AEGEE Thessaloniki | Smart Cities: Can you hear the ECO.

AEGEE Thessaloniki | Smart Cities: Can you hear the ECO.

Κάπου εκεί έξω υπάρχει μία  εθελοντική, μη κερδοσκοπική, πολιτικά ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που απευθύνεται σε νέους της ευρύτερης Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεπιστημονική οργάνωση στην Ευρώπη για νέους 18 έως 30 ετών, με πάνω από 230 γραφεία διεθνώς.  Μιλάμε για την AEGEE η οποία μέχρι σήμερα μετράει πάνω από 100.000 φοιτητές – μέλη.

Με αφορμή το επόμενο project τους “Smart Cities: Can you hear the ECO ” μπορέσαμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

1) Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας

Η AEGEE-European Students’ Forum (ή αλλιώς Κίνηση Φοιτητών για την Ένωση της Ευρώπης στα ελληνικά) είναι ένας ευρωπαϊκός, εθελοντικός, νεανικός οργανισμός, παρών σε περίπου 200 τοπικά/πόλεις σε όλη την Ευρώπη, από τα τροπικά νησιά Las Palmas της Ισπανίας μέχρι τα βάθη της Σιβηρίας. Πρώτη φορά εμφανίζεται στη Γαλλία το 1985, ιδέα του ιδρυτή της Franck Biancheri, ενώ για το τοπικό της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, που είναι ένα από τα παλαιότερα πανευρωπαϊκά, ημερομηνία γέννησης βρίσκουμε πίσω στο 1992, όταν κάποιοι πρωτοπόροι φοιτητές, οραματιζόμενοι έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης αλλά και μία εντελώς διαφοροποιημένη ιδέα της Ευρώπης, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον προσανατολισμό που είχε ξεκινήσει ήδη σε άλλες χώρες και να ιδρύσουν την αγαπημένη μας AEGEE-Thessaloniki.   

 

2) Τι στόχους εξυπηρετεί;

Ο σκοπός και το βαθύτερο όραμα της AEGEE είναι μία ενωμένη Ευρώπη χωρίς σύνορα. Για να το πετύχει αυτό θέτει επιμέρους στόχους, την Κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη αλλά και την ανάπτυξη της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και την προσωπική βελτίωση του ατόμου μέσα από αυτή.

 

3) Που αποσκοπούν τα διάφορα project σας; Θέλετε να μας αναφέρετε μερικά από αυτά;

Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα της AEGEE εξυπηρετούν βαθύτερα τους δύο παραπάνω στόχους, ωστόσο κατά περιόδους επικεντρωνόμαστε σε ακόμη πιο ειδικές θεματικές όπως είναι η ανεργία, η κοινωνική εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα. Θα λέγαμε ότι η AEGEE έχει μια δυναμική αλληλεπίδραση με την επικαιρότητα και τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή σκέψη ανά περιόδους και παίρνει ενεργό ρόλο απέναντι σε αυτά.  Κάποια από τα πιο γνωστά project της AEGEE είναι το Summer Universities, που αποτελεί το μακροβιότερο όλων και αφορά προγράμματα κινητικότητας από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, το Democracy in Practice, που στοχεύει στην κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των πολιτών ώστε να επιτευχθεί μία “υγιής δημοκρατία” και το Eastern Partnership project, το οποίο θέλει να βελτιώσει και να εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.  

 

4) Μάθαμε για ένα νέο σας project το Europe on track 5 και την εκδήλωση “Smart Cities: Can you hear the ECO?” ή αλλιώς ένα συνέδριο για τις έξυπνες πόλεις. Τι ακριβώς πρόκειται να παρουσιάσετε σε αυτό;

Το project Europe on Track είναι ένα project της AEGEE-Europe που πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά φέτος και στοχεύει στο να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών της Ευρώπης σχετικά με κοινωνικά θέματα όπως η εκπαίδευση, η δημοκρατία, η ανεργία και άλλα . Μέσω της κινητικότητας και της συνεργασίας με την Interrail στέλνει για δύο περίπου μήνες τρεις ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 3 πρεσβευτές- ambassadors η καθεμία, σε διάφορες πόλεις της Ευρωπής, ώστε να πραγματοποιήσουν trainings και workshops, να παραβρεθούν σε συναντήσεις και συνέδρια και κυρίως να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα και τους πολίτες και να καταγράψουν τις απόψεις και αντιδράσεις τους πάνω στο θέμα που έχει επιλεγεί την κάθε χρονιά. Τελικός προορισμός του ταξιδιού τους είναι η Spring Agora, η οποία είναι η Γενική Συνέλευση όλων των μελών της AEGEE που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, και στην οποία συζητώνται στη συνέχεια όσα έχουν καταγράψει  οι ambassadors και τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας. Το Europe on Track project κέρδισε το βραβείο Καρλομάγνου το 2013, το οποίο απονέμεται σε πρωτοπόρες ευρωπαϊκές νεανικές πρωτοβουλίες.

Το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή χρονιά του Europe on Track είναι “Sustainability and Climate Change” με πιο επιμέρους προσανατολισμό το Smart Cities δηλαδή τις έξυπνες – βιώσιμες πόλεις.

Το συνέδριο που θα διοργανωθεί, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου αποτελεί ουσιαστικά την εναρκτήρια εκδήλωση όλου αυτού του προγράμματος. Περισσότεροι από 80 συμμετέχοντες θα έρθουν στην πόλη μας και θα εμπλακούν για 4 ημέρες σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις γύρω από τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Resilient Thessaloniki. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του Δήμου, δημόσιοι φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και άλλες εθελοντικές οργανώσεις και ειδικοί πάνω στο θέμα των “έξυπνων πόλεων”.

5) Τι θα ακολουθήσει μετά από αυτό το συνέδριο;

Μετά το τέλος του συνεδρίου η διαδρομή των πρεσβευτών του προγράμματος θα ξεκινήσει από το Σταθμό της Θεσσαλονίκης . Τα αποτελέσματα της έρευνας και όλου του ταξιδιού τους μένει να τα δούμε σε περίπου δύο μήνες από τώρα. Παράλληλα ευελπιστούμε όλοι οι συμμετέχοντες του συνεδρίου να παραμείνουν ενεργοί πάνω στα θέματα αυτά γυρνώντας στις πόλεις τους, είτε μέσω της AEGEE είτε μέσω άλλων τοπικών φορεών και οργανισμών, και η γνώση που έλαβαν να μετατραπεί σε πράξη στην καθημερινή ζωή αλλά και σε οράματα και νέες ιδέες για το μέλλον.    

 

6) Πόσο σημαντικό είναι οι νέοι σε όλη την Ευρώπη να ενημερώνονται σχετικά με τις Κλιματικές αλλαγές και τα άλλα θέματα του περιβάλλοντος;

Το Περιβάλλον και η Κλιματική Αλλαγή έπαψε να είναι απλά ένα trend, έχει γίνει ανάγκη και ένα υπαρκτό πρόβλημα απέναντι στο οποίο πρέπει να λάβουμε δράση. Αφού δεν το κάναμε 20 ή 30 χρόνια πριν, η τελευταία μας ευκαιρία είναι να το κάνουμε τώρα. Βλέπουμε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, αλλά και στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, ο τρόπος ζωής και οι προτεραιότητες αλλάζουν, δίνονται νέες λύσεις και αποκτώνται νέες τακτικές σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα. Αλλά επειδή τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά χωρίς σωστή ενημέρωση και κατάλληλη παιδεία, εμείς ως νεανικός οργανισμός στοχεύουμε ακριβώς σε αυτό: να εμπλέξουμε και να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα, να έχουμε αντίκτυπο, ώστε η αλλαγή να έρθει ακόμη πιο ομαλά και άμεσα.  

 

Close Menu