Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά σου Φωτεινή! Η Φωτεινή Βαβίτσα στο InfinityGreece

Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά σου Φωτεινή! Η Φωτεινή Βαβίτσα στο InfinityGreece

Η συνέντευξη της Φωτεινής Βαβίτσα στον Χάρχα.

 

Την Φωτεινή τη γνώρισα λίγο καιρό πριν σε ένα social media workshop, όπου και μου τράβηξε την προσοχή. Ένα χρόνο μετά την προσέγγισα διότι πίστευα πως έχουμε πολλά κοινά σημεία να μοιραστούμε, και μάλλον είχα δίκιο. Ποια είναι όμως η Φωτεινή και γιατί είναι η χρονιά της; Ας μας τα πει καλύτερα η ίδια!

Φωτεινή με μια πρόχειρη ματιά βρίσκει κανείς εύκολα για εσένα ότι έχεις σπουδάσει Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, και ότι είσαι πάρα πολύ ενεργή σε κομμάτια που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τα social media, τι άλλο όμως θα ήθελες να ξέρει κάποιος για την Φωτεινή;

Ως προς την επιχειρηματικότητα, μου αρέσει ο ορισμός της υγιούς επιχειρηματικότητας όπου η επιχείρηση βρίσκει τον πελάτη που της ταιριάζει και ο καταναλωτής μπορεί να βρει την επιχείρηση του. Αυτό είναι το όνειρο μου, το όραμα μου: να καταφέρουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, να γνωρίσουν πελάτες και εταιρείες ο ένας τον άλλον. Οι καταναλωτές να είναι ευαισθητοποιημένοι και να αναζητούν αυτά που όντως ικανοποιούν κάποια ανάγκη τους όχι απλά να αγοράζουν κάτι που είναι αποτέλεσμα μίας προώθησης. Το πως είναι άλλη ερώτηση.

Μ’ αρέσει επίσης γενικά να μην μιλάμε μόνο για το κομμάτι που ασχολούμαστε, όπως π.χ. για την επιχειρηματικότητα. Θα μου άρεσε κάποιος να ξέρει για εμένα ότι είμαι ένα άτομο το οποίο βγήκε στην αγορά εργασίας τη στιγμή που ήρθε η κρίση και έβαλε στόχο να πηγαίνει από το ένα βήμα στο άλλο, να έχει κάτι να ασχολείται, οτιδήποτε, ώστε τελικά να οδηγηθεί σε αυτό που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί. Αυτό δεν το λέω θέλοντας να χτίσω μια φοβερή εικόνα για εμένα, αλλά προσπαθώντας να δείξω στον κόσμο ότι για να τα καταφέρεις δε χρειάζεται να έχεις κάποιον να σε στηρίζει και να σε προωθεί, απλά να μη το βάζεις ποτέ κάτω και να δραστηριοποιείσαι ανάλογα με το πως στα φέρνει η ζωή.

Dingo, Pro Seminars, Open Minds, freelance projects… όποια πέτρα και αν σηκώσω υπάρχει μια Φωτεινή εκεί κοντά. Ποιο από τα project με τα οποία έχεις ασχοληθεί ξεχωρίζεις;

Σίγουρα η “Dingo” υπήρξε μια πολύ σημαντική αρχή στη ζωή μου, ήταν το ξεκίνημα για όλα. Παιδιά που γνώριζαν ο ένας τον άλλον από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους, μου άνοιξαν την πόρτα και με εμπιστεύτηκαν, καλωσόρισαν ξαφνικά μια άγνωστη κοπέλα στην ομάδα τους μόνο και μόνο επειδή είδαν τη κοινή τους αγάπη για το μάρκετινγκ και την προβολή της επιχείρησης. Αν λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε σίγουρα η dingo ήταν ένα πολύ δυνατό ήμισυ.

Η Open Minds ήταν ένα σημαντικό project και με το “Among the Gods” μου έδειξε πως διοργανώνεται μια εκδήλωση, ένα συνέδριο. Με έβαλε στα startup μονοπάτια, που και στη Θεσσαλονίκη πλέον είναι σημαντικά. Η Pro Seminars αργότερα ήρθε να δέσει όλα τα παραπάνω και πάντα μου άρεσε όλη η κουλτούρα της. Βλέπαμε από κοινού την ανάγκη της δια βιου εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα. Δεν μπορεί κάποιος απλά να μένει στο πτυχίο και να λέει “τώρα δε μαθαίνω τίποτα”, είναι μια πεποίθηση που και εγώ κουβαλούσα κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αργότερα όμως, κατάλαβα την αξία της δια βίου μάθησης, και όλο αυτό εκπληρώνεται πλέον μέσω της pro seminars, η οποία μου άνοιξε τις πόρτες ώστε να προσφέρω τις δικές μου ιδέες για διοργάνωση σεμιναρίων και workshops, όπως των smART conferences.

Όπως καταλαβαίνεις, δε μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Καθένα τους έχει το δικό του λόγο. Ακόμα και η πρακτική μου με βοήθησε να πλησιάσω την online προβολή, το marketing, την προώθηση κλπ. Κάπως ήθελα να δέσω όλα αυτά τα κομμάτια. Μπορώ να ξεχωρίσω τα βήματα που έχω κάνει ως σήμερα και που με βοήθησε καθένα τους.

 

Αυτή η συνέντευξη γίνεται με αφορμή την σειρά conferences και workshop που διοργανώνεις, το “Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά μου”, το οποίο και μοιάζει πάρα πολύ υποσχόμενο. Πες μας δύο λόγια για αυτό το όμορφο project, αλλά και το πως το αγκαλιάζουν οι Θεσσαλονικείς.

Το “Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά μου” ξεκίνησε σαν ιδέα από την ομάδα μου στην pro seminars, που ήρθε στην εταιρεία ταυτόχρονα με εμένα. Η Ράνια ήθελε να δει ένα project να πραγματοποιείται μέσα από εμάς, να έχει στόχο να αφυπνίσει κόσμο, να δώσει δεξιότητες και να τους βοηθήσει να απογειώσουν αυτά που έχουν ήδη κάνει. Σαν ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ, οπότε με το που το πρότειναν το δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά.

Είναι μια σειρά από smART conferences και workshops, τα οποία γίνονται σε αρκετά μικρό κοινό διότι πάντα θέλουμε να υπάρχει αλληλεπίδραση τόσο με τους ομιλητές αλλά και μεταξύ των συμμετεχόντων, να είναι διαδραστικό. Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ολόκληρη τη σειρά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αν δεν έχει παρευρεθεί στα προηγούμενα δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτά που ακολουθούν.

Τα conferences είναι πιο ανοιχτά σε θεματολογία και προσέλκυση ατόμων, και προσφέρουν χρήσιμες ιδέες για τη φιλοσοφία γύρω από κάποια θέματα, την οπτική γύρω από κάποια εργαλεία social/coaching/branding και ό,τι αξίζει να απασχολεί έναν επαγγελματία στη σύγχρονη εποχή. Από την άλλη, τα workshops είναι πιο συγκεκριμένες και πιο πρακτικές θεματολογίες. Οι εισηγητές δουλεύουν πρακτικά πάνω σε αυτά τα εργαλεία και δουλεύουν one on one με κάθε συμμετέχοντα! Καλύπτεται ακόμα και θεματική copyrighting περιεχομένου, από τη δημιουργία εως και τη δημοσίευση! Στα workshops επί της ουσίας εντοπίζουμε τις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα προσωπικά και τον καθοδηγούμε βήμα βήμα, γύρω από κάθε θεματολογία.

