Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Ένα άρθρο από τη Μαρία Γεωργίτσα

Η αιμοδοσία είναι μία λέξη που τρομάζει αρκετά άτομα όταν την ακούσουν και συνήθως μαζί με τον τρόμο στην μνήμη τους, έρχεται και ο χυμός πορτοκάλι.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο έχω σκοπό να σου παρουσιάσω τη διαδικασία αναλυτικά και να σου αλλάξω τη γνώμη ή να σε απαλλάξω από τον φόβο σου.

Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Ποια είναι η έννοια της αιμοδοσίας;

Με τον όρο αιμοδοσία αναφερόμαστε στη χορήγηση αίματος μέσω της μετάγγισης, αλλά και κατ’ επέκταση, σε ολόκληρη την οργάνωση – διαδικασία που αφορά τη λήψη, συντήρηση και εν τέλει, τη διάθεση του αίματος, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Συνήθως, το ολικό αίμα που συλλέγεται κατά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, επιδέχεται την κατάλληλη επεξεργασία και διαχωρίζεται σε 3 διακριτά συστατικά: το πλάσμα, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια. Τα συστατικά ή το ολικό αίμα, πιο σπάνια, μεταγγίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του/της κάθε ασθενούς. Το
καθένα ξεχωριστά χρησιμοποιούνται για έναν ειδικό σκοπό που αφορά σε ατυχήματα, στην πήξη του αίματος, στον τοκετό και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος.

ερυθροσ σταυροσ Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απλή, εύκολη και ακίνδυνη. Βέβαια υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις – κριτήρια που πρέπει να πληροίς προκειμένου οι αρμόδιοι να βεβαιωθούν πως μπορείς να προχωρήσεις στην κύρια διαδικασία και πως όλα θα είναι καλά. Βάσει λοιπόν του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) οι προϋποθέσεις είναι:

  • Να βρίσκεσαι στο ηλικιακό όριο των 18 – 65 ετών.       
  • Να έχεις βάρος άνω των 50 kg.    
  • Να είσαι υγιής και να μην έχεις ή είχες κάποια σοβαρή ασθένεια (π.χ. ίκτερο, ηπατίτιδα, καρκίνο, καρδιοπάθεια, αιμορραγική διαταραχή). 
  • Να ακολουθείς έναν ασφαλή και υγιή τρόπο ζωής (ακατάλληλα θεωρούνται η λήψη ουσιών, τα τατουάζ ή piercings τους τελευταίους 6 μήνες).
Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Όπως επίσης υπάρχουν και αντίστοιχοι περιορισμοί για να κριθεί η δυνατότητα του ατόμου να δώσει αίμα. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Αν έχεις περάσει ή έχεις ακόμη συμπτώματα λοίμωξης. Πρέπει να έχουν περάσει συνολικά 7 ημέρες δίχως συμπτώματα.

  • Αν γίνεται λήψη αντιβιοτικών.

  • Αν έχει πραγματοποιηθεί σοβαρό και μεγάλο χειρουργείο ή έχει προγραμματισθεί ανάλογο χειρουργείο στο διάστημα των 6 μηνών.

  • Αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή έχει περάσει διάστημα 3 μηνών από τον τοκετό.

Η κύρια διαδικασία όπως προαναφέρθηκε, είναι πιο εύκολη και ανώδυνη από όσο φαντάζεσαι. Αρχικά, πριν δώσεις αίμα σίγουρα είναι καλό να έχεις συμβουλευθεί κάποιον γιατρό, που θα σου έχει δώσει την έγκριση ότι είσαι υγιής και δεν υπάρχει απαγορευτικός παράγοντας, όπως για παράδειγμα μία ασθένεια. Η αιμοδοσία πραγματοποιείται από τα νοσοκομεία, αλλά και τις κινητές–εξωτερικές μονάδες που διαθέτουν, καθώς παρέχουν και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό  (νοσηλεύτριες-νοσηλευτές/ιατρός/αιμολήπτες/τριες), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προσωπική σου φροντίδα και προστασία, για τον έλεγχο του ιατρικού σου ιστορικού αλλά και για ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια.

Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Η χρονική διάρκεια της αιμοδοσίας είναι 20 λεπτά συνολικά. Είσαι ξαπλωμένος/ξαπλωμένη σε ειδική καρέκλα για 10 λεπτά, όσο διαρκεί η αιμοδοσία και στη συνέχεια βρίσκεσαι ακόμη 10 λεπτά στο χώρο, προκειμένου οι αρμόδιοι να βεβαιωθούν πως όλα πήγαν καλά. Συνήθως δίνεις περίπου 450 ml αίμα, που είναι αρκετό για να χρησιμοποιηθεί και να συνεισφέρεις σε 3 άτομα που το έχουνε ανάγκη.

Έτσι λοιπόν, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η αιμοδοσία έχει τελειώσει και είσαι έτοιμος/η να συνεχίσεις την ημέρα σου. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως σε κάθε περίπτωση το ιατρικό προσωπικό είναι υπεύθυνο και έχει ως στόχο να είναι ασφαλής όλη η διαδικασία, αλλά και τα άτομα είτε έχουν ανάγκη την μετάγγιση, είτε είναι αιμοδότες/αιμοδότριες.

Τί πρέπει να κάνουμε πριν και μετά την αιμοδοσία;

Όσον αφορά το πριν, τα πράγματα είναι απλά! Τα μόνα που έχεις να κάνεις είναι: να είσαι σίγουρη/ος  πως πληροίς τα κριτήρια, να έχεις ένα ελαφρύ γεύμα 3-4 ώρες πριν την αιμοδοσία, να έχεις καταναλώσει αρκετά υγρά και να έχεις προετοιμαστείς ψυχολογικά.

Η αιμοδοσία με τη βοήθεια του εθελοντισμού

Μετά την αιμοδοσία επίσης είναι καλό να καταναλώσεις αρκετά υγρά, να διατηρήσεις τον επίδεσμο σου στεγνό και καθαρό για ένα χρονικό διάστημα και να αποφύγεις να επιβαρύνεις το χέρι από το οποίο έγινε η λήψη. Τέλος, εάν αισθανθείς ζαλάδα ή αδιαθεσία, μη φρικάρεις, δοκίμασε να ξαπλώσεις ανάσκελα με τα πόδια σου ψηλά. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ή διαρκούν αρκετή ώρα, μπορείς ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσεις με το νοσοκομείο ή τη μονάδα, στην οποία έγινε η αιμοδοσία και θα σε καθοδηγήσουν αναλόγως.

Είναι καλό η αιμοδοσία να μην θεωρείται ανάγκη μιας έκτακτης στιγμής και όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε μια μορφή φροντίδας και αλληλεγγύης για εκείνους και εκείνες που χρειάζονται τη βοήθεια μας όλες τις στιγμές μέσα από διαδικασία που ‘’κλέβει’’  μονάχα 20 λεπτά από την ημέρα μας και είναι εντελώς ακίνδυνη.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα