Το άρθρο υπογράφει ο Γιώργος Λιάνος
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι είναι όμως η κοινωνική επιχειρηματικότητα και ποιοι οι στόχοι της; Ποιους τομείς αφορά; Πώς εμπλέκονται οι νέοι και ποια τα οφέλη που αποκομίζουν;
Αρχικά, η κοινωνική επιχειρηματικότητα σχετίζεται με την δημιουργία επιχειρήσεων που στοχεύουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, στην βελτίωση των συνθηκών καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων της κοινωνίας μας. Επιδίωξη των κοινωνικών φορέων είναι η δημιουργία κοινωνικού αντικτύπου και η συνεισφορά στην ανθρώπινη κοινότητα.
Οι τομείς με τους οποίους καταπιάνεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η κοινωνική ένταξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος η απασχόληση των νέων και ο εθελοντισμός.
Στον τομέα της υγείας υπάρχουν κοινωνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη αφιλοκερδώς. Σχετικά με την εκπαίδευση, οι κοινωνικές επιχειρήσεις παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους και προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικές τάξεις. Επιπλέον, στον τομέα του περιβάλλοντος, η κοινωνική επιχειρηματικότητα προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και καινοτόμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Επίσης, στον τομέα της απασχόλησης δημιουργούνται ευκαιρίες θέσεων εργασίας για νέους ή ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί για τους νέους την ιδανική ευκαιρία ενασχόλησης με τα κοινά και προσφοράς στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται. Τους προσφέρει, με λίγα λόγια, πληθώρα πλεονεκτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες τους και να επιλύσουν κοινωνικά θέματα μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων. Ακόμα, μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν θετική επίδραση στην κοινωνία και να προωθήσουν την αλλαγή και την κοινωνική πρόοδο. Τέλος, η κοινωνική επιχειρηματικότητα παρέχει στα νέα άτομα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις και να δικτυωθούν στον επιχειρηματικό κόσμο, δράττοντας ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ακόμα, πως οι νέοι συνηθίζουν να συνδυάζουν την εμπειρία τους για κοινωνική επιχειρηματικότητα με την συμμετοχή τους σε προγράμματα κινητικότητας Erasmus ή Erasmus+. Με αυτό τον τρόπο, έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και να ζήσουν εμπειρίες προσφοράς στην κοινωνία μαζί με τους συνομηλίκους τους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Συνεπώς, η κοινωνική επιχειρηματικότητα γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην θέληση των νέων να επιφέρουν την κοινωνική αλλαγή και να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην κοινωνία.