Το “Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά μου” είναι ένα όνομα πολύ δυναμικό που ξεφεύγει από τα κλισέ και αρκετά σοβαροφανή ονόματα που δίνονται συνήθως σε workshops ή συνέδρια. Έχει προσωπικότητα και μ’αρέσει. Πως προέκυψε; Και πως ορίζει κάποιος ότι φέτος είναι η χρονιά του;

Προέκυψε όταν μου ζητήθηκε να βρω έναν αντίστοιχο τίτλο, μικρό και ευφάνταστο, που να περιγράφει ταυτόχρονα το όραμα του συμμετέχοντα, αυτό που θέλει να καταφέρει συμμετέχοντας σε αυτά τα συνέδρια/workshops. Πάντα θέλουμε να έχουμε μια εξέλιξη στη ζωή μας, στη μέρα, το μήνα, τη χρονιά μας. Να βλέπουμε το αποτέλεσμα από όσα κάναμε, ότι δεν ήταν μια χρονιά χαμένη. Είναι αυτό που μας δίνει ελπίδα να προχωράμε στην επόμενη χρονιά και να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Καθένας μας μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στον κόσμο.

Φυσικά ήθελα ο τίτλος να είναι ευχάριστος, ευδιάθετος και να μπορεί να αποτυπωθεί εύκολα στο μυαλό του καθενός από εμάς. Σκέφτηκα λοιπόν, “τι θέλει να πετύχει ένας άνθρωπος που προβληματίζεται για τις χρονιές που περνάνε;” Ήθελα να δείξω πως εφόσον το επιλέξουμε, τότε είναι δυνατόν να είναι η χρονιά μας. Να αξίζει να λέμε “μπράβο σου, το 2018 πέτυχες το τάδε” και όχι “μα τι χάλια χρονιά ήταν το 2018, πήγαν όλα στραβά”. Ακόμα και αν δε μας άρεσε το 2016 ή το 2017 που πέρασε, στην πραγματικότητα ήταν η χρονιά μας, κι ας μην την αξιοποιήσαμε, έτσι όπως ιδανικά είχαμε φαντασθεί!

Μαθαίνουμε να προχωράμε αναζητώντας αυτά που μας λείπουν, γκρινιάζοντας για αυτά που δεν έχουμε βρίσκοντας έτσι δικαιολογία για να επαναπαυτούμε εκεί. Φέτος είναι η χρονιά σου, δες αυτά που έχεις καταφέρει. Σκέψου “ήθελα να μάθω πράγματα, να αναπτυχθώ στα social, να εξοικειωθώ με το branding” και τη «διαφήμιση». Μπορεί να μην τα κατάφερες όλα, όμως πέτυχες έστω και λίγα από αυτά. Για αυτό σου αξίζει ένα μπράβο, να πεις ότι φέτος ήταν η χρονιά σου!

Το φέτος είναι η χρονιά μου είναι κάτι περισσότερο, κάτι που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο ως προς το πως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Απλά επειδή μας αρέσει και η πράξη, το μεταφράζουμε σε πρακτικά εργαλεία και μεθόδους στα αντικείμενα που πραγματευόμαστε.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του “Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά μου”; Ποιον άσσο κρύβετε στο μανίκι σας που κάνει αυτή τη σειρά μοναδική;

Σίγουρα κρύβω έναν πολύ σημαντικό άσσο στο μανίκι μου: την Pro Seminars. Η Pro Seminars δεν είναι μόνο μια εταιρεία διοργάνωσης σεμιναρίων. Πιστεύει στην εκπαίδευση, την αγαπάει και στηρίζει τον επιχειρηματία που αποφασίζει να την χρησιμοποιήσει για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Όποτε κάποιος έρχεται σε επαφή με τα εκπαιδευτικάά μας προγράμματα, βρίσκει καταξιωμένους εισηγητές, άτομα που βρίσκονται μέσα στην αγορά και καθένας τους ξεχωρίζει για τους δικούς του λόγους. Ο άσσος που κρύβουμε επίσης στο μανίκι μας είναι μια ομάδα που έχει διάθεση για αυτό που κάνει, χωρίς κάποια μυστική συνταγή. Φυσικά, ο μεγαλύτερος άσσος που κρύβει κάποιος στο μανίκι του είναι να ξέρει κάνει, ποιος είναι και γιατί το κάνει.

Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ όταν βλέπω πως υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι ενεργοί που παίρνουν μια ιδέα και βρίσκουν τρόπο να την κάνουν πράξη. Πιστεύεις ότι έχει περάσει πλέον στην κουλτούρα της Θεσσαλονίκης όλη αυτή η δημιουργικότητα και ότι οι πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και ανταποκρίνονται θετικά σε δράσεις;

Και ναι και όχι. Σίγουρα ανταποκρίνονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης σε αυτό μας το κάλεσμα, αλλά πιστεύω πως έχουμε ακόμα δρόμο, όλοι μας. Ξέρεις γιατί το λέω αυτό; Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε πολλά περισσότερα να δώσουμε, απλά ακόμα δεν έχουμε πιστέψει στον εαυτό μας. Δεν παίρνουμε την απόφαση να ξεβολευτούμε, και εδώ θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Τόλη Φωτιτζίδη, που είναι και εισηγητής μας, ο οποίος τονίζει ότι δεν είναι ανάγκη να λέμε επιθετικά πως “πρέπει να βγεις από το comfort zone”. Αρκεί απλά πράξη στην πράξη, βήμα στο βήμα, να διευρύνεις αυτό σου το πεδίο μέχρι να φθάσεις σε νέα όρια και να δεις ότι υπάρχει κι άλλο. Κι αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία!
Τότε αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε για τα οποία είμαστε ικανοί. Αυτό ορίζει και μία ζωή διαρκούς εξέλιξης.

Είτε είσαι στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, είτε σε οποιοδήποτε μέρος δεν έχει σημασία! Υπάρχει μια αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας μέσα μας και χρειάζεται να πάρουμε την απόφαση να κοιτάξουμε τι υπάρχει εκεί, και ας ξεβολευτούμε. Που μπλοκάρεις τον εαυτό σου; Που σταματάς και λες ότι φταίνε οι άλλοι; Μόλις εντοπίσεις αυτά τα κομμάτια σου, μπορείς αυτόματα να δώσεις πολλά περισσότερα στον κόσμο.

Για αυτό λοιπόν, και ναι και όχι. Έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα να ξεβολευτούμε τόσο πολύ. Μόλις το πάρουμε απόφαση θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε έξυπνοι, δημιουργικοί, ικανοί. Ακόμα και αν δεν είμαστε έξυπνοι σε αυτά που ορίζουμε ως κοινωνία ότι χρειάζεται να είμαστε. Είμαστε δημιουργικοί και έξυπνοι σε κομμάτια που θέλουμε εμείς και μας ολοκληρώνουν.

Έχεις κάτι να προσθέσεις; Θα ήθελες να πεις κάτι παραπάνω;

Έχω να προσθέσω για το «Φέτος ΕΙΝΑΙ η χρονιά μου» πως το project αυτό θέλουμε να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους, για αυτό και ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας όπως το InfinityGreece. Θέλουμε όμως ακόμα να είναι οικονομικά προσβάσιμο, για αυτό και δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διαφημιστούν στο κοινό μας και να προβληθούν εντός των σεμιναρίων. Σε αυτό νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Λογιστικό Γραφείο της Ιωάννας Μουρούτσου, τα Ελληνικά Market, την TOSOH ΕΛΛΑΣ, την Ιωνική Σφολιάτα, την TWO YELLOW FEET Branding και το TNS.GR  Φυσικά προσκαλούμε με χαρά όποιον άλλο επιθυμεί να συνεισφέρει σε όλο αυτό το εγχείρημα και να προβληθεί μέσα από αυτό να επικοινωνήσει μαζί μας.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

 

Με την υποστήριξη τ
Close Menu