Από άγνωστοι, φίλοι και από φίλοι οικογένεια

Από άγνωστοι, φίλοι και από φίλοι οικογένεια

Αυτό το άρθρο γράφεται με την ελπίδα ότι θα πείσει έστω κι έναν από τους αναγνώστες του, ο οποίος δεν έχει ακόμα σκύλο ή γάτα, πως ήρθε η ώρα να αποκτήσει. Και γιατί να προσπαθήσω να σας πείσω για κάτι τέτοιο; Επειδή η ζωή είναι πολύ πιο όμορφη όταν την περνάς συντροφιά με ένα ζωάκι.

Θέλω να απευθυνθώ σε εσάς που σας αρέσουν τα ζώα και απλώς «δεν έτυχε» να έχετε κατοικίδιο μέχρι σήμερα, σε εσάς που έχετε ουδέτερα συναισθήματα απέναντι τους, αλλά ακόμη και σε εσάς που τα φοβάστε, επειδή είμαι σίγουρη ότι αυτό θα αλλάξει μόλις έρθετε κοντά με τον ολόδικό σας τριχωτό φίλο. Προσωπικά, έχω δει πολλούς ανθρώπους να απελευθερώνονται από αυτόν τον φόβο τους κι από εκεί που άλλαζαν πεζοδρόμιο στη θέα ενός σκύλου ή ισχυρίζονταν ότι σιχαίνονται να ακουμπήσουν ζώο, κατέληξαν να κοιμούνται με ένα-δυο ζώα στο κρεβάτι και να χαϊδεύουν τα αδέσποτα. Είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που γνώρισε πραγματικά τα ζώα και δεν τα αγάπησε.

 

Και τι το τόσο ξεχωριστό έχει πια ένα κατοικίδιο; Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις σε κάποιον που δεν το έχει βιώσει χωρίς να νομίσει ότι υπερβάλλεις. Σε καθημερινή βάση ένα ζωάκι έχει να σου προσφέρει ένα καλωσόρισμα στην πόρτα κάθε φορά που γυρνάς σπίτι, αγκαλιές, φιλιά, παιχνίδια. ΠΑΡΕΑ. Θα προσπαθήσει κάθε μέρα να σου δείξει με τον τρόπο του ότι σ’ αγαπάει κι ότι θέλει να είναι κοντά σου. Θα σε εκπλήξει με το πόσα καταλαβαίνει. Θα σε συγκινήσει με τον τρόπο που σε κοιτάζει. Θα σε κάνει να γελάσεις με τα στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν πίστευες ότι έχει. Γενικότερα, θα λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία στη ζωή σου. Πιστεύω ότι όταν κάποιος αγαπήσει ένα ζώο, γίνεται καλύτερος άνθρωπος, αφού η αγάπη αυτή τον φέρνει σε επαφή με ένα πιο αγνό εαυτό του.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι υιοθετώντας ένα ζώο αναλαμβάνεις την ευθύνη του για όλη του τη ζωή, δηλαδή πιθανότατα για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να το υποστηρίξεις οικονομικά σε υγεία και σε αρρώστια, να του αφιερώνεις καθημερινά χρόνο από τη ζωή σου, αφού κι αυτό αποζητά τη συντροφιά σου και να του προσφέρεις μια στέγη κι όχι να το δέσεις μόνιμα σε ένα μπαλκόνι/μια ταράτσα/ένα χωράφι (δεν είναι απλώς ενάντια στην ευζωία του, είναι παράνομο και επισύρει πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012). Τέλος, η μεγαλύτερη ευθύνη που αναλαμβάνεις είναι να του δώσεις πάρα πολλή αγάπη και να μην το εγκαταλείψεις ΠΟΤΕ. Έτσι, θα ζήσει τελικά μια μακρύτερη και πιο ξέγνοιαστη ζωή στο πλάι σου κι εσύ σίγουρα θα περάσεις μερικά λιγότερο μοναχικά και περισσότερο γελαστά χρόνια.

 

 

Αν έχει περάσει από το μυαλό σας να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, αλλά έχετε δεύτερες σκέψεις –και καλά κάνετε, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή ενός ζώου– προτείνω να ξεκινήσετε δοκιμαστικά φιλοξενώντας ένα από τα τόσα ζωάκια που χρειάζονται προσωρινό σπίτι μέχρι να βρεθεί ιδιοκτήτης. Υπάρχουν πολλές σελίδες στο διαδίκτυο γι αυτό το σκοπό. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι τα ζώα είναι μία από τις χαρές της ζωής και οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αυτά γίνονται ψυχικά πλουσιότεροι.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έχουν κατοικίδια τα αντιμετωπίζουν σαν οικογένειά τους. Η παντοτινή αφοσίωση κι η αμείωτη αγάπη που μας χαρίζουν είναι μαγευτική. Ξέρετε πώς είναι να ζεις με ένα πλάσμα που ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έχει όρεξη να σε δει, να παίξει μαζί σου, να πάρει τα χάδια σου, δεν σε βαριέται, δεν παύει να σε εμπιστεύεται, δεν σε προδίδει ΠΟΤΕ; Ξέρετε πώς είναι να είσαι ο άνθρωπός του; Ανεκτίμητο.

 

By Αντιγόνη Βόμβα

Close Menu