Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ας γνωρίσουμε το “Youthnest”!

Ας γνωρίσουμε το “Youthnest”!

Aς γνωρίσουμε καλύτερα το Youthnest, τον οργανισμό που εκσυγχρονίζει τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται projects και υπηρεσίες, που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προκλήσεις στην Ελλάδα σήμερα.

Πείτε μας περισσότερα για εσάς! Με τι ασχολείστε ως οργανισμός; Σε ποιους απευθύνεστε και τι παρέχετε;

Στο Youthnest δημιουργούμε ολιστικές διαδικασίες (projects, services, workshops) που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προκλήσεις στην Ελλάδα πιο οργανωμένα, συστημικά και συμμετοχικά, αξιοποιούν σύγχρονες μεθοδολογίες και λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Για να το επιτύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που επιθυμούν την κοινωνική αλλαγή (Δήμους, Περιφέρειες, CSR τμήματα, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, την κοινωνία των πολιτών κ.λπ.) και εφαρμόζουμε σύγχρονες (και ψηφιακές) μεθοδολογίες στο έργο τους.

Μέσα στα 5 χρόνια της δράσης μας έχουμε φιλοξενήσει 31.122 άτομα στα projects μας, 2.100 συμμετέχοντες στα εργαστήριά μας όπου 96% αυτών βαθμολόγησαν ως ”Εξαιρετική” την εμπειρία τους, έχουμε πάνω από 85 συνεργάτες και έχουμε υλοποιήσει εργαστήρια σε 10+ χώρες.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε; Πότε και πώς ξεκινήσατε;

Το Youthnest ξεκίνησε το 2016 ως μία ιδέα που είχε η ιδρύτρια, Θάλεια Ρίζου, και υλοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος START Create Cultural Change. Πλέον μετράμε 5 χρόνια δραστηριοποίησης, προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης έργων (project management), σχεδιασμού υπηρεσιών (service design) και διεξαγωγής εκπαιδεύσεων (workshop & facilitation).

Ο λόγος που δημιουργήθηκε οργανισμός Youthnest ήταν να μελετήσουμε πιο συστημικά τις ρίζες των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα, να αναζητήσουμε ουσιαστικές λύσεις εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο που στήνουμε projects και ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες, εκπαιδεύοντας παράλληλα πάνω από 2.000 ανθρώπους σε μεθοδολογίες που μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και την ζωή τους καλύτερη.

Από περιβαλλοντικές δράσεις μέχρι υπηρεσίες υγείας, αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνικές προκλήσεις, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας τον αντίκτυπο κάθε κοινωνικής δράσης που οργανώνει ένας Δήμος, μια Περιφέρεια, ένα τμήμα CSR, ένα ερευνητικό κέντρο, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή μια οργάνωση.

Ποια είναι η αγαπημένη δράση/project που έχετε υλοποιήσει;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί! Όταν όλες σου οι δράσεις είναι “παιδιά” σου και ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματος του οργανισμού είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο μία. Παρόλα αυτά (!), θα μπορούσα να ξεχωρίσω ως 1 τα εργαστήρια που υλοποιήσαμε ταυτόχρονα ως πρώτη δράση του Youthnest σε πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Τελλόγλειο Ίδρυμα) καθώς αποτέλεσαν και τη βάση πάνω στο οποίο χτίσαμε και εξελίξαμε αργότερα τις υπηρεσίας μας!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://youthnest.com/el/case-studies/

Αν ο οργανισμός σας ήταν χαρακτήρας καρτούν, ποιος χαρακτήρας θα ήταν και γιατί;

Νομίζω θα διάλεγα το Ditto από τα Pokemon! Έχουμε προσαρμοστεί ανά τα χρόνια σε πάρα πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, ανάγκες, έχουμε δουλέψει με πολλούς και διαφορετικούς συνεργάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όλα αυτά χωρίς να χάσουμε τις αξίες και το πάθος μας!

Ποια είναι η σχέση σας με τους νέους;

Αρχικά πρέπει να ορίσουμε το “νέος” *γέλια*. Στο δικό μας λεξιλόγιο η λέξη νέος συνήθως συνδέεται με την ιδιότητα “επαγγελματίας”. Δεν εξετάζουμε δηλαδή την ηλικία, αλλά την θέληση του ατόμου να εξελιχθεί επαγγελματικά.

Οι υπηρεσίες μας είναι B2G (business to government) αφού συνεργαζόμαστε με πιο θεσμικούς φορείς, B2B (business to business), καθώς δουλεύουμε μαζί με άλλους οργανισμούς και εταιρείες & B2C, γιατί πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις στο κοινό. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς, πέρα από τους πεπειραμένους, υπάρχουν νέοι επαγγελματίες με τους οποίους θέλουμε να εκπαιδεύουμε και επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε.

Πώς πιστεύετε φαντάζει ο ‘’τέλειος κόσμος’’; Πώς πιστεύετε οτι συμβάλλετε εσείς σε αυτό;

Ο τέλειος κόσμος σίγουρα είναι περισσότερος συνεργατικός, με ανθρώπους που έχουν λιγότερη έπαρση και περισσότερη ενσυναίσθηση. Νομίζω είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ του τέλειου κόσμου που φτάνει στην ματαιοδοξία και του “τέλειου κόσμου” που αποτελεί στόχο για τον κάθε ένα από εμάς.

Στο Youthnest λειτουργούμε πάντα με βάση τις αξίες μας: συμμετοχικότητα, προσωπική εξέλιξη, δικαιοσύνη, ενσυναίσθηση, ανθρωποκεντρισμός και υπευθυνότητα. Αν πράττουμε αυτά που πρεσβεύουμε, έχουμε δηλαδή κάποιες σταθερές και ταυτόχρονα έχουμε τα αυτιά μας λίγο πιο ανοιχτά, ακούγοντας πραγματικά την ανάγκη του συνανθρώπου μας, νομίζω θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στον “τέλειο” κόσμο.

Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους νέους με βάση την εμπειρία σας; Πως θα φέρουν αυτοί την αλλαγή;

Η πρώτη μου συμβουλή αρχικά είναι να μην ακούνε τυφλά όσους “τους λένε τι να κάνουν”. Η αμφισβήτηση στα πάντα και η ευγενής περιέργεια είναι ένα πολύ καλό σημείο για να εξελιχθούν και να πραγματώσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν.

Αυτό που με πονάει πολλές φορές στους νέους είναι ότι μερικοί έχουν απογοητευτεί ίσως πιο νωρίς ή πιο εύκολα από ότι θα ήθελα να δω να συμβαίνει. Ο κόσμος ήταν και θα είναι πάντα άδικος (δυστυχώς). Είναι εύκολο να βολευτούμε στο comfort zone μας και να πούμε αυτά έχω, έτσι θα πορευτώ. Αλλά το να μην ονειρεύονται οι νέοι θα ήταν καταστρεπτικό. Οπότε η δεύτερη συμβουλή που θα έδινα είναι να ψάξει ο καθένας να βρει μέσα του ποια θα ήταν η αλλαγή που θέλει να φέρει και για να το κάνει αυτό, πρέπει να ονειρευτεί τον δικό του “τέλειο κόσμο” που συζητησαμε παραπάνω.

Και τέλος, ό,τι και αποφασίσει να κάνει ο καθένας, όποια αλλαγή θέλει να φέρει ή όποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει, να προσπαθήσει να γίνει ο καλύτερος/ να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο! Θέλει δουλειά, αγάπη, προσήλωση, επιμονή. Είναι ο δύσκολος δρόμος, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσει να κάνει το κάθε επάγγελμα και την κάθε πράξη του μοναδική και να την αισθανθεί κτήμα του. Αν δεν βάζουμε την προσωπική χροιά σε αυτό που κάνουμε, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε και αργά η γρήγορα θα γίνει αγγαρεία. Ο,τι και αν είναι αυτό.

Πώς μπορούν όσοι έχουν δημόσιο λόγο/προβολή να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας;

 

“Do what you preach” αυτό που έγραψα και παραπάνω. Αν ο κάθε ένας κάνει αυτό που πρεσβεύει τότε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα. Η συνέπεια στις πράξεις είναι αυτό που είναι το πιο δύσκολο! Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που μας έχει φέρει στη θέση να αμφισβητούμε τα άτομα με δημόσια επιρροή.

Ακούμε συμβουλές τι θα πρέπει να κάνουμε/ με ποιον τρόπο/ πόσο συχνά αλλά δεν βλέπουμε ακολουθία στις πράξεις.

Πώς μπορούν όσοι έχουν δημόσιο λόγο/προβολή να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας;

*Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη την Χρύσα Πεταλά, συνιδρύτρια του Youthnest

Θέλετε να μοιραστείτε κάτι άλλο;

Facebook: https://www.facebook.com/youthnest/
Instagram: https://www.instagram.com/youthnest/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/youthnest/
Website: https://youthnest.com/el/

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε Περισσότερα