona. Επομένως, χρειάζεται να εξετάσεις όλα τα παραπάνω για κάθε persona ξεχωριστά, ώστε τα μηνύματα marketing να είναι στοχευμένα και εξατομικευμένα στις ανάγκες τους.

2. Όρισε τους στόχους σου

Παρόλο που ο απώτερος στόχος κάθε επιχείρησης είναι οι πωλήσεις και η αύξηση του κέρδους, υπάρχουν πολλοί παραπάνω στόχοι που μπορείς να θέσεις και να πετύχεις μέσα από την παρουσία σου στα social media. Γι΄αυτό, είναι πολύ σημαντικό να θέσεις εξ αρχής τους στόχους σου, προκειμένου να γνωρίζεις ποια key metrics να παρακολουθείς. Έτσι, θα μπορείς να καταλαβαίνεις εάν η στρατηγική σου λειτουργεί και αν χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές για καλύτερα αποτελέσματα. Υποδειγματικά, κάποιοι στόχοι που πιθανόν να θέλεις να πετύχεις είναι:

 

  • το brand awareness
  • να χτίσεις σχέσεις και να δημιουργήσεις ένα πιστό κοινό
  • να βελτιώσεις την εξυπηρέτηση πελατών
  • να παρέχεις μία πλατφόρμα για feedback των πελατών
  • να αυξήσεις την κίνηση στο website ή το e-shop σου
  • να παράγεις πρωτότυπο και μοναδικό υλικό για να καθιερωθείς ως industry leader

3. Βρες σε ποια social media βρίσκεται το κοινό σου

Στα social media είναι διαφορετικός ο τρόπος και ο τόπος στον οποίο θα προσεγγίσεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, οι Millenials βρίσκονται κυρίως στο Instagram σε σχέση με τους Gen Z που βρίσκονται κυρίως στο TikTok.

Πως, όμως, μπορείς να βρεις αυτά τα στοιχεία σχετικά με το κοινό σου;

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσα από τα δεδομένα που μας δίνουν οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, το κάθε μέσο έχει διαφορετική δυναμική, δημογραφικά στοιχεία, μορφή περιεχομένου, προκλήσεις και στόχους.

 

Ας δούμε κάποια επιγραμματικά.

 

Facebook

Το Facebook, όντας ακόμη και σήμερα το πιο δημοφιλές social media, είναι εξαιρετικό εργαλείο για να χτίσεις σχέσεις και μία πιστή κοινότητα πελατών και ακολούθων. Είναι καλό να αξιοποιήσεις γι’ αυτόν τον σκοπό τη δυναμική των Facebook Groups, του Messenger και των Facebook Ads.

Twitter

To Twitter είναι εξαιρετική πλατφόρμα για να χτίσεις brand awareness. Χρησιμοποιώντας τα hashtags μπορείς να συμμετάσχεις σε δημοφιλείς συζητήσεις και να ενημερωθείς για τα νέα της επικαιρότητας. Πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν για άμεση εξυπηρέτηση πελατών.

YouTube

Όντας η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης των υποψηφίων πελατών με How-to videos αλλά και ψυχαγωγίας με δημιουργικά και αστεία videos. Βοηθάει, επίσης, στο SEO της επιχείρησής σου και στην προσέλκυση νέων χρηστών.

Instagram

Το Instagram αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο να δείξεις τις αξίες και την ανθρώπινη πλευρά της επιχείρησής σου. Λειτουργεί με εξαιρετικής ποιότητας εικόνες και βίντεο, τα οποία στηρίζονται σε ενδιαφέρον storytelling. Μπορείς να συνδεθείς και να χτίσεις σχέσεις με τους υποψήφιους πελάτες σου και να τους βοηθήσεις να πάρουν αγοραστικές αποφάσεις.

LinkedIn

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα σύνδεσης επαγγελματιών. Χρησιμοποιείται για εύρεση εργασίας, δικτύωση με άλλους επαγγελματίες και thought leadership. Επομένως, είναι ιδανική για B2B lead generation, εύρεση προσωπικού και ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Pinterest

Μία πλατφόρμα που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στα οπτικά μέσα, όπως εικόνες και βίντεο. Το Pinterest έχει ένα από τα πιο αφοσιωμένα κοινά, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελούν οι γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών το χρησιμοποιούν για να πάρουν αγοραστικές αποφάσεις. Επομένως, είναι εξαιρετικό για να ενισχύσεις την κίνηση στο blog ή στο e-shop σου και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.

TikTok

Αποτελεί το νεότερο social media, το οποίο έχει προσελκύσει κυρίως τους Gen Z. Άρα, αν το κοινό – στόχος σου ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, είναι must να αρχίσεις να δημιουργείς μικρής διάρκειας διασκεδαστικά ή/και εκπαιδευτικά βίντεο και να τα μοιράζεσαι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

Ο δεύτερος τρόπος είναι κάνεις έρευνα πάνω στα ποια social media χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σου. Βλέποντας τι λειτουργεί γι’ αυτούς και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να επιλέξεις τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Φυσικά, μόνο αν ταιριάζει με τους στόχους που έχεις θέσει.

4. Προσδιόρισε τους πόρους σου

Στην τελική σου απόφαση πρέπει να λάβεις υπόψη τους διαθέσιμους πόρους σου, όπως ο χρόνος και τα χρήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του απαιτούμενου περιεχομένου.

 

Αν νιώθεις ότι δεν έχεις τους απαιτούμενους πόρους και γνώσεις για να ασχοληθείς με πολλές πλατφόρμες, σου προτείνουμε να ξεκινήσεις αρχικά με μία. Με βάση τα δεδομένα που συνέλεξες στα προηγούμενα βήματα, διάλεξε την πλατφόρμα που θεωρείς ότι θα είναι η περισσότερο αποδοτική για την επιχείρησή σου και ξεκίνα με αυτήν. Έπειτα, μπορείς να επεκταθείς και σε περισσότερες.

 

Ορίστε λοιπόν! Τώρα έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεσαι για να επιλέξεις τα κατάλληλα social media για την επιχείρησή σου και να αρχίζεις να χτίζεις τη στρατηγική σου. 

Καλή επιτυχία!

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα