Act: Right Here, Right Now Campaign

Podcast RadTriο:

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου του 2020, παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών,  πραγματοποιήθηκε η εκπομπή RadTrio του infititis.gr/radio μέσα από την οποία έγινε αναφορά στην μέρα αυτή καθώς και στην σημαντικότητα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Ο Δημήτρης, η Βασιάνα και η Αμέρισσα μίλησαν για τα δικαιώματα των γυναικών, τα στατιστικά στοιχεία παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών αλλά και γιατί οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία δεν μιλάνε για το ζήτημα αυτό. 

Στατιστικά Δεδομένα: Με βάση δημοσκόπηση το 2014 στις 28 χώρες της ΕΕ ηλικίας από 18-74 ετών

0
Γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.
0
Γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

Κοιτώ το ημερολόγιο…25 του Νοέμβρη και η μέρα μοιάζει γκρίζα από το πρωί. Η μόνη συννεφιά που υπάρχει όμως είναι τα γεγονότα των ειδήσεων. Συνηθίζω να τις παρακολουθώ χωρίς ήχο. Γυναικοκτονία διάβασα με την άκρη του ματιού μου.  Θα είναι σε κάποια από εκείνες τις χώρες που είναι πολύ μακριά για να τις βρει κανείς με το δάχτυλο στον χάρτη- υπέθεσα αδιάφορα. Και όμως… Στην επόμενη ματιά συνειδητοποιώ πόσο κοντά μου συνέβη. Η πληροφορία αφήνει τόσο εκκωφαντικό απόηχο που με αναγκάζει να σβήσω την τηλεόραση. Δεν ήταν αρκετό για να σβήσει το βούισμα.

 Τις επόμενες ημέρες πέφτω σε περισυλλογή. Κάποτε απομονώνα τα καλά νέα. Δεν γνωρίζω αν απορρυθμίστηκα, αλλά μου συμβαίνει μόνο το αντίστροφο. Βομβαρδισμοί, κατάσχεση οικείας, σεξουαλική παρενόχληση, παιδική εργασία πείνα. Θαρρείς και λειτουργεί κάποιο φίλτρο πλέον και αντικρίζω ξεκάθαρα μόνο την άσχημη όψη του νομίσματος. Άραγε θα αλλάξει αυτός ο κόσμος; Το αναρωτιέμαι μόνο, σιωπηλά.

~

Τις επόμενες ημέρες… ο τρόπος σκέψης μου αλλάζει. Ξέρω τι σκέφτεσαι, με λίγο χρόνο όλοι ξεχνάμε τα προβλήματα που δεν μας αγγίζουν άμεσα.

Είναι πρωί, βάζω ακουστικά, ο γνωστός περίπατος. Σηκώνω το κεφάλι. Το βλέμμα μου καθαρίζει, παρατηρώ. Μια διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λίγα βήματα παρακάτω βλέπω μία αφίσα. Είναι μια παράσταση που μιλάει για τα δικαιώματα της γυναίκας. Επιστρέφω στο σπίτι. Ανοίγω το λάπτοπ για να χαλαρώσω. Βλέπω βίντεο απο ανθρώπους που κάνουν εθελοντισμό σε τόπους που υπάρχει ανάγκη. Και ξαφνικά πέφτω στον πρώτο τίτλο άρθρου ” Πως να αλλάξεις και εσυ τον κόσμο”.

~

Ξυπνάω, το ημερολόγιο δείχνει 10 Δεκεμβρίου. Σήμερα δεν σκέφτομαι απλώς. Αρχίζω να ελπίζω. Μήπως τον κόσμο τελικά, θα τον αλλάξουμε εμείς;

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών
25 Νοεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όμως, η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από πολλές γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ οι οποίες ήταν πολιτικές αγωνίστριες και ακτιβίστριες από την Δομινικανή Δημοκρατία, μετά από διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου του 1960.

Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι η γνωστοποίηση του φαινομένου και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για ζητήματα άσκησης σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας έναντι των γυναικών. Είναι πράξεις που αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια. Επίσης, κύριος σκοπό της είναι η επισήμανση του ότι μεγάλο ποσοστό των φαινομένων άσκησης βίας εναντίων των γυναικών παραμένει στην αφάνεια και δεν γνωστοποιείται ποτέ.

InfinityGreece
InfinityGreece

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
10η Δεκεμβρίου

Η 10η Δεκεμβρίου, έχει καθιερωθεί από το 1948 ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ημέρα δηλαδή που υπογράφηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σήμερα, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια από την ημέρα αυτή, η αξία του ανθρώπου εξακολουθεί να φαλκιδεύεται και τα δικαιώματά του να μην θεωρούνται δεδομένα. Ας λειτουργήσει λοιπόν η ημέρα αυτή ως αφορμή για να θυμόμαστε και να διεκδικούμε  τα δικαιώματά μας και να μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία και η ισότητα δεν αποτελούν πολυτέλειες αλλά απορρέουν από την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Γνώρισε τους διοργανωτές

Στο InfinityGreece βοηθάμε καθημερινά νέους να αναπτύξουν δεξιότητες στα digital media μέσα από προγράμματα εθελοντισμού και εκπαίδευσης. Μάθε περισσότερα στο InfinityGreece.com​

Did you know?

Δείτε κάποιες διάσημες καμπάνιες

  1. He for she campaign. Πρόκειται για ένα κίνημα που καλεί τους άνδρες να δηλώσουν με θέρμη την υποστήριξή τους όσον αφορά την ισότητα των 2 φύλων. Το όλο εγχείρημα έχει ως σκοπό να εγείρει προβληματισμούς για διάφορα ζητήματα σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών ανα τον κόσμο , αλλά και να αναλάβει δράση για την εξάλειψη αυτών. Ομιλία από την Emma Watson: https://youtu.be/gkjW9PZBRfk
  2. UN WOMEN.Οι γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών είναι η οντότητα των Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών. Παγκόσμιος πρωταθλητής γυναικών και κοριτσιών, η UN Women ιδρύθηκε για να επιταχύνει την πρόοδο στην κάλυψη των αναγκών τους παγκοσμίως.
  3. Global Fund For Women.Σε ένα πρώτο επίπεδο, παρέχεται κρίσιμη χρηματοδότηση σε οργανώσεις που καθοδηγούνται από γυναίκες σε βαθος. Σήμερα, μεταβαίνουν σε μια προσέγγιση που υποστηρίζει τα κινήματα δικαιοσύνης των φύλων για τη διάθεση χρηματοδότησης βάσει των δικών τους αναγκών.
  4. Μe Too.Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε το 2006 από την Tarana Burke, για να γνωστοποιήσει τις περιπτώσεις γυναικών που κακοποιήθηκαν. Το όραμα του κινηματος ειναι να προσφέρουν πόρους, υποστήριξη και δυνατότητα θεραπείας όπου δεν υπήρχε πριν. Επιπλέον, προσπαθεί να χτίσει μια κοινότητα υποστηρικτών που είναι αποφασισμένοι να διακόψουν τη σεξουαλική βία όπου κι αν εντοπίζεται.
  5. Το TIMES’UP δημιουργήθηκε με σκοπό τη διαμόρφωση ενός δικαίου, ισότιμου και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες.
  6. Science Girl Thing. Αποτελεί πρωτοβουλία της Ε.Ε. με σκοπό την ενσωμάτωση των γυναικών στο χώρο των επιστημών σε ένα μεγαλύτερο βαθμό
15 Βιβλία που αξίζουν την προσοχή σας
  1. Ελεύθερες Γυναίκες/ Cremieu Aurine, Julien Helene
  2. Λουλούδι της Ερήμου/ Dirie Waris, Miller Cathleen
  3. Το Δεύτερο Φύλο/ Simon De Beauvoir
  4. The Immortal Life of Henrietta Lacks/ Rebecca Skloot
  5. Αισχύλου Ικέτιδες/ Αισχύλος
  6. Με Λένε Μαλάλα/ Yousafzai Malala
  7. Long Walk to Freedom/ Nelson Mandela
  8. To Kill a Mockingbird/ Harper Lee
  9. Ικμπάλ/ D’Adamo Francesco
  10. To Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ/ Άννα Φρανκ
  11. Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη/ Nafisi Azar
  12. Les Miserables/ Victor Hugo
  13. We wish to inform you that tomorrow we will be killed with our families/ Philip Gourevitch
  14. Nothing to Envy: Ordinary lives in North Korea/ Barbara Demick
  15. We Should All Be Feminists/ Chimamanda Ngozi Adichie
Ίσως να μην είναι και τα πιο γνωστά αλλα αυτά τα ντοκιμαντέρ θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε
Ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες
  1. A better man
  2. Bref
  3. To Παγόβουνο
  4. Private violence
  5. Audrie & Daisy
  6. Athlete A
  7. Jeffrey Epstein: Filthy Rich
Ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  1. Stranger in Paradise
  2. Ximei
  3. Sonita
  4. The crossing
  5. Mustag
  6. The Trials of Spring
  7. Hooligan Sparrow

Οι αρμόδιοι φορείς στέκονται δίπλα σας. Εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο μην περιμένετε μέχρι να χειροτερέψουν τα πράγματα. Καλέστε τώρα.

  1. Τηλεφωνική γραμμή SOS.15900 για γυναίκες, θύματα βίας. Η τηλεφωνική γραμμή είναι πανελλήνιας εμβέλειας, 24ης λειτουργιας, 365 ημέρες το χρόνο με αστική χρέωση.ΤΗΛ: 15900
    WEB: http://www.womensos.gr/
  2. Ελληνικό δίκτυο γυναικών Ευρώπης: Γραμμή SOS ‘’Δίπλα σου’’
    ΤΗΛ
    : 210 9700814
    WEB:
    http://enowhumanrights.gr/
  3. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στην ελληνική αστυνομία.
    Τηλ:100

A TED talk you should listen

Δείτε τι τρέχει τώρα

el