Το μήνυμα της Τέχνης

Το μήνυμα της Τέχνης

Η δύναμη της τέχνης αποτελεί κάτι αδιαμφισβήτητο σήμερα.  Μπορεί να επηρεάσει με τρόπους που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Εκφράζει προβληματισμούς, είναι ικανή να εξωτερικεύει συναισθήματα, να δείχνει την αντίληψη που κάποιος έχει για τον κόσμο γύρω του. Και αν αυτό δεν αποτελεί μαγεία, τότε τι?

Ανάμεσα λοιπόν, σε όλα τα σημερινά προβλήματα, είτε κοινωνικά, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά,
υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που με τη δύναμη που έχουν μέσα τους μπορούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα, που μένει στον κοινή γνώμη. Συνήθως, την τέχνη έχουμε την τάση την υποτιμάμε, να την βάζουμε σε κουτάκια καλή-κακή-ανεπαρκής, ωστόσο καθώς αλλάζουν οι εποχές, είναι απίστευτο το πως κάποιος δίνει ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικό. Οπότε αν νομίζεις πως η τέχνη είναι μόνο η ζωγραφική, ή κάποιο αρχαίο άγαλμα που βλέπεις γύρω σου, κάνεις λάθος. Η τέχνη μπορεί να βρίσκεται παντού, σε μία φωτογραφία, σε ένα κολάζ, σε ένα στιχάκι που έγραψες μέσα στο μάθημα(ενώ δεν πρόσεχες). Ωστόσο, σήμερα στόχος μου είναι να δείξω πως η τέχνη επηρεάζει και παρουσιάζει με δικό της μοναδικό τρόπο, κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν.

John Lennon – Imagine

Σίγουρα όλοι ξέρουμε αυτό το τραγούδι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Και όμως το τραγούδι, γράφτηκε και ηχογραφήθηκε πρώτη φορά την δεκαετία του ‘70, και είναι μέχρι και σήμερα απίστευτα επίκαιρο. Σήμερα, που στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη το μεταναστευτικό θέμα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο ρατσισμός ακόμα κυριαρχεί και ο πόλεμος που αναγκάζει κάθε μέρα τόσους ανθρώπους είτε να αφήνουν την χώρα τους, είτε να αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω σε αυτήν, είτε να σκοτώνονται και να αιχμαλωτίζονται κάθε ώρα που περνάει, ο John Lennon, μας καλεί να φανταστούμε ένα κόσμο ιδανικό για όλους. Το τραγούδι αυτό, αποτελούσε σημαντικό σταθμό στην καριέρα του καλλιτέχνη και κάνει να συγκινεί μέχρι και σήμερα, περιγράφοντας ένα κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς ανισότητες, χωρίς πόλεμο, και ανθρώπους που ζουν το σήμερα. Με λίγα λόγια αποτελεί ένα τραγούδι για αυτούς που ονειρεύονται.

Άϊλαν Κούρντι

Τον Σεπτέμβριο του 2015 βρέθηκε νεκρό ένα 3-χρονο αγοράκι, ο Άιλαν. Όλοι θυμόμαστε τη φωτογραφία του στις ακτές της Αλικαρνασσού, η οποία αποτέλεσε έμπνευση σε πολλούς καλλιτέχνες αναπαριστώντας τα χιλιάδες θύματα που προσπαθούν να βρουν ένα καταφύγιο, που χάνονται καθημερινά στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της θάλασσας. Αποτελεί ακόμα, σύμβολο του πολέμου στη Συρία και μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή της, η φωτογραφία έκανε τον γύρω του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια φρίκη. Παρακάτω λοιπόν υπάρχουν διάφοροι καλλιτέχνες που μέσα από το έργο τους, επιδιώκουν να υπενθυμίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στη Συρία.

Annegien Schilling – fetching_tigerss

Από τα 13 της η Annegien ξεκίνησε να ασχολείται με το editing φωτογραφιών. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, αποτελεί παράδειγμα σύγχρονου καλλιτέχνη, καθώς με τη φαντασία της, μπορεί να δώσει θεαματικό αποτέλεσμα και να έχει πάνω από 800.000 followers στο instagram της με το όνομα fetching_tigers. Χρησιμοποιώντας, το picassa μεταποιεί της φωτογραφίες της τα οποία κατα βάση αποτελούν self-potraits. Οπως έχει αναφέρει και η ίδια μέσα από την αποδοχή του κόσμου ανακάλυψε πως όντως έχει ταλέντο στον τρόπο που μετατρέπει της φωτογραφίες της. Παρακάτω λοιπόν υπάρχει ένα ακόμα photo-edit που έχει κάνει σχολιάζοντας πως πολλές φορές την έχουν αποκαλέσει χοντρή ή αδύνατη, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προβολής της, και μέσω αυτού δίνει μία απάντηση:

Όπως αναφέρει οι πολλές κριτικές που τις έκαναν , την έπεισαν ότι το σώμα της δεν ήταν ωραίο και άρχισε να μην θέλει καν να κοιτάει τον εαυτό της. Παροτρύνει λοιπόν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, και αυτή η εικόνα δείχνει πως αν αγαπάμε το σώμα μας, είτε με, είτε χωρίς καμπύλες, είτε με παραπανίσια κιλά, είτε χωρίς, η αυτοπεποίθησή μας θα κάνει και εμάς και τους άλλους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

By Αναστασία Θεοδοσιάδου

Close Menu