Βιβλία vs Ταινίες

Βιβλία vs Ταινίες

Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη κλίση προς τα βιβλία ή τις ταινίες, καθώς το καθένα ξεχωριστά σε ταξιδεύει με τον τρόπο του. Ωστόσο υπάρχει μία κοινή γνώμη που συμμερίζομαι πλήρως σύμφωνα με την οποία: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ».

 

 

Οκ, cool.

Ας τα εξετάσουμε ένα ένα.

Αρχικά γιατί πιστεύεις ότι ισχύει αυτό;

Το βασικότερο όλων είναι πως στο βιβλίο χρησιμοποιείς τη δικιά σου φαντασία. Βάζεις τα χρώματα που θεωρείς ότι ταιριάζουν καλύτερα. Οι πρωταγωνιστές έχουν το ύψος, τη φωνή, την ενέργεια και τις εκφράσεις που επιλέγεις εσύ. Έχεις πλάσει κατά κάποιο τρόπο ένα δικό σου μοναδικό κομμάτι της ιστορίας. Δε σε έχει περιορίσει ο σκηνοθέτης ή ο σεναριογράφος σε ένα συγκεκριμένο κλισέ. Το μυαλό σου είναι ελεύθερο να ξετυλίξει ένα δικό σου φανταστικό κόσμο.

Ακόμη αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μία γωνιά και κρυφοκοιτάζεις την εξέλιξη της ιστορίας, σαν κρυφός παρατηρητής. Αυτό στις ταινίες είναι πιο δύσκολο. Ίσως επειδή στο βιβλίο φαντάζεσαι εσύ πως θες κάποια πράγματα και τα νιώθεις περισσότερο δικά σου.

 

 

Καθένα όμως έχει να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό. Η ταινία μια βραδιά στον κινηματογράφο ή στο σπίτι. Με φίλους, πίτσες, μπύρες και κουβέντα για το περιεχόμενο μέχρι το πρωί. Το βιβλίο είναι κάτι πιο προσωπικό, το διαβάζεις μόνο σου, στο κρεβάτι/ καναπέ/ πλοίο/ τρένο. Σε συντροφεύει όπου εσύ επιλέξεις. Όταν το τελειώσεις μπορείς να το δώσεις σε φίλο, συγγενή, σύντροφο και να το μοιραστείς μαζί του.

 

 

Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι μπορείς να απολαύσεις εξίσου και τα δύο και ανάλογα με την περίσταση έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το κατάλληλο.

 

By Θεοδώρα Καραδαγλή

Close Menu