Όσα πιστεύουν οι Έλληνες το 2017.

Όσα πιστεύουν οι Έλληνες το 2017.

 

Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να βγει από την κρίση, μήπως η μεγαλύτερη κρίση βρίσκεται στις απόψεις μας; Το λέω αυτό, γιατί διαβάζοντας την έρευνα του «Διανέοσις» (οργανισμός έρευνας και ανάλυσης) διαπίστωσα ότι όσα φοβόμουν σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες ισχύουν.

Όταν 1 στους 4 Έλληνες θεωρεί ότι μας ψεκάζουν, κάτι δεν πάει καλά. Όταν 4 στους 10 πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή λύση και άμυνα απέναντι στους φόρους, πως ακριβώς θα πάει μπροστά αυτή η χώρα; Σίγουρα δεν είναι απόψεις που βλέπουμε για πρώτη φορά. Είναι αλήθειες που όλοι λίγο-πολύ ξέραμε, είναι επιφυλάξεις, είναι μασημένα λόγια.


Το αμέσως επόμενο φυσικά φλέγον ερώτημα της εν λόγω έρευνας ήταν σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό που επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ έχει πέσει πλέον στο 59,6% (από 73,9% τον Απρίλιο του 2015), ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουμε στη δραχμή έχει ανέλθει στο 33,1% (από 20,7% τον Απρίλιο του 2015). Εγώ πάντως μέσα από αυτές τις απαντήσεις βλέπω πως ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται. Και το καταλαβαίνω αυτό, αλλά αν βλέπαμε τα πράγματα πιο καθαρά και αν σκοπός όλων ήταν να έρθει έστω και μετά από χρόνια η οριστική λύση, ίσως να στηρίζαμε απλώς τη συνεργασία και όχι τη φυγή και την περιφρόνηση.

Μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση και για τα θέματα ισότητας, και ζητήθηκε από τους πολίτες να πουν σε ποια επαγγέλματα πιστεύουν ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους άνδρες, ή και καλύτερα. Οι απαντήσεις είχαν ενδιαφέρον: Τα μόνα επαγγέλματα στα οποία οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα καταφέρνουν καλύτερα οι άνδρες είναι “αστυνομικός” (38,3%) και “οδηγός” (38%). Αντίθετα, οι Έλληνες πιστεύουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι οι γυναίκες θα τα κατάφερναν καλύτερα στο επάγγελμα του πωλητή, του δασκάλου και του “υπαλλήλου γραμματειακής υποστήριξης”. Ένα 22% των πολιτών πιστεύει πως μια Ελληνίδα θα τα κατάφερνε καλύτερα στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ το 15,4% πιστεύει ότι θα τα κατάφερνε χειρότερα. Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

By Ιωάννα Κύρου

Close Menu