Περί Black Friday

Περί Black Friday

Εκτός αν ζεις κάτω από ένα βράχο (no hate για τον Patrick τον αστερία), γνωρίζεις ότι το Black Friday 2017 είναι προ των θυρών. Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, λοιπόν, ο παράξενος θεσμός του Black Friday θα πάρει σάρκα και οστά σε πολλά μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, όμως… Ξέρεις τί είναι ακριβώς το Black Friday;

Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι το αποκαλούσαν και «η μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (The Day After Thanksgiving)». Το Thanksgiving παραδοσιακά συμβαίνει την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου και αποτελεί επίσημη αργία. Για πολλούς εργαζόμενους και μαθητές, αργία είναι και η επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα όμορφο τετραήμερο χαλάρωσης και διακοπών ακριβώς στην έναρξη της Χριστουγεννιάτικης σεζόν. Και όπως είναι φυσικό, πολλοί αρπάζουν την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα ψώνια, ή ίσως κάποια καθυστερημένα Thanksgivingιανά.

Στον εμπορικό κόσμο δεν άργησε να αναγνωριστεί η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών ως μια από τις πιο κερδοφόρες μέρες. Και κάπως έτσι, το Black Friday καθιερώθηκε, με τους καταστηματάρχες να κάνουν εντυπωσιακές εκπτώσεις για να προσελκύσουν τους πιθανούς καταναλωτές.

Το όνομα Black Friday προήλθε πιθανόν από την δεκαετία του ’60, όταν τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις των καταστημάτων είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία: με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα οφείλεται στην έντονη εμπορική κίνηση και κυκλοφορία αυτής της ημέρας, που πολλές φορές οδηγεί σε εντάσεις ή/και ατυχήματα.

Πράγματι, ουρές ανθρώπων στήνονται και ξενυχτούν κάθε χρόνο μπροστά από τα καταστήματα για να προλάβουν να εντοπίσουν πρώτοι τις καλύτερες προσφορές. Οι πόρτες ανοίγουν γύρω στις 6 π.μ., αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιχειρηματίες επιλέγουν να ανοίξουν ακόμη νωρίτερα τα μαγαζιά τους, ακόμη και τα μεσάνυχτα ή πριν καν αλλάξει η μέρα, μετατρέποντας το τελικά σε… Black Thursday.

 

Στο κοντινό 2015, το Black Friday ήρθε για πρώτη φορά επίσημα στην χώρα μας, προωθημένο από μεγάλες εταιρίες. Το 2016 υπήρξε πιο οργανωμένη δράση και διάδοση, ενώ η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι επιχειρηματίες παραδέχτηκαν την σημασία αυτής της νέας –για τα ελληνικά δεδομένα- μόδας που απέφερε τεράστιο τζίρο και άδειασε τα ράφια των καταστημάτων.

Τρίτη χρονιά φέτος και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει. Διαφημιστικές εκστρατείες, προετοιμασία, προπαρασκευαστικές εκπτώσεις (το λεγόμενο Black Friday Week που έχει ήδη ξεκινήσει) κατακλύζουν τον εμπορικό κόσμο.

Και ο μέσος καταναλωτής το περιμένει πως και πως. Γιατί όχι, δηλαδή; Δεν βρίσκω κάτι κακό σε μια ξενόφερτη μόδα σαν και τούτη, ούτε βλάπτει κάποιον. Καταστηματάρχες παίρνουν μια ανάσα, βλέποντας τα ταμεία να φουσκώνουν και αγοραστές πετυχαίνουν προσφορές που ίσως δεν θα ξαναβρούν.

 

Ωστόσο, εικόνες σαν την παραπάνω είναι τουλάχιστον θλιβερές. Ναι, αυτή ήταν η κατάσταση πέρυσι σε γνωστό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε). Χάος και πανικός, κίνδυνος, χάσιμο χρόνου και, τελικά, ίσως και κανένα κέρδος. Φαντάσου να είσαι υπάλληλος στο συγκεκριμένο κατάστημα και έχεις να αντιμετωπίσεις όλον αυτόν τον κόσμο, να διαφυλάξεις τα προϊόντα, ενώ πρέπει να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και εξυπηρετημένοι. Αλλά δεν χρειάζεται να μπεις καν σε αυτή τη θέση. Σκέψου απλά να είσαι κάπου στη μέση όλου αυτού του πλήθους, στριμωγμένος, με υπομονή να εξαντλείται από τον χρόνο που περνά αργά και με το νου σου στην τσάντα για να μην σου κλαπεί το πορτοφόλι. Και χωρίς να είσαι σίγουρος ότι θες να αγοράσεις και τι ακριβώς είναι αυτό που ζητάς.

Καλό είναι τέτοιες καταστάσεις να αποφεύγονται για την καλύτερη εμπειρία καταναλωτών και καταστηματαρχών. Αναμφίβολα, το Black Friday ήρθε για να μείνει, αλλά δεν χρειάζεται να παίρνουμε κακό παράδειγμα από την ιστορία του Αμερικανικού Black Friday, όπου έχουν σημειωθεί ακόμη και θάνατοι.

 

 

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν κάθε έναν που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ερχόμενη Παρασκευή για τις αγορές του.

  • Κάνε έρευνα αγοράς λίγο καιρό πριν. Μια έρευνα αγοράς περιλαμβάνει δύο μέρη. Αρχικά βρες ακριβώς το προϊόν που σε ενδιαφέρει και κοίτα τις λεπτομέρειές του, ειδικά αν πρόκειται για ηλεκτρονικά είδη. Στη συνέχεια, σημείωσε την αρχική τιμή του. Έτσι, όταν έρθει το Black Friday θα ξέρεις αν όντως έγινε πτώση τιμών ή αν η έκπτωση είναι πλασματική.
  • Προτίμησε τις online αγορές, για να αποφύγεις δυσάρεστες εμπειρίες, όπως πολυκοσμία και μεγάλες ουρές αναμονής.
  • Στο πνεύμα των online αγορών, έλεγξε το υπόλοιπο της χρεωστικής σου κάρτας ή το περιθώριο της πιστωτικής σου, για να γνωρίζεις το ποσό που μπορείς να ξοδέψεις.
  • Κινήσου εμπορικά ήδη από τις προηγούμενες μέρες, καθώς αρκετά καταστήματα ξεκινούν νωρίτερα τις προσφορές τους, ιδίως μέσω των site τους.
  • Πάρε αυτό που χρειάζεσαι. Ίσως μερικές ευκαιρίες φαίνονται δελεαστικές, αλλά αν θες να λέγεσαι έξυπνος καταναλωτής, θα αγοράσεις με βάση τις αληθινές και όχι τις πλασματικές σου ανάγκες.

 

Αυτά, λοιπόν, από μένα. Εύχομαι καλές και έξυπνες αγορές, με μέτρο και ασφάλεια. Το Black Friday θα περάσει, όσα αγοράσατε όμως θα μείνουν. Ας αξίζουν τουλάχιστον.

 

 

By Αγγελική Μπάλση

 

 

Close Menu