Αν σου αρέσουν και εσένα οι νέες εμπειρίες, τα ταξίδια στο εξωτερικό και η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους, ή αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το επόμενο βήμα για τις σπουδές σου και την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, ή αν απλώς θέλεις να ξεφύγεις για λίγο από την καθημερινότητά σου και να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, τότε ψάξε λίγο περισσότερο αυτό το πράγμα που λέγεται Erasmus. Αν επίσης είσαι σαν και εμένα, και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, επίτρεψέ μου να σε βοηθήσω λιγάκι.
Με αφορμή μια ενημέρωση που πραγματοποίησε το Γραφείο Erasmus+ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μέσα στον Φεβρουάριο, έχω συγκεντρώσει σε αυτόν τον οδηγό – ή τουλάχιστον, στο πρώτο μέρος του – τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να να πάρει μια ιδέα αυτού του τόσο γνωστού προγράμματος και του τι περιλαμβάνει.

Μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+· ο όρος αποτελεί ουσιαστικά μια “ομπρέλα” που καλύπτει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που αφορούν την εκπαίδευση, τα προγράμματα κατάρτισης, τις πρακτικές και την κινητικότητα στο εξωτερικό. Απευθύνεται κυρίως στην νεολαία της Ε.Ε. (όχι όμως αποκλειστικά) και το συνολικό πρόγραμμα του 2021 – 2027 εστιάζει στους πυλώνες της κοινωνικής ένταξης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και της προώθησης της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο. Ως πρόγραμμα παρέχει επίσης μια χρηματική κάλυψη και υποτροφίες για τη συμμετοχή σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Σπουδές Erasmus+ στο Εξωτερικό
Αποφάσισες λοιπόν πως θες όντως να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Μια επιλογή σου είναι να περάσεις ένα διδακτικό εξάμηνο σπουδών σε μια άλλη χώρα, σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού. Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα;

1.Τσέκαρε τα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τμήματός σου. Η ιστοσελίδα της σχολής σου κάπου θα έχει μια λίστα με τις σχολές του εξωτερικού με τις οποίες συνεργάζεται για το τρέχον διδακτικό έτος και τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τυπικά το πανεπιστήμιο, τη χώρα και την πόλη φοίτησης, τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχτεί το κάθε πανεπιστήμιο (και το επίπεδο φοίτησής τους – προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), το πεδίο μαθημάτων που είναι διαθέσιμα, και τις ξένες γλώσσες που απαιτούνται για την φοίτηση.
2. Βρες ποιοι είναι οι υπεύθυνοι καθηγητές για προγράμματα Erasmus+ στο τμήμα σου. Είναι πληροφορία που θα σου χρειαστεί σε πολλά από τα μετέπειτα στάδια.
3. Διαδικασία επιλογής. Οι φοιτητές που κάνουν αίτηση επιλέγονται με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως το έτος φοίτησής τους, ο μέσος όρος τους, τα μαθήματα στα οποία έχουν κοπεί, το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους, ακόμα και ένα βιογραφικό σημείωμα σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων.
4. Επιλογή αντιστοιχούμενων μαθημάτων – Συμφωνία Μάθησης (Learning Agreement). Πριν συμπληρώσεις την αίτηση σου, στην οποία εξάλλου τοποθετείς σε σειρά προτεραιότητας τα πανεπιστήμια της επιλογής σου, πρέπει να δεις αν στα πανεπιστήμια αυτά υπάρχουν μαθήματα τα οποία αντιστοιχίζονται με τη δική σου σχολή. Γιατί; Επειδή μόλις σε επιλέξουν, υπογράφεις με το ίδρυμα υποδοχής και το ίδρυμα προέλευσης μια Συμφωνία Μάθησης, η οποία περιλαμβάνει τα μαθήματα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσεις για να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες (ECTS) του εξαμήνου σου, πώς αυτά θα αναγνωρίζονται, αν και ποια από αυτά θεωρούνται υποχρεωτικά και ποια ελεύθερης επιλογής κτλ.. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να συγκεντρώσεις συγκεκριμένο αριθμό ECTS για την φοίτησή σου – το τμήμα υποδοχής όμως μπορεί να μην έχει αρκετά μαθήματα που να μπορείς να παρακολουθήσεις, ή μπορεί να έχει κάποια που έχεις ήδη περάσει στο δικό σου τμήμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ελέγξεις πρώτα ένα πανεπιστήμιο, πριν το συμπεριλάβεις στην αίτησή σου. Αφού αυτή η Συμφωνία Μάθησης υπογράφεται μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές Erasmus του τμήματός σου, μπορείς να τους συμβουλευτείς για αυτό το θέμα πριν την συμπλήρωση της αίτησής σου, ώστε να αποφευχθεί κάποιο μελλοντικό ζήτημα.

