Τι θέλει να πει ο στιχουργός;

Τι θέλει να πει ο στιχουργός;

Σου έχει τύχει ποτέ να ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι και να κάνεις εικόνα τους στίχους στο μυαλό σου; Δεν σου λέω να αρχίσεις να σκηνοθετείς ολόκληρα video clip στο κεφάλι σου (αυτό λίγο-πολύ όλοι το έχουμε κάνει). Εγώ σου λέω να πάρεις τον στίχο και να τον αναπαραστήσεις ξεχνώντας το τραγούδι στο οποίο ανήκει.

Σε μπέρδεψα; Θα καταλάβεις τι εννοώ.

Ο Ισλανδός σκιτσογράφος Hugleikur Dagsson παίρνει στίχους από τα πιο δημοφιλή τραγούδια και τους “επανερμηνεύει” με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να ξεχάσεις το τραγούδι στο οποίο ανήκουν. Χρησιμοποιώντας το χιούμορ και κυρίως την φαντασία του αναπαριστά τα αγαπημένα σου λόγια, που έχεις σιγοτραγουδήσει άπειρες φορές, σε ξεκαρδιστικά σκίτσα δημιουργώντας μία νέα ιστορία.
Πρόκειται για κινούμενα σχέδια που θυμίζουν παρωδία. Ο Hugleikur στην πραγματικότητα θα πάρει ένα στίχο, που πολλές φορές τυχαίνει να είναι ο τίτλος του τραγουδιού, και θα χτίσει με τη φαντασία του γύρω από αυτόν μία καινούργια σκηνή με εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που κουβαλάς εσύ στο κεφάλι σου. Το χιούμορ στη συλλογή του βρίσκεται στο γεγονός ότι ερμηνεύει τον στίχο λέξη προς λέξη χωρίς να σου αφήνει περιθώριο να νιώσεις κάποιο άλλο συναίσθημα παρά μόνο χαρά. Για παράδειγμα στο τραγούδι «My heart will go on» πλέον δεν υπάρχουν ρομαντισμοί, ούτε μπορείς να σκεφτείς την ιστορία της ανεκπλήρωτης αγάπης του Jack και της Rose! Για τον Hug αυτός ο στίχος δεν αναπαριστά την αγάπη αλλά μία ταχεία μεταμόσχευση καρδίας.

Ο Hug πάει έξω από τα νερά σου. Δεν θέλει να σε κάνει να νιώθεις και να σκέφτεσαι τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι. Δεν θέλει να ακολουθείς την μελωδία στο μυαλό σου. Δεν θέλει να λυπάσαι ούτε να νοσταλγείς. Στόχος του είναι να σου δώσει μία νέα αστεία εικόνα που θα σου αλλάξει την άποψη που είχες ή που σου είχαν μάθει να έχεις για τα τραγούδια που τόσο αγαπάς. Και φυσικά από εδώ και πέρα να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για κάθε τι που ακούς με το ερώτημα « Τι θέλει να πει ο στιχουργός;»

Enjoy!

Sex Pistols-Anarchy In The U.K
Oasis-Wonderwall, υπό το δαιμόνιο πρίσμα του Hugleikur Dagsson
Μια άλλη οπτική του Smoke On The Water…
Amy Winehouse-Rehab
Madonna-Like a Virgin
Celine Dion-My heart will go on
Cyndi Lauper-Girls who just wanna have fun
Queen- Killer Queen
Eminem-My Name Is
The Police- Every Breatn
Who Lets the Dogs out-Baba Men

 

Από το πασίγνωστο The Sound Of Silence των Simon & Garfunkel, που πρόσφατα διασκεύασαν με επιτυχία οι Disturbed

By Ραφαέλα Ανδριώτη

Close Menu