5. Αίτηση. Έφτασε λοιπόν η στιγμή της προκήρυξης για τον νέο κύκλο Erasmus+ για σπουδές. Πέρα από το ότι καλό θα είναι να ελέγχεις τακτικά το αντίστοιχο site της σχολής σου για να μην χάσεις τον κύκλο αιτήσεων, θα πρέπει να προσέξεις επίσης ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα έχεις συγκεντρώσει εκ των προτέρων (συνήθως υπάρχουν επίσης στο site). Συνήθως ανοίγει ένας κύκλος για αιτήσεις τον χρόνο, που αφορά τόσο το χειμερινό όσο και το εαρινό εξάμηνο του επόμενου έτους.
6. Υποτροφίες. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος δίνονται και ορισμένες υποτροφίες προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους της διαμονής στο εξωτερικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρκούν για όλες τις δαπάνες της διαμονής, οπότε καλό θα ήταν να έχεις προνοήσει και για ένα budget. Το ποσό κυμαίνεται από 300 – 500 ευρώ τον μήνα (ανάλογα με τους κανονισμούς του ιδρύματος προέλευσης, τη χώρα υποδοχής κτλ.), και διέπεται επίσης από κριτήρια επιλογής και μοριοδότηση. Επίσης, είθισται ένα μικρό μέρος του ποσού (20% περίπου) να δίνεται μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, εφόσον αυτή θεωρείται επιτυχής, δηλαδή ξεπερνά έναν προκαθορισμένο αριθμό περασμένων μαθημάτων. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η διάρκεια του διδακτικού “εξαμήνου” μπορεί να διαφέρει από ίδρυμα σε ίδρυμα, το ίδιο και ο αριθμός των μηνών για τους οποίους δίνεται όντως υποτροφία.
Φυσικά, ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των διάφορων σχολών και τμημάτων, για αυτό πρώτα από όλα θα πρέπει να διαβάσεις τον οδηγό Erasmus+ του δικού σου τμήματος, που τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κανονισμούς για κάθε περίπτωση. Επίσης, μη διστάσεις να συμβουλευτείς τους υπεύθυνους καθηγητές σου (αφού βρεις πρώτα ποιοι είναι). Τα παραπάνω είναι απλώς μερικές κατευθυντήριες, μερικές επεξηγήσεις της διαδικασίας και κάποια σημεία SOS τα οποία πρέπει να προσέξεις, κατά εμέ, λίγο παραπάνω. Στο τέλος του άρθρου παραθέτω ενδεικτικά κάποιους συνδέσμους οι οποίοι μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι. Ωστόσο, παρά την – ομολογουμένως – αρκετά μεγάλη διαδικασία προετοιμασίας, είναι αναμφισβήτητα μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία έχει να προσφέρει πολλά.
Παρόλα αυτά, οι σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι η μόνη επιλογή που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+. Στο δεύτερο μέρος αυτού του οδηγού θα ακολουθήσουν περισσότερες πρωτοβουλίες και προγράμματα στα οποία μπορείς – και πρέπει – να συμμετέχεις, και βασικές οδηγίες στο πώς να ξεκινήσεις.
Τα λέμε στο δεύτερο μέρος!
